Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Ο Αλ. Τσίπρας στους ανθρώπους "της αγοράς και όχι των αγορών": / Αλ. Τσίπρας: Τώρα αποφασίζουμε για την επιχείρησή μας, την οικογένεια, τα παιδιά μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλ. Τσίπρας στους ανθρώπους "της αγοράς και όχι των αγορών": / Αλ. Τσίπρας: Τώρα αποφασίζουμε για την επιχείρησή μας, την οικογένεια, τα παιδιά μας

Στην καρδιά της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας βρέθηκε χθες ο Αλ. Τσίπρας, που μίλησε στους ανθρώπους "της αγοράς, και όχι των αγορών", στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη, χαρακτηρίζοντάς τους "ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας".

"Τώρα αποφασίζουμε για την επιχείρησή μας, την οικογένειά μας, τα παιδιά μας. Δεν μας αξίζει να περάσουμε ξανά τα βάσανα που αφήσαμε πίσω μας" υπογράμμισε μιλώντας στην εκδήλωση του Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ «Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις - Παράγοντας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης για όλους».

"Με ποιον αισθάνεστε πιο ασφαλείς στο τιμόνι της χώρας εσείς που κάθε μέρα κάνετε ταμείο; Με τον ατζαμή που γονάτισε το μαγαζί ή με αυτόν που το έσωσε από το λουκέτο και σήμερα μπορεί να αναπτύσσεται ξανά, να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία;" ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Αλ. Τσίπρας.

Δυο διαφορετικά μοντέλα

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αναδείξει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης αλλά και το κοστολογημένο και στοχευμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες σε αντιπαραβολή με το σχέδιο της Ν.Δ. που ο Κ. Μητσοτάκης φροντίζει επιμελώς να κρύβει πίσω από γενικολογίες και λαθροχειρίες. Μίλησε για το μοντέλο επιχειρηματικότητας, παραγωγής και ανάπτυξης που στηρίζει η Ν.Δ., που προσπαθεί, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, να καλλιεργήσει την αντίληψη ότι είναι γενικώς υπέρ της επιχειρηματικότητας.

"Πώς είναι δυνατόν ο επιχειρηματίας που θέλει να χτίσει ένα mall να έχει τα ίδια συμφέροντα με όσους έχουν μαγαζιά σε εκείνη την περιοχή;" σημείωσε και αναφέρθηκε στη λογική των προηγούμενων κυβερνήσεων να στηρίζουν όχι την υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά "τους κολλητούς, τους επιτήδειους και τους εκλεκτούς", αλλά και σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και διαπλοκής με το κράτος.

Όταν οι "σωτήρες" της μεσαίας τάξης τη διέλυσαν

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι μικρομεσαίοι σήκωσαν το μεγάλο βάρος των Μνημονίων και αναγνώρισε με ειλικρίνεια ότι πέρασαν δυσκολίες και επί των ημερών της διακυβέρνησής του. "Δεν ήρθα να κρυφτώ από εσάς" σημείωσε. "Όμως ξέρετε καλά κι εσείς τι περάσαμε εμείς" πρόσθεσε αναφέροντας τι χώρα παρέδωσαν "οι θύτες της μεσαίας τάξης, που σήμερα παριστάνουν τους σωτήρες και τους λυτρωτές".

"Από το 2010 έως το 2014, 230.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, οδηγώντας έτσι στην απώλεια περίπου 700.000 θέσεων εργασίας από το συνολικό 1 εκατομμύριο δουλειές που χάθηκαν αυτή την καταστροφική πενταετία" θύμισε ο πρωθυπουργός. Επισήμανε ότι η κυβέρνησή που ανέλαβε "να βγάλει το φίδι από την τρύπα", δεν προφύλαξε μόνο τους μικρούς και τους αδύναμους, αλλά επιδίωξε να στηρίξει, εκτός από τους εργαζόμενους, και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Τα πεπραγμένα μιας κυβέρνησης με τα χέρια στην πλάτη

Ειδικότερα παρουσίασε τα όσα έγιναν την προηγούμενη τετραετία, παρά τους μνημονιακούς καταναγκασμούς και το ασφυκτικό πλαίσιο: "Εμείς καταργήσαμε την επαίσχυντη διάταξη που έστελνε κόσμο στα κρατητήρια για χρέη μέχρι 100.000 στο Δημόσιο". Όπως εξήγησε, το 2015 υπήρχαν σε εκκρεμότητα 23.000 καταδικαστικές αποφάσεις για χρέη στον ΟΑΕΕ και, παρά τα κατασταλτικά μέτρα, τα χρέη διπλασιάζονταν.

"Εμείς προχωρήσαμε στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων μικρομεσαίων που είχαν οφειλές" είπε και ανέφερε τη διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο, για νοσηλία των τότε ανασφάλιστων από τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. "Θυμάστε πως με οφειλές δύο μηνών στον ασφαλιστικό φορέα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες παρέμεναν ανασφάλιστοι, ενώ χρεώνονταν και τις εισφορές για την υγεία" είπε.

"Εμείς θεσπίσαμε πρόσφατα την προστασία πρώτης κατοικίας για πρώτη φορά και για επιχειρηματίες" υπογράμμισε και μάλιστα ανακοίνωσε ότι την επόμενη Δευτέρα ανοίγει επιτέλους η πλατφόρμα και εντάσσονται σε αυτήν ηλεκτρονικά πάνω από 175.000 δικαιούχοι.

Επισήμανε ακόμη τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας "για να πέσει χρήμα και πάλι στην αγορά" καθώς και τα 14 νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπαίνουν μπροστά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και με τον νόμο των μικροπιστώσεων έως 20.000 ευρώ για τις μικρότερες επιχειρήσεις.

"Εμείς προχωρήσαμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών για χρέη έως 300.000 ευρώ. Ανακουφίσαμε έτσι χιλιάδες μικρομεσαίους από δυσβάσταχτα χρέη με τη δυνατότητα επανυπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών από το 2002 με βάση το εισόδημα του κάθε μικρού επαγγελματία και όχι οριζόντια, ανεξάρτητα από το αν έχει κέρδη ή ζημίες" συμπλήρωσε και τόνισε: "Με διαγραφή κύριας οφειλής -στο 70% περίπου- αλλά και προσαυξήσεων, με αποτέλεσμα 9 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να πληρώνουν σήμερα μικρότερες εισφορές, ειδικά οι πολύ μικρές επιχειρήσεις".

Ανέφερε ακόμη τη δυνατότητα συνταξιοδότησης σε περίπου 60.000 μικροεπαγγελματίες που ήταν εγκλωβισμένοι στα χρέη προηγούμενων ετών, αλλά και τον νέο αναπτυξιακό νόμο, "ο οποίος απευθύνεται για πρώτη φορά και στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και δεν μοιράστηκε σε δέκα ημετέρους κατά τη συνηθισμένη πρακτική του παρελθόντος".

"Μειώσαμε ήδη φέτος τον φόρο των επιχειρήσεων και θα συνεχίσουμε μειώνοντάς τον συνολικά 4% έως το 2022. Πετύχαμε την αύξηση των εξαγωγών από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που κάνει ρεαλιστικό τον στόχο να φτάσουν οι εξαγωγές το 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2025" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Μετρημένα και στοχευμένα μέτρα για τους μικρομεσαίους

Στη συνέχεια παρουσίασε τα "μετρημένα, σχεδιασμένα και κοστολογημένα" μέτρα που προβλέπει στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ, στον δημοσιονομικό χώρο που έχει κερδίσει και υπολογίσει για τα επόμενα χρόνια, με μειωμένα πλεονάσματα και "με τα χέρια λυμένα".

Συγκεκριμένα ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε: Τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% για τα φυσικά πρόσωπα και στο 80% για τις επιχειρήσεις, τη μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20%, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα μέχρι 20.000, τη μείωση του δεύτερου συντελεστή του ΦΠΑ από το 13% στο 11% και την αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150%.

Το 2021 και βλέπουμε η μείωση της φορολογίας από Μητσοτάκη

Στον αντίποδα του κοστολογημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται το πρόγραμμα Μητσοτάκη, το οποίο, όπως τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, όσο κι αν προσπαθεί να το κρύψει αποφεύγοντας το ντιμπέιτ, πτυχές του ξεδιπλώνονται. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη γενικόλογη αναφορά για τη μείωση της φορολογίας, η οποία, όπως ο ίδιος έκανε γνωστό, δεν θα συμβεί ούτε την επομένη των εκλογών, ούτε το 2020, αλλά "το 2021 και βλέπουμε". "Ο Κ. Μητσοτάκης, που μας επιτίθεται για αφαίμαξη της μεσαίας τάξης, καταθέτει ένα πρόγραμμα υπό αναστολή" είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σχολίασε, ο αρχηγός της Ν.Δ. μιλάει για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων πρώτα, προκειμένου να πάει στους Ευρωπαίους και να συζητήσει για το πλεόνασμα και άρα για τη μείωση της φορολογίας.

"Γιατί χρειάζεται να δελεάσει τους εταίρους για κάτι που έχουμε ήδη πετύχει; (σ.σ.: Τη μείωση των πλεονασμάτων κατά 1% μέσα από το ειδικό ταμείο και τα 5,5 δισ.). Ποια θα είναι το κύμα των μεταρρυθμίσεων με το οποίο θα δελεάσει τους Ευρωπαίους εταίρους; Θα είναι μεταρρυθμίσεις σαν αυτές που οραματίστηκε να εφαρμόσει στην Ελλάδα ο φυσικός σύμμαχος της Ν.Δ., όπως είπε ο υποψήφιός της Χ. Θεοχάρης, δηλαδή το ΔΝΤ. Για τις φοροελαφρύνσεις, ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι" είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

4% ανάπτυξη υπόσχεται ο Μητσοτάκης, αλλά το πρόγραμμα της Ν.Δ προβλέπει 2%

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός αποκάλυψε τα "ψιλά γράμματα" που έχει στο πρόγραμμά της η Ν.Δ. όσον αφορά τον στόχο για 4% ανάπτυξη, χωρίς μειώσεις φόρων. Αναφερόμενος στην πρόβλεψη για αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από την ανάπτυξη, το πρόγραμμα της Πειραιώς προβλέπει να φτάσει τα επόμενα τρία χρόνια στα 730 ευρώ.

"Τι σημαίνει αυτό; Στα 730 θα φτάσει με διαδοχικές αυξήσεις 4%. Άρα υπολογίζουν ανάπτυξη 2% και όχι 4%. Φύκια για μεταξωτές κορδέλες πουλάνε, καμιά μείωση φόρων, προβλέπουν ανάπτυξη 2% και το γράφουν στα ίδια τους τα προγράμματα" υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL