Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Τρεις προεκλογικές αλήθειες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρεις προεκλογικές αλήθειες

Τον Ιανουάριο του 2015 ο Αντώνης Σαμαράς (όπως σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης), είχε τη στήριξη των συστημικών ΜΜΕ. Το βασικό του πολιτικό αφήγημα ήταν ότι αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσουν στην Ελλάδα οι επτά πληγές του Φαραώ. Και η ευφυής Σοφία Βούλτεψη πρόσθεσε την όγδοη: δεν θα έχουμε ούτε χαρτί υγείας να σκουπιστούμε! Ποιος ξεχνάει τις απειλές "θα γίνουμε Αργεντινή" - άλλο που η Αργεντινή χάρη στην προοδευτική διακυβέρνηση που είχε βγήκε από τη μέγγενη του ΔΝΤ, αλλά ξαναέπεσε στα νύχια του μόλις πήραν την εξουσία οι νεοφιλελεύθεροι φίλοι του Κυριάκου.

Σε όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε χαλαρά, χωρίς πανικό και άγχος, με το γενικόλογο "η ελπίδα έρχεται" και κέρδισε τις εκλογές με 9 μονάδες διαφορά, αποδεικνύοντας ότι και στην πολιτική ισχύει το απόφθεγμα "ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται". Συμπέρασμα χρήσιμο για εκλογές και προεκλογική αλήθεια πρώτη: η ελπίδα, η υπόσχεση νικά τον φόβο.

Μόνο στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 ο φόβος κέρδισε την ελπίδα της ανατροπής.

Αντιμέτωπη με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του 2014, η Ν.Δ. του Σαμαρά διαρκώς ρωτούσε "πού θα βρείτε τα λεφτά" - προφανώς ήξερε ότι τα ταμεία που αφήνει είναι άδεια και ότι τον Φεβρουάριο έλειπαν 545 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Όμως το ερώτημα αυτό ελάχιστα απασχόλησε τους ψηφοφόρους.

Διαχρονικά οι ποιοτικές έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι πολίτες ψηφίζουν πρωτίστως γι’ αυτό που προσδοκούν να συμβεί τα επόμενα χρόνια στη ζωή τους. Προφανώς μετρά και η αποτίμηση μιας κυβέρνησης, όπως και η ανασφάλεια που μπορεί να γεννά ένα πολιτικό πρόγραμμα. Κυρίως όμως ψηφίζει για «ακόμα καλύτερες μέρες» - ρωτήστε και τον Λαλιώτη που ξέρει από αυτά.

Προεκλογική αλήθεια δεύτερη.

Η τρίτη προεκλογική αλήθεια είναι ότι πρώτα κερδίζεις την ψυχή και την καρδιά του ψηφοφόρου και μετά την ψήφο του. Πρώτα θα εμπιστευτεί το πρόσωπο, μετά θα ψηφίσει τις πολιτικές του. Πρώτα θα γουστάρει. Ισχύει και αλλού, όχι μόνο στην πολιτική.

Γι’ αυτό όλο και περισσότεροι πολιτικοί μιλούν για την ηθική στην πολιτική, για τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, για την ανανέωση, μιλούν ηθικά, χωρίς πολιτικούς όρους, για το όραμα ενός μέλλοντος που χωράει τους πάντες, εκμεταλλεύονται την κόπωση του δοκιμασμένου και την γοητεία του καινούργιου. Και έτσι κερδίζουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL