Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Αναδύεται απόψε η πανσέληνος του Αυγούστου / Αναδύεται απόψε η πανσέληνος του Αυγούστου: Ονειροπόληση στο σεληνόφως
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναδύεται απόψε η πανσέληνος του Αυγούστου / Αναδύεται απόψε η πανσέληνος του Αυγούστου: Ονειροπόληση στο σεληνόφως

Φορτωμένο μικρά και μεγάλα θαύματα, θρύλους, μύθους και δοξασίες, νεράιδες, ξωτικά και μάγισσες, το πιο πολυτραγουδισμένο και λαμπρό φεγγάρι της χρονιάς σε όλους τους λαούς και τις φυλές της γης, η πανσέληνος του Αυγούστου, αναδύεται απόψε ξανά προσφέροντας ώρες στοχασμού, χαλάρωσης και ονειροπόλησης. Η γοητεία και η σαγήνη της παραμένουν μοναδικές, ικανές να σε κάνουν να αφήσεις κάθε δραστηριότητα για να την απολαύσεις όπου και αν βρίσκεσαι: σε βραχάκια, κορφές, αμμουδιές, ταράτσες και μπαλκόνια, ακτές, λιμάνια, αλλά και ταξιδεύοντας μεσοπέλαγα ή πάνω στα ψηλά βουνά!

Θεά των νεκρών και των φαντασμάτων ήταν η Σελήνη για τους αρχαίους Έλληνες, που την ονόμασαν Εκάτη, τη λάτρευαν και τη φοβόντουσαν μαζί. Ενώ δεν είναι λίγοι οι λαοί που αποδίδουν στις φάσεις του φεγγαριού τα στάδια του ανθρώπινου βίου.

Μια ξεχωριστή βραδιά για την απόλαυση ενός μοναδικού φεγγαριού, επιλέγοντας μια από τις αμέτρητες εκδηλώσεις που έχουν οργανωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία όλης της χώρας με είσοδο ελεύθερη.

Οι εκδηλώσεις που αρκετές άρχισαν την περασμένη Κυριακή, ολοκληρώνονται την επόμενη στις 19 Αυγούστου.

Στην Αθήνα και την Αττική

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει στην αυλή του, με έναρξη στις 9 το βράδυ, μια μουσική βραδιά με τους τραγουδιστές Ειρήνη Τουμπάκη, Ανδρέα Λάφη, Μαρία Αναματερού και Σωτήρη Καρυστινό, που θα ερμηνεύσουν αγαπημένα τραγούδια για το φεγγάρι.

Ταυτόχρονα οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτοί από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα με την είσοδο να είναι ελεύθερη από τις 8 το βράδυ, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν τις μόνιμες συλλογές αλλά και τη φωτογραφική έκθεση «Σμίλη και Μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης».

Επίσης θα γίνει παρουσίαση της αρχαιολογικής ανασκαφής «Περπατώντας στην αρχαία γειτονιά του Μουσείου Ακρόπολης» στις 12 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα στα αγγλικά και στη 1 το μεσημέρι και τις επτά το βράδυ στα ελληνικά. Ανοιχτό θα παραμένει το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου και το καφέ του ισογείου.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα υπάρχουν μουσικά σύνολα και θεματικές περιηγήσεις από αρχαιολόγους. Ανοιχτοί θα παραμείνουν και οι δυτικοί λόφοι της Αθήνας, ο λόφος Φιλοπάππου, η Πνύκα και ο λόφος των Νυμφών. Ανοιχτός θα παραμείνει έως τα μεσάνυχτα ο αρχαιολογικός χώρος του Αμφιαρείου στον Ωρωπό με εκδήλωση ηχογραφημένων απαγγελιών ποιημάτων από τους δημιουργούς τους.

Στη Θεσσαλονίκη, την Ημαθία, την Πιερία και την Πέλλα

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στην αυλή του θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το συγκρότημα "Γης Μαδιάμ" με παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια και ελεύθερη είσοδο στις υπαίθριες εκθέσεις του από τις 10 έως τις 11 το βράδυ. Στο Βυζαντινό Μουσείο και στην εκδήλωση "Πανσέληνος στο Μουσείο" το κοινό θα απολαύσει αγαπημένα τραγούδια από το ελληνικό και το διεθνές ρεπερτόριο από τις 9.30 το βράδυ. Το Μουσείο θα παραμείνει επισκέψιμο έως τις εννιά με ελεύθερη είσοδο στη μόνιμη και τις περιοδικές εκθέσεις από τις 6 π.μ. έως τις 9 μ.μ..

Στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών και στον υπαίθριο χώρο του μουσείου των βασιλικών τάφων θα πραγματοποιηθεί συναυλία παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής στις εννέα το βράδυ. Στο αρχαίο θέατρο της Μίεζας ο Λουδοβίκος των Ανωγείων θα δώσει συναυλία στις δέκα το βράδυ με τίτλο "Στου φεγγαριού το ασήμι". Έως τα μεσάνυχτα θα μείνουν ανοιχτά το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Μουσική συναυλία θα δοθεί από τις 9 μ.μ. έως τις 11 μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.

Ανοιχτή θα παραμείνει η Παλαιά Μητρόπολη και ο αρχαιολογικός χώρος Λόγγου Έδεσσας από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα.

Τις ίδιες ώρες ανοιχτός θα παραμείνει και ο αρχαιολογικός χώρος Πέλλας ενώ στο Βυζαντινό Κάστρο Αρχαίας Πύδνας στην Πιερία θα υπάρχει μουσική εκδήλωση από την Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης με τίτλο "Αυγουστιάτικη φεγγαράδα". Ανοιχτό θα είναι και το αρχαιολογικό πάρκο του Δίου.

Κεντρική, ανατολική και δυτική Μακεδονία και Θράκη

Ανοιχτά θα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής και το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, στον Έβρο ο αρχαιολογικός χώρος Ζώνης όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία έντεχνης ελληνικής μουσικής με τη Γιώτα Νέγκα στις 9 μ.μ. Στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων στην Ξάνθη ο χώρος θα είναι ανοιχτός από τις 7 έως τα μεσάνυχτα. Στη Δράμα και στον αρχαιολογικό χώρο Καλής Βρύσης θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τίτλο "Στο γήτεμα του φεγγαριού" και το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης θα είναι ανοιχτό. Μουσική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης.

Το Σάββατο 17 Αυγούστου στο Μουσείο της Αιανής του νομού Κοζάνης θα δοθεί μουσική συναυλία με τον Μάκη Σεβίλογλου, ενώ το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό.

Ηγουμενίτσα, Δωδώνη, Γιάννενα, Νικόπολη και Άρτα

Ανοιχτά θα παραμείνουν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας με τη μόνιμη έκθεσή του, ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, όπου ο Δημήτρης Παπαδημητρίου θα δώσει συναυλία, το Κάστρο Ιωαννίνων με μουσική βραδιά από τους Δημήτρη Υφαντή και Αγγελική Τουμπανάκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης και ο Αρχαιολογικός Χώρος του "Νεκρομαντείου". Τη Δευτέρα 19 Αυγούστου εκδήλωση με τίτλο "Υπό το σεληνόφως..." θα δοθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας με ανοιχτές για το κοινό μόνιμη και περιοδικές εκθέσεις.

Θεσσαλία - δυτική και κεντρική Στερεά - Επτάνησα

Ελεύθερη θα είναι η είσοδος στο σπήλαιο της Θεόπετρας από τις 8 έως τις 11, καθώς και στο βυζαντινό κάστρο Τρικάλων τις ίδιες ώρες.

Στη Ζάκυνθο, και στον πύργο Δομενεγίνη στο Αργάσι θα δοθεί παράσταση. Ανοιχτά θα παραμείνουν το κάστρο της Αγίας Μαύρας στη Λευκάδα και το παλαιό φρούριο της Κέρκυρας όπου θα δοθεί μουσική παράσταση.

Στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αγρινίου θα δοθεί μουσική παράσταση με τίτλο "Τα πουλιά ανήκουν στον ουρανό” από τους Α. Κατερινόπουλο και Κουαρτέτο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Στο Πάρκο Θερβάντες στη Ναύπακτο θα εμφανισθεί το κουαρτέτο Aegean Jazz. Την Κυριακή 18 Αυγούστου μουσική εκδήλωση θα δοθεί στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Στερεά Ελλάδα

Ανοιχτός θα είναι ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών στη Φωκίδα, ο αρχαιολογικός χώρος Κάστρου Λαμίας, όπου στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα δοθεί μουσική παράσταση, όπως και στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη και στην Ακρόπολη Πρόερνας στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού. Στη Βοιωτία και τον αρχαιολογικό χώρο Αλυκής κοντά στην ακρόπολη θα δοθεί μουσική συναυλία από το Σωματείο Φροντιστήριον Θηβαϊκής Αρχαιολογίας. Ανοιχτό θα παραμείνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών.

Πελοπόννησος

Ανοιχτά θα είναι τα αρχαιολογικά μουσεία Πατρών και Ολυμπίας με μουσική εκδήλωση, καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, το αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου και ο αρχαιολογικός χώρος του Επικουρίου Απόλλωνα με μουσική εκδήλωση από με τον Δήμο Ανδρίτσαινας - Κρεστένων. Ανοιχτό και το κάστρο Χλεμούτσι.

Επισκέψιμη θα παραμείνει η μόνιμη έκθεση οικοσήμων στο κάστρο Κυθήρων στη Χώρα. Στο Ναύπλιο ανοιχτό θα είναι το Παλαμήδι με μουσική εκδήλωση, όπως επίσης ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου και οι χώροι Ισθμίας, Αρχαίας Νεμέας, Σικυώνας, Κάστρου Καλαμάτας, αρχαίου θεάτρου Μαντινείας με μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι, ακρόπολη Αρχαίας Σπάρτης με συναυλία από την Πηγή Λυκούδη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης Βοιών με ξενάγηση στην έκθεση , ανάγνωση από το βιβλίο «Ο κήπος με τα αγάλματα» και μουσική εκδήλωση. Συναυλία με την Αντριάνα Μπάμπαλη θα δοθεί στο κάστρο Μαυροβουνίου στους Γουλάδες.

Στο Αιγαίο

Στο φρούριο της Μήθυμνας στη Λέσβο μουσική εκδήλωση με τον Αναστάσιο Μαυρουδή (βιολί) και τον Ανδρέα Χαλκιά (κιθάρα), ανοιχτός θα είναι ο αρχαιολογικός χώρος Εμποριού Χίου, με ξενάγηση από αρχαιολόγους, ανοιχτό και το παλάτι Ιουστινιάνι στο Κάστρο Χίου το Βυζαντινό Μουσείο του νησιού (Μετζητιέ Τζαμί), όπως και το κτήριο της Σκοτεινής Φυλακής στο κάστρο και το οθωμανικό λουτρό. Μουσική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αρχοντίκι Ψαρρών, ενώ ανοιχτά θα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Βαθύ Σάμου, ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου και στην Ικαρία το αρχαιολογικό μουσείο Αγ. Κηρύκου, η αρχαία ακρόπολη Ρόδου, το αρχαιολογικό μουσείο Μυκόνου, το Ιερό Ποσειδώνα και Αμφιτρίτης στα Κιόνια Τήνου, τα Ύρια Νάξου, το αρχαιολογικό μουσείο Πάρου, ο αρχαιολογικός χώρος Αγίου Ανδρέα στη Σίφνο, το αρχαιολογικό μουσείο Μήλου.

Στην Κρήτη

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και στον ωραίο του κήπο θα δοθεί μουσική συναυλία ενώ ανοιχτοί θα παραμείνουν οι χώροι της μόνιμης και της περιοδικής έκθεσης. Στον αρχαιολογικό χώρο Ρόκκας θα δοθεί συναυλία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης (χορωδίες Π.Ε. Χανίων και Ηρακλείου) υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, στον αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας "Μουσική βραδιά υπό το φως της πανσελήνου" με τη συνδιοργάνωση του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων Μεσαράς και του Δήμου Γόρτυνας, βραδιά τζαζ θα διοργανωθεί στον αρχαιολογικό χώρο Τυλίσου με τίτλο "Βραδιά τζαζ αφιερωμένη εις μνήμην Κωνσταντίνου Κουβίδη" με το μουσικό σχήμα Tribute to Jazz Classics ενώ ανοιχτός θα παραμείνει μετά τη λήξη της εκδήλωσης ο αρχαιολογικός χώρος. Μουσική βραδιά με τίτλο "Ένας ύμνος στην σελήνη" θα δοθεί στο Ερευνητικό Κέντρο της Βρετανικής Σχολής Κνωσού.

Συναυλία με τον Γιώργο Κατσαρό θα δοθεί στον Αρχαιολογικό Χώρο Μαλίων ενώ ο Δήμος Αμαρίου την Τρίτη 20 Αυγούστου θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Αποστόλων, όπου θα τραγουδήσουν οι Παντελής Θαλασσινός και Μανόλης Ανδρουλιδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL