Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Παλαιστίνη, ανοιχτή πληγή στην οθόνη...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παλαιστίνη, ανοιχτή πληγή στην οθόνη...

«Frances Ha» του Νόα Μπάουμπαχ

«Ανάμεσα...» (Inch' Allah)

Σκηνοθεσία: Αναΐς Μπαρμπό Λαβαλέ

Ερμηνεία: Εβελίν Μπροσού, Σαμπρίνα Ουαζανί, Σιβάλ Λεβί, Γιουσέφ Τζο Σουέιντ, Χουμουντέχ Ακαρμί, Ζοράχ Μπεναλί, Κάρλο Μπραντ, Μαρί Τερέζ Φορτίν

Από τους παραγωγούς των ταινών «Μέσα από τις φλόγες» και «Ο εξαιρετικός κύριος Lazhar» έρχεται η ταινία που ξεχωρίζει αυτή την εβδομάδα: Μια νεαρή Καναδέζα γιατρός-μαιευτήρας, η Κλοέ, μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα σε ένα νοσοκομείο στη Ραμάλα, όπου δουλεύει εθελοντικά για την Ερυθρά Ημισέληνο, και στην Ιερουσαλήμ, όπου κατοικεί. Πηγαινοέρχεται καθημερινά, περνώντας από τα σημεία ελέγχου και το Τείχος που έχει υψωθεί και παρά το γεγονός ότι η εμπειρία της είναι δυσβάσταχτη, έρχεται σε επαφή και δημιουργεί σχέσεις με ανθρώπους και από τις δύο πλευρές: Η Ραντ, ο Φαϊζάλ, ο μεγαλύτερος αδελφός της Ραντ, ο Σαφί, ο μικρότερος της οικογένειας, η Αύα, μια νεαρή Ισραηλινή που υπηρετεί τη θητεία της στον στρατό, είναι τα πρόσωπα που απαρτίζουν τον «κύκλο» της. Η ταινία, στην κινηματογράφησή της, αν και μας παρουσιάζει καταστάσεις λίγο-πολύ γνωστές, ξεφεύγει από τα στερεότυπα που έχουμε συνηθίζει για την περιοχή, η κάμερα μοιάζει να κινείται με μεγαλύτερη ελευθερία, χωρίς «αγκυλώσεις». Η ηρωίδα προσπαθεί να λειτουργήσει σαν «γέφυρα» ανάμεσα στις δύο κοινότητες, που βέβαια δεν βρίσκονται σε ισότιμη σχέση, και ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει τη δική της αποξένωση... Αξίζει να τη δείτε.

«Frances Ha»

Σκηνοθεσία: Νόα Μπάουμπαχ

Ερμηνεία: Γκρέτα Γκέργουικ, Μίκι Σάμνερ, Άνταμ Ντράιβερ

Η 27χρονη Φράνσις ζει στη Νέα Υόρκη, αλλά είναι από την Καλιφόρνια. Δεν έχει διαμέρισμα και είναι συνεχώς σε αναζήτηση στέγης. «Βοηθάει» σε μια ακαδημία χορού, αλλά δεν είναι ακριβώς χορεύτρια. Η καλύτερη φίλη της είναι η Σόφι, αλλά δεν μιλιούνται πια.

Σε άσπρο-μαύρο, ο όχι και τόσο «ανεξάρτητος» πια Νόα Μπάουμπαχ γυρίζει μια ταινία που «θυμίζει» πολλά πράγματα, αλλά δεν είναι τίποτα καινούργιο. Ανακυκλώνει στοιχεία από τη γαλλική νουβέλ βαγκ, τον αμερικανικό ανεξάρτητο κινηματογράφο, μια μικρή δόση από τον παλιό, καλό Γούντι Αλεν, αλλά, προς Θεού, μην πάρετε πολύ στα σοβαρά το σενάριο... Διασκεδαστική σε κάποιες στιγμές, βαρετή έως απελπισίας σε άλλες.

«Το απαγορευμένο ποδήλατο» (Wadjda)

Σκηνοθεσία: Χάιφα Αλ Μανσούρ

Ερμηνεία: Ρεμ Αμπντουλάχ, Βαντ Μοχάμεντ, Αμπντουλραμάν Αλ Γκοχανί, Σουλτάν Αλ Ασάφ

Διαφημίζεται ως «η πρώτη ταινία που γυρίστηκε στη Σαουδική Αραβία», και μάλλον πρέπει να το δεχτούμε, γιατί δύσκολα ξεφεύγει κάτι από το «μάτι» αυτού του φεουδαρχικού-θεοκρατικού καθεστώτος. Και μάλιστα πίσω από την κάμερα βρίσκεται γυναίκα σκηνοθέτις! Η Γουάντζα, ένα δεκάχρονο κορίτσι που ζει σε ένα προάστιο του Ριάντ, είναι η ηρωίδα της ταινίας. Έχει ερωτευτεί ένα ποδήλατο και αποφασίζει να κάνει τα πάντα για να το αποκτήσει. Όχι μόνο δεν υπάρχουν λεφτά, αλλά και αν το αγοράσει, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κοινωνικό έλεγχο, που δεν επιτρέπει στα κορίτσια να κάνουν ποδήλατο, διότι ίσως στο μέλλον «να μην μπορούν να κάνουν παιδιά»! Έτσι αποφασίζει, παρά την αντιπάθειά της προς το μάθημα των θρησκευτικών, να μάθει απ' έξω εδάφια από το Κοράνι και να διαγωνισθεί ώστε να κερδίσει τα χρήματα και να αγοράσει το «όχημα» προς το δικό της, ξεχωριστό μέλλον...

Αξιόλογη προσπάθεια, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του τους προφανείς περιορισμούς που υπήρχαν στην υλοποίησή της. Σταχυολογώ από συνέντευξη της σκηνοθέτριας: «Καμιά φορά, έπρεπε να τρέξω και να κρυφτώ στο φορτηγό της παραγωγής σε μερικές από τις πιο συντηρητικές περιοχές, όπου γυρίζαμε, γιατί οι κάτοικοι θα αποδοκίμαζαν μια σκηνοθέτρια που συνεργάζεται με άντρες. Μερικές φορές, προσπάθησα να σκηνοθετήσω με γουόκι τόκι από το φορτηγό, αλλά εκνευριζόμουν και τελικά έβγαινα για να το κάνω αυτοπροσώπως. Σε μερικές περιπτώσεις, κάποιοι εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους γι' αυτό που κάναμε, αλλά ευτυχώς ποτέ δεν έφτασαν στα άκρα...».

«Ο παράδεισος της Πίστης» (Paradies Glaube)

Σκηνοθεσία: Ούλριχ Ζάιντλ

Ερμηνεία: Μαρία Χοφστάτερ, Ναμπίλ Σαλέχ, Ντάλια Μπαράνοβα, Ρενέ Ρουπνίκ, Ντάνιελ Χόεσλ

Αχ, τι να γράψει πια κανείς γι' αυτόν τον απίστευτο Αυστριακό... Ενώ είχε δείξει σημάδια μιας πρωτότυπης κινηματογραφικής ματιάς, φαίνεται τελικά να βουλιάζει στην αυτοαναφορικότητα και τη σκηνοθετική μανιέρα... Εδώ η ηρωίδα του, αντί για ένα ταξίδι στη Μεσόγειο, αφιερώνει τις διακοπές της σ' ένα παθιασμένο ιεραποστολικό έργο στη γειτονιά της: Η Αυστρία πρέπει να επιστρέψει στον δρόμο του Χριστού, και εκείνη πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα, κρατώντας στα χέρια ένα αγαλματάκι της Παρθένου Μαρίας, για να προσηλυτίσει τους μοναχικούς και απελπισμένους. Αλλά έχει και τον προσωπικό της «σταυρό του μαρτυρίου». Καθώς επιστρέφει στο σπίτι ο σύζυγός της, ένας Αιγύπτιος, μουσουλμάνος, είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Παράδεισος και Κόλαση μαζί. Τέλος πάντων.

«Ένας χρόνος είναι αρκετός» (I Give It a Year)

Σκηνοθεσία: Νταν Μέιζερ

Ερμηνεία: Άνα Φάρις, Ρόουζ Μπερν, Ρέιφ Σπολ, Σάιμον Μπέικερ, Τζέσιον Φλέμινγκ, Μίνι Ντράιβερ. Στέφεν Μέρτσαντ, Ολίβια Κόλμαν

Η νέα κωμωδία του σεναριογράφου των «Borat» και «Bruno» μάς αφήνει στα κρύα του λουτρού. Ένας μέτριος συγγραφέας και η φιλόδοξη γυναίκα του, ένας γάμος που όλοι οι γνωστοί και φίλοι «ποντάρουν» πως θα διαλυθεί σύντομα...

«Το κάλεσμα» (The Conjuring)

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γουάν

Ερμηνεία: Πάτρικ Γουίσλον, Βέρα Φαρμίγκα, Λίλι Τέιλορ, Μακένζι Φόι, Τζόι Κινγκ, Ρον Λίβινγκστον

Ταινία τρόμου, που διαφημίζεται πως «είναι βασισμένη σε πραγματική ιστορία». Τι λένε οι παραγωγοί; «Οι διεθνούς φήμης ερευνητές μεταφυσικών γεγονότων, Εντ και Λορέιν Γουόρεν, με 4.000 περιπτώσεις στα αρχεία τους, βοήθησαν μια οικογένεια που στοιχειωνόταν από μια σκοτεινή παρουσία, σε μια απομονωμένη φάρμα. Οι Γουόρεν, αναγκασμένοι να πολεμήσουν μια πανίσχυρη δαιμονική παρουσία, βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιο τρομακτική υπόθεση της καριέρας τους». Δεν την είδα, δεν ξέρω πόσο τρομακτική είναι η υπόθεση, πάντως η ταινία έκανε ρεκόρ εισπράξεων στην Αμερική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL