Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Ένα δωμάτιο θαυμάτων στην Αγία Παρασκευή Λέσβου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα δωμάτιο θαυμάτων στην Αγία Παρασκευή Λέσβου

Το σμίξιμο του αρχαίου και του παρόντος κόσμου, του μύθου και της πραγματικότητας μέσα από τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και αναζήτηση βρίσκεται στην καρδιά της έκθεσης «Ξύπνησα με ένα μαρμάρινο κεφάλι στα χέρια» που πραγματοποιείται από σήμερα στην K-Gold Temporary Gallery στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου.

Με στίχο εμπνευσμένο από το «Μυθιστόρημα» του Σεφέρη, ο εικαστικός επιμελητής Νικόλας Βαμβουκλής, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Λέσβο, επέλεξε ένα άδειο, ακατοίκητο σπίτι στην Αγία Παρασκευή, ένα παραδοσιακό, γραφικό χωριό με ξεχωριστή αρχιτεκτονική, και εγκατέστησε εκεί τα έργα των ξένων και των Ελλήνων καλλιτεχνών.

«Επηρεασμένος από το άδειο αυτό σπίτι, σκέφτηκα πως θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια βιτρίνα, σαν τα δωμάτια θαυμάτων που γέμιζαν με διάφορα αξιοθαύμαστα αντικείμενα, αξιοπερίεργα και εξωτικά από όλον τον κόσμο. Έτσι αποφάσισα να συνθέσω ένα σύγχρονο δωμάτιο θαυμάτων για τον σκοπό του οποίου κάλεσα κάποιους καλλιτέχνες να το γεμίσουν με θραύσματα εμπνευσμένα από τη σύγχρονη ζωή που θα άξιζαν να διασωθούν για τις μελλοντικές γενιές. Έτσι διάλεξα κι αυτόν τον τίτλο από το ποίημα του Σεφέρη που αντανακλά το μύθο και την πραγματικότητα» εξηγεί ο Ν. Βαμβουκλής μιλώντας για την έκθεση και τα έργα που «αφορούν όλη αυτήν την πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία που μέσα από τη μνήμη σε συνδέει με τον τόπο, αλλά εμπεριέχει και μια μοντέρνα απεύθυνση και ματιά προς τον σύγχρονο κόσμο».

Ο Ν. Βαμβουκλής που, εκτός από διευθυντής της νομαδικής πλατφόρμας K-Gold Temporary Gallery είναι και επιμελητής του μουσείου - γκαλερί της οικογένειας Benetton στο Τρεβίζο της Ιταλίας, επιχειρεί να φέρει τη σύγχρονη τέχνη κοντά σε όλους.

Δεμένος με τον τόπο του, επιστρέφει τα καλοκαίρια πραγματοποιώντας, κάθε φορά σε διαφορετικούς τόπους, κι άλλου είδους εκθέσεις. «Ξεκίνησα με την ιδέα να φτιάξω κάτι στο νησί που δεν υπήρχε έως τώρα όσον αφορά τα εικαστικά και τη σύγχρονη τέχνη, θέλοντας έτσι να προσθέσω κάτι που έλειπε.

Ξεκινήσαμε το 2014 με μια έκθεση μέσα σε ένα κλειστό κοσμηματοπωλείο στην αγορά της Καλλονής, που έκανε πολύ καλή αίσθηση και ο κόσμος αγκάλιασε τη διοργάνωση αποζητώντας και επόμενες. Έτσι αποφάσισα να το συνεχίσω σαν καλοκαιρινή δράση που συνδυάζει τις καλοκαιρινές περιπέτειες και την τέχνη» επισημαίνει.

Η πρωτοβουλία συνεχίστηκε, φτάνοντας φέτος στην έκτη διοργάνωση, που θα διαρκέσει έως και τις 8 Σεπτεμβρίου.

Περιλαμβάνει νέα έργα και αναθέσεις, εγκαταστάσεις, γλυπτά, βίντεο, τοιχογραφία στον τοίχο της οικίας, σιντριβάνι στην αυλή με στίχους της Σαπφούς από τα παιδιά του χωριού. «Προσπαθώ να φωτίσω τα καλά στοιχεία του νησιού επιχειρώντας να ενταχθεί στον χάρτη του σύγχρονου πολιτισμού» αναφέρει.

Στο οίκημα της Βασιλείας Ταφύλια στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, ένα νεοκλασικό κτήριο του χωριού, φιλοξενούνται έργα που επιχειρούν να σκιαγραφήσουν τη σύγχρονη πολυπλοκότητα διαφόρων μεθόδων χαρτογράφησης, συλλογής και αρχειοθέτησης στην καλλιτεχνική πρακτική.

Το έντονο συλλεκτικό παρελθόν της Λέσβου σκιαγραφεί το ευρύτερο πλαίσιο της έκθεσης, από τα προϊστορικά ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους, την αρχαιολογία και τη λαϊκή παράδοση μέχρι την περίφημη συλλογή του Tériade και του πρώτου Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στην Ελλάδα που ίδρυσε στο νησί.

Τα έργα των καλλιτεχνών αντικατοπτρίζουν θραυσματικά τη σημερινή κοινωνία, θέτοντας ερωτήματα για τη διατήρηση και τον ρόλο τους. Παράλληλα, τονίζουν τη θεραπευτική αξία της τέχνης σε έναν υλικά κορεσμένο κόσμο και καταδεικνύουν πώς τα αντικείμενα που συγκεντρώνουμε -απτά και ψηφιακά- γίνονται τεκμήρια της ταυτότητάς μας ως εν δυνάμει συλλέκτες.

Με οδηγό τα αντικείμενα αυτά, οι επισκέπτες καλούνται να δημιουργήσουν τα δικά τους νοητικά μονοπάτια μεταξύ μύθου και πραγματικότητας. Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Joan Jonas, Ηλίας Παπαηλιάκης, Virginia Russolo, Bas Jan Ader, Guendalina Cerruti, Χρήστος Δεληδήμος, Anna Franceschini, Louis De Belle, Jonathas de Andrade, Orjan Amundsen, Ευγενία Βερελή, Petter Solberg, Άδωνης Αρχοντίδης, Sarah Cockings και Harriet Fleuriot.

Η πλατφόρμα K-Gold Temporary Gallery ενεργοποιεί εναλλακτικούς χώρους όπου προσφέρει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες και επιμελητές να διευρύνουν την έρευνα και την πρακτική τους. Πέρα από τις δράσεις της στη Λέσβο, συμπράττει με πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ το 2015 διακρίθηκε ως καινοτόμος ευρωπαϊκή πρωτοβουλία από τη Μητρόπολη της Ναντ.

Παράλληλα με την έκθεση πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με πρόγραμμα χορού, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά, ξεναγήσεις και προβολές στην αυλή του οικήματος, καθημερινά από τις 9 έως τις 11 το βράδυ. Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά και με ελεύθερη είσοδο από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ.

Παραμονή του Δεκαπενταύγουστου ο επιμελητής θα προσφέρει ξενάγηση που θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL