Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Ώρες ευθύνης για όλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ώρες ευθύνης για όλους

Του Μπάμπη Δρακόπουλου

Η επαπειλούμενη παλινόρθωση της Δεξιάς με ακροδεξιό πρόσημο, σε επίπεδο προσώπων και πολιτικών επιλογών, στις επερχόμενες εθνικές εκλογές τον Ιούλιο, αν συμβεί, θα αποτελέσει από κάθε άποψη ιστορικό παράδοξο. Έτσι και μόνον έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η επάνοδος στην εξουσία, με την ψήφο του λαού μάλιστα, προσώπων και πολιτικών που οδήγησαν τον τόπο και τη συντριπτική πλειοψηφία του ίδιου του λαού στα τάρταρα της χρεοκοπίας.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να λέει εκ των υστέρων "δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ήξερα... έκανα λάθος". Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραδώσει τον εαυτό του, τα παιδιά του και τον τόπο βορά των πιο άγριων διαθέσεων του νεοφιλελευθερισμού που εκφράζει με ανείπωτο ταξικό μίσος η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αφεθεί έρμαιο της παραπληροφόρησης του δημοσιογραφούντος υποκόσμου με τις σινιέ γραβάτες, τα γυάλινα μάτια και τα σαρδόνια χαμόγελα... Κανείς!

Ωστόσο φαίνεται εκ του αποτελέσματος των εκλογών -για το Ευρωκοινοβούλιο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων, της 26ης του Μάη που πέρασε- ότι ο κοινωνικός συντηρητισμός που διαπερνά οριζόντια όλους τους πολιτικούς οργανισμούς, μαζί και με το επικοινωνιακό έλλειμμα του ΣΥΡΙΖΑ, επέτρεψαν στις πιο αντιδραστικές δυνάμεις να διεμβολίσουν καίρια την πορεία της προοδευτικής και δημοκρατικής ανέλιξης του τόπου. Όλα αυτά τα ζητήματα, όμως, είναι βέβαιο ότι θα διερευνηθούν υπό το φως του συνόλου των δεδομένων, και κυρίως του αποτελέσματος των επερχόμενων εθνικών εκλογών, με δημιουργικό τρόπο.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι το όποιο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών θα καθορίσει την πορεία της κοινωνίας και του έθνους για πολλές δεκαετίες. Είτε με θετικό τρόπο, αν ο λαός επιλέξει τη συνέχιση της προόδου, είτε με αρνητικό τρόπο, εφόσον επιλέξει την παλινόρθωση του εφιάλτη της δεξιάς διακυβέρνησης.

Ο πολιτικός κόσμος της συντήρησης όλων των αποχρώσεων, από την Άκρα Δεξιά έως το μαϊμού σταλινικό ιερατείο του Περισσού και τα συμφέροντα που εκπροσωπούν, έχει πάρει αμπάριζα. Συνεκτικός κρίκος όλων αυτών είναι ένας: η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα προσωπικά. Για να ανακόψουν την τομή στο πολιτικό σύστημα και κυρίως για να ξαναγυρίσει ο τόπος εκεί που τον άφησε η αλήστου μνήμης κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και λοιπών συγγενών...

Οι προθέσεις και οι στοχεύσεις του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου υπό τον κ. Μητσοτάκη και την καθοδήγηση των βρικολάκων της Ακροδεξιάς προπαγανδίζονται με μεθόδους γκαιμπελικές και πέραν των ορίων της αστικής ευγένειας, την οποία υποτίθεται πως υπηρετούν από θέση αρχών. Διότι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι, αν στις 7 Ιουλίου βγουν ηττημένοι, θέλουν - δεν θέλουν, θα αρχίσει η ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού. Και ότι αυτό θα σημάνει όχι μόνο το τέλος της εποχής των τεράτων, αλλά και το τέλος του πολιτικού τους σαρκίου.

Δεν πρόκειται για κάποιο είδος προεκλογικής πόλωσης. Είναι στρατηγική επιλογή της Ν.Δ. και των εξαπτερύγων της τής ελάσσονος αντιπολίτευσης. Είναι μια μετωπική, πλέον, σύγκρουση της προόδου με την πιο ελεεινή μορφή της συντήρησης. Με δεδομένες τις γεωοικονομικές, γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές εξελίξεις που συντελούνται τον άμεσο διεθνή περίγυρο της πατρίδας, η διαχείριση των εθνικών προβλημάτων από αυτές τις δυνάμεις θα οδηγήσει τον ελληνισμό σε νέες τραγωδίες. Όποιος το αμφισβητεί αυτό δεν έχει παρά να δει πώς αντέδρασαν στη Συμφωνία των Πρεσπών...

Τα πράγματα είναι πολύ καθαρά. Καθαρότερα δεν γίνεται. Οι πολίτες επιλέγουν: ψηφίζοντας Ν.Δ. και συνοδοιπόρους, διευκολύνουν την έλευση μιας μακράς νύχτας -πολιτικής, κοινωνικής- από κάθε άποψη, που ετοιμάζουν ο σκληρός πυρήνας του ακροδεξιού νεοφιλελευθερισμού και ο πολιτικός κρετινισμός των συνοδοιπόρων του. Ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ανοίγεται ο δρόμος στην αναβάθμιση του πολιτικού σκηνικού και την πρόοδο για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας.

Είναι ώρες ευθύνης. Για ό,τι επακολουθήσει την επομένη των εκλογών, έχουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά μερίδιο ευθύνης. Την τελευταία εικοσαετία τα έχουμε δει όλα... Όλοι γνωρίζουμε. Γι' αυτό δεν χρειάζεται το... πατροπαράδοτο χάιδεμα των αυτιών. Κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών ως ελεύθερος πολίτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL