Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
O Τάκης Μπενάς ήταν "ένας από εμάς"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

O Τάκης Μπενάς ήταν "ένας από εμάς"

Όλες οι γενιές αγωνιστριών και αγωνιστών της Αριστεράς από τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης μέχρι τη σημερινή ήταν στο Α’ Νεκροταφείο την Παρασκευή το μεσημέρι για να αποχαιρετήσουν τον Τάκη Μπενά, που πέθανε στα 94 του. Όσοι μίλησαν στην πολιτική κηδεία του γραμματέα της Νεολαίας Λαμπράκη, αλλά κι όσοι εξέδωσαν συλλυπητήρια μηνύματα, τόνισαν το ήθος και τη σεμνότητα του Τ. Μπενά, στοιχεία που διατήρησε παρά τις δυσκολίες σε όλη τη ζωή του. Όπως είπαν πολλοί, ο Τ. Μπενάς δεν αισθάνθηκε ποτέ «στέλεχος» κι ήταν πάντα «ένας από τους πολλούς».

Στο επικήδειό του για τον Τ. Μπενά ο Τάσος Τρίκκας περιέγραψε τη σχέση τους, καθώς ο Τ. Μπενάς ήταν ο καθοδηγητής του. Ο Τ. Τρίκκας σημείωσε ότι ο Τ. Μπενάς έδινε στον ρόλο του καθοδηγητή «ανθρώπινη διάσταση», κόντρα στα στερεότυπα και τις συνήθεις πρακτικές, παραμένοντας «ένας από εμάς».

Ένας ακόμα από τους νεολαίους που ο Τ. Μπενάς καθοδήγησε ήταν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, που υπογράμμισε ότι ο Τ. Μπενάς τους νέους «τους προέτρεπε, μας προέτρεπε, να έχουν το θάρρος της γνώμης τους, να μη διστάζουν να υποστηρίξουν την άποψή τους, να ασκούν διαρκή κριτική, ακόμα και στον εαυτό τους».

Ο Ν. Βούτσης παρατήρησε ότι, παρά τα χρόνια διώξεων και φυλακίσεων, ο Τ. Μπενάς «κατόρθωσε όλη αυτή τη βαριά εμπειρία να τη μετατρέψει όχι σε σκληράδα ή εκδικητικότητα, αλλά σε ευαισθησία, τρυφερότητα και στοχαστικότητα», ενώ ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι ο Τ. Μπενάς ήταν ένας από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που «μας αφήνουν παρακαταθήκη τις δύσκολες αξίες της Αριστεράς, όχι ως θεωρητικές προοπτικές αλλά ως τρόπους ζωής»

Ξεχωριστές ήταν κι οι μαρτυρίες που κατέθεσαν στην κηδεία του Τ. Μπενά οι εκπρόσωποι των ΑΣΚΙ και της ΕΜΙΑΝ, Ηλίας Νικολακόπουλος και Θανάσης Καλαφάτης, παρουσιάζοντας αυτήν την φορά τον ιστορικό Τ. Μπενά: Έναν άνθρωπο σχολαστικό, με σημαντική διάθεση προσφοράς και πρόθυμο να βοηθήσει στα μικρά και στα μεγάλα όσους προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανή την ιστορική μνήμη των αγώνων της γενιάς του.

Κώστας Παπαγιάννης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL