Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Κάλεσμα συστράτευσης του Αλ. Τσίπρα από τη Δραπετσώνα: / Αλ. Τσίπρα από τη Δραπετσώνα: Νίκη για κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάλεσμα συστράτευσης του Αλ. Τσίπρα από τη Δραπετσώνα: / Αλ. Τσίπρα από τη Δραπετσώνα: Νίκη για κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο

Νίκη έστω και με μία ψήφο, προκειμένου την επόμενη ημέρα να σχηματιστεί κυβέρνηση “με προοδευτικό πρόσημο και προοδευτικό πρόγραμμα για να συνεχίσει η χώρα την πορεία προς τα εμπρός” ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας χθες το βράδυ από τη Δραπετσώνα.

“Την επόμενη μέρα θα σχηματιστεί κυβέρνηση με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί εμείς δε ζητάμε από κανέναν λευκή επιταγή. Γιατί εμείς έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δύναμη της συνεργασίας, όχι της αλαζονείας” τόνισε υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη εκλογική και πολιτική ανατροπή είναι δυνατή.

Μια γλυκιά καλοκαιρινή νύχτα, με φόντο την πειραιώτικη θάλασσα και την έξοδο των πλοίων του μεγάλου λιμανιού για τα νησιά, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα εγρήγορσης, κινητοποίησης και συστράτευσης: "Θα επιτρέψουμε ένα άλμα προς τα πίσω ή θα προχωρήσουμε μπροστά χέρι - χέρι, όλοι μαζί;”.

Από τα Λιπάσματα, τον χώρο που κερδήθηκε με μεγάλους αγώνες χρόνων και σώθηκε από το μπετόν και τα επιχειρηματικά συμφέροντα μέσα από τη μάχη των πολιτών, του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, της Περιφέρειας και βέβαια της κυβέρνησης, ο συμβολισμός δεν θα μπορούσε να είναι ισχυρότερος.

Ανησυχούν για τη “βέβαιη” νίκη τους

Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι έχουν μια ανησυχία λέγοντας πως, παρότι μετά τις ευρωεκλογές πανηγύριζαν τη “βέβαιη νίκη τους στις εθνικές, τώρα τους έχουν ζώσει τα φίδια». «Αρχίζουν και τα γυρνάνε», σημείωσε, γιατί άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι είναι διαφορετική η λογική της ψήφου των πολιτών στις εθνικές κάλπες, «όπου αποφασίζουμε για τη ζωή μας».

«Γιατί βλέπουν ότι δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη προθυμία στην κοινωνία να παραδώσει τη ζωή της στα πολιτικά τζάκια και στις πολιτικές δυνάμεις που την οδήγησαν στον γκρεμό. Γιατί καταλαβαίνουν ότι δεν αρκεί, για να κερδίσεις εθνικές εκλογές, μόνο να φτιάχνεις αρνητικό αφήγημα για τον αντίπαλο, αν δεν μπορείς να φτιάξεις θετικό αφήγημα για σένα» είπε. Και διότι, πρόσθεσε, γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει τη δυνατότητα να καλύψει τη διαφορά των 500.000 που κατεγράφη στις ευρωεκλογές και να κάνει μια μεγάλη εκλογική και πολιτική ανατροπή».

Γι' αυτόν τον λόγο, επισήμανε, ο Κ. Μητσοτάκης έσπευσε να ανασύρει «από τα συρτάρια του άλλον έναν εκβιασμό, ένα παραμύθι με δράκο, μπας και εκβιάσει τους ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν», δηλαδή ότι, αν δεν λάβει, όχι τη νίκη, αλλά τη «λευκή επιταγή», θα έχουμε κι άλλες εκλογές, με απλή αναλογική, μέσα στον Δεκαπενταύγουστο. «Η Παναγιά μαζί μας, δηλαδή» σχολίασε σχολίασε σκωπτικά ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε πως ο αρχηγός της Ν.Δ. εκβιάζει τον λαό γιατί δεν είναι καθόλου βέβαιος ότι θα κερδίσει, κάνοντας λόγο για “πέτσινο δράκο”. “Θέλει να μας πει ότι, αν δεν του δώσει ο λαός λευκή επιταγή, τότε αυτός θα προτιμήσει, ακόμη κι αν νικήσει, να δώσει πίσω τις 50 έδρες που δίνει ο παρών εκλογικός νόμος, γιατί είναι τόσο γενναιόδωρος” τόνισε ο πρωθυπουργός.

"Κυρία Γεννηματά, αποτύχατε"

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο πολιτικός του αντίπαλος “έχει γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων του όλο το προηγούμενο αφήγημά του προς τις υπόλοιπες δυνάμεις του λεγόμενου αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου”. “Τα περίφημα όμορφα λόγια περί ενότητας και συνεργασίας και ομοψυχίας αντικαταστάθηκαν τώρα από λόγια αλαζονείας και βουλιμίας. Καμία ενότητα, καμία συνεργασία” στέλνοντας μήνυμα και προς την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ.: “Κυρία Γεννηματά, λυπάμαι, όσο απλόχερα κι αν σπεύσατε να τον στηρίξετε, αποτύχατε” είπε χαρακτηριστικά.

"Προϋπόθεση ομαλότητας η συναίνεση της κοινωνίας"

“Εκβιάζει με τζούφιους δράκους στο όνομα δήθεν της ομαλότητας και της σταθερότητας, για την οποία όμως δεν του καίγεται καρφάκι” πρόσθεσε. Όπως τόνισε, η μόνη ομαλότητα και σταθερότητα που μπορεί να εγγυηθεί ο Κ. Μητσοτάκης είναι «αυτή που εγγυήθηκε μαζί με τους συνεταίρους του, τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο, στα μαύρα χρόνια της διακυβέρνησής τους».

“Η ομαλότητα και η σταθερότητα μπορεί να έχει ως θεμέλιο μονάχα μια πολιτική δημοκρατίας από την αρχή ώς το τέλος, μια πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης, μια πολιτική ανάπτυξης με σεβασμό στη ζωή των ανθρώπων και στο περιβάλλον” υπογράμμισε και σημείωσε ότι η ομαλότητα έχει ως προϋπόθεση τη συναίνεση της κοινωνίας και όχι τις λευκές επιταγές. “Μια τέτοια αντίληψη, και μια τέτοια πολιτική, είναι ξένη και εχθρική για τη Ν.Δ.», η οποία «το μόνο που φρόντισε ήταν η ομαλή επιβολή των Μνημονίων και των κάθε μορφής αντιλαϊκών μέτρων” συμπλήρωσε.

Στον αντίποδα ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι ομαλότητα και σταθερότητα είναι η επιλογή “να προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί. Να συνεχίσουμε την προσπάθεια να βγει οριστικά η χώρα από την κρίση. Να επαναφέρουμε την κανονικότητα στην εργασία. Να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να επιστρέψει η ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα, με νέες αξιοπρεπώς αμειβόμενες δουλειές». «Να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ελληνικής παραγωγής. Και να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος”.

Δέσμευση ΣΥΡΙΖΑ: Φοροελαφρύνσεις χωρίς περικοπές

Σχολιάζοντας τη δήλωση Μητσοτάκη πως οι φοροελαφρύνσεις θα γίνουν μετά το 2021 εφόσον έχει δελεάσει τους δανειστές με μεταρρυθμίσεις, που θα είναι “τσουνάμι για τους αδύναμους, τη μεσαία τάξη για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού”, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η διαφορά των προγραμμάτων είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «μέτρα ελάφρυνσης της πλειοψηφίας άμεσα, σήμερα, τώρα” και πρόγραμμα ελαφρύνσεων χωρίς ταυτόχρονες περικοπές δαπανών.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ Ν.Δ.

Ετοιμάζονται να παραδώσουν την επικουρική ασφάλιση στους πολυεθνικούς ασφαλιστικούς ομίλους

Η Ν.Δ. παραμένει ανατριχιαστικά προσκολλημένη στις συνταγές που βάζουν τα κέρδη λίγων πάνω από την κοινωνία

Από την ομιλία του πρωθυπουργού δεν θα μπορούσε να λείπει και η χθεσινή αποκάλυψη της “Αυγής” για το σχέδιο του ασφαλιστικού που επεξεργάζεται η Ν.Δ., η οποία, όπως είπε, επιδεικνύει “ανατριχιαστική προσκόλληση στις συνταγές που βάζουν τα κέρδη λίγων πάνω από την κοινωνία».

Αναφερόμενος στο ρεπορτάζ της εφημερίδας ανέφερε πως η Ν.Δ. ήδη βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με πολυεθνικούς ασφαλιστικούς ομίλους για να τους παραδώσει την επικουρική ασφάλιση. “Δηλαδή τις συντάξεις. Την ίδια τη ζωή των σημερινών και των αυριανών απόμαχων της δουλειάς”. ”Ετοιμάζεται να το διαπράξει αυτό”, συμπλήρωσε, “φεσώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο με δισεκατομμύρια ευρώ. Τα οποία θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν οι πιο αδύναμοι”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL