Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Καλωσόρισμα με ενστάσεις και προειδοποιήσεις

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προς τη νέα υπουργό

 

Καλωσόρισμα με εύγλωττες αντιθέσεις, σαφές πλαίσιο και αυτονόητες προειδοποιήσεις επιφυλάσσει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στη νέα υπουργό Πολιτισμού, επικεντρώνοντας τον σχολιασμό του σε δύο κομβικά ζητήματα, την κυβερνητική εξαγγελία για την επέκταση του μοντέλου λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης στο Εθνικό Αρχαιολογικό και άλλα μουσεία της χώρας και το "Διάζωμα".

Αφενός εξηγεί ότι βρίσκει "διαχρονικά αντίθετους" τους αρχαιολόγους η κυβερνητική εξαγγελία για την επέκταση του μοντέλου λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης, γιατί "προτάσεις όπως αυτές υπονομεύουν τον δημόσιο χαρακτήρα της προστασίας της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς, αποδυναμώνουν τον επιστημονικό και παιδευτικό ρόλο των μουσείων και διασπούν την ενιαία συγκρότηση και λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία αποτελεί αδιαίρετο σύνολο, με ενιαία στρατηγική, φιλοσοφία και οικονομική διαχείριση". Επισημαίνει δε ότι "σε ένα τέτοιο πλαίσιο μόνο μπορεί να χαράσσεται δημόσια πολιτική για τον Πολιτισμό, ενώ τα δημόσια μουσεία και οι χώροι που έρχονται πρώτα σε εισιτήρια και εισπράξεις θα μπορούν να στηρίζουν όσα υστερούν, αλλά είναι απαραίτητο να λειτουργούν. Για όλους αυτούς τους λόγους, άλλωστε, παρόμοιες προτάσεις έχουν ομόφωνα απορριφθεί και από τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων".

Ταυτοχρόνως, υπενθυμίζει την "πλήρη αντίθεσή" του σε "κάθε προσπάθεια εκχώρησης της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε τρίτους, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του σωματείου 'Διάζωμα'", το οποίο, όπως εξηγεί, "από την περιγραφή των καταστατικών του στόχων έρχεται να αμφισβητήσει το θεσμικό πλαίσιο και να διεκδικήσει ρόλο στη διαχείριση μνημείων και την υλοποίηση έργων συναφών με τους σκοπούς του. Μάλιστα, σε πρόσφατο δημοσίευμα διαβάζει μονοδιάστατα το άρθρο 24 του συντάγματος για το πολιτιστικό περιβάλλον και αποδίδει στον κλάδο των αρχαιολόγων αυτοπεριθωριοποίηση, κατασκευή τείχους μεταξύ μνημείων και κοινωνίας με ελατήριο τη συνείδηση ιδιοκτησίας! Τουναντίον, το άρθρο 24 του συντάγματος εξασφαλίζει την απρόσκοπτη προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, έννοιες που συνιστούν δημόσιο και όχι ιδιωτικό κεφάλαιο, και ως εκ τούτου καθιστούν υποχρεωτική τη διαχείρισή τους από το ίδιο το κράτος ως κατεξοχήν εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος και της αειφόρου ωφέλειας του συνόλου".

Ταυτοχρόνως, θυμίζει ότι "θα σταθεί απέναντι σε οποιονδήποτε επιθυμεί να την υποκαταστήσει στον θεσμικό της ρόλο", ενώ προειδοποιεί ότι "η συνάντηση, την οποία έχουμε ζητήσει από τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, θα αποτελέσει το προοίμιο μιας συνεργασίας που θα οδηγήσει στην επίλυση των εγνωσμένων ζητημάτων εφόσον κοινή μας αφετηρία αποτελεί η ενδυνάμωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και η θεσμική θωράκιση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως δημόσιου αγαθού".

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο εξευτελισμός του Χρυσοχοϊδη και της Ν.Δ.

Τα χθεσινά γεγονότα στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που συζητιόταν το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, είναι εικόνες και από το παρελθόν και από το μέλλον. Είχαν όμως και ένα παράπλευρο αποτέλεσμα: προκάλεσαν τον απόλυτο διασυρμό της Νέας Δημοκρατίας μέσα στη Βουλή.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις