Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται ότι ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη συμβαδίζουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται ότι ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη συμβαδίζουν

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι την ευθεία προγραμματική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα, φροντίζει ωστόσο να φανερώνει τακτικά τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της.

Την ώρα που ο Κ. Μητσοτάκης εφαρμόζει πιστά τη λογική "όσο λιγότερα λέμε τόσο καλύτερα, όσο πιο αόριστα ακόμα πιο καλά", η Πειραιώς και τα φιλικά της μίντια φροντίζουν να στήσουν μέσα από τη γνωστή κινδυνολογία και την παραπληροφόρηση σκηνικό "καμένης γης", πάνω στην οποία θα... χτίσουν τη νέα μνημονιακή κατάσταση εάν τυχόν κυβερνήσουν.

Επίδοση ρεκόρ στη δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα

Βέβαια η πραγματικότητα συνεχίζει με επιμονή να διαψεύδει αυτό το αφήγημα. Την Τετάρτη δόθηκαν στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία του συστήματος "Εργάνη" για την πορεία της απασχόλησης, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο πεντάμηνο του 2019 δημιουργήθηκαν 265.059 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, επίδοση - ρεκόρ από τότε που έχουμε διαθέσιμα στοιχεία, όπως επισημαίνει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Έφη Αχτσιόγλου.

"Η οικονομία ανασαίνει σταθερά"

"Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, μίας οικονομίας που επιτέλους ανασαίνει" υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. Μια εικόνα που επιβεβαιώνεται σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Έ. Αχτσιόγλου. Συγκεκριμένα τονίζει πως τα δημόσια οικονομικά είναι οργανωμένα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, τα δημόσια ταμεία είναι εύρωστα με ισχυρά αποθεματικά άνω των 30 δισ. ευρώ, ενώ η χώρα δανείζεται με το φθηνότερο κόστος δανεισμού της τελευταίας δεκαπενταετίας.

"Αυτές οι ειδήσεις απουσιάζουν από τη δημόσια συζήτηση και τη θέση τους καταλαμβάνουν ψευδείς πληροφορίες που συνθέτουν μία εικόνα καταστροφής" παρατηρεί η Έ. Αχτσιόγλου και προσθέτει: "Γιατί άραγε επιχειρείται να δημιουργηθεί μία ψευδής εικόνα κατάρρευσης για την ελληνική οικονομία από τη Ν.Δ.;".

"H N.Δ. προετοιμάζει το έδαφος για τις πολιτικές που θα εφαρμόσει αν εκλεγεί"

Όπως υπογραμμίζει η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο λόγος είναι προφανής και δεν είναι άλλος πέραν του ότι η Ν.Δ. προετοιμάζει το έδαφος για τις πολιτικές που θα εφαρμόσει, σε περίπτωση που επικρατήσει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, "ώστε όλα να μοιάζουν ως προδιαγεγραμμένα και αναπόφευκτα". "Η ΔΕΗ έχει φτάσει στα όριά της. Η μόνη λύση είναι η ιδιωτικοποίησή της. Τα δημόσια οικονομικά είναι στα όριά τους. Δεν μπορούμε να μειώσουμε τη φορολογία. Τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν επιτυγχάνονται. Η μόνη λύση είναι η περικοπή των κρατικών δαπανών. Επιδομάτων; Συντάξεων; Είναι γνωστή αυτή η συνταγή" συμπληρώνει αναφερόμενη στο αφήγημα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα τηλεπαράθυρα και στον αντιπολιτευόμενο Τύπο.

"Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται ότι ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη συμβαδίζουν"

Έτσι λοιπόν μπορεί να ερμηνευτεί η στάση της Πειραιώς να σιωπά για τις προγραμματικές της θέσεις που στην πραγματικότητα θα οδηγήσουν στην επιστροφή μιας σκληρής πολιτικής στα χνάρια αυτών του ΔΝΤ. Στον αντίποδα ωστόσο υπάρχει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο, όπως σημειώνει η εκπρόσωπος του κόμματος, "εγγυάται μία πορεία όπου η ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη συμβαδίζουν, μια πορεία όπου η μείωση της ανεργίας συνδέεται με τα εργασιακά δικαιώματα, μια πορεία όπου τα υγιή δημόσια οικονομικά και η κοινωνική πολιτική συγκροτούν ένα πλέγμα ασφάλειας και αυτοπεποίθησης".

"Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιστρέψουμε στο χθες" καταλήγει στη δήλωση της η Έ. Αχτσιόγλου, "και ο ελληνικός λαός θα έχει την ευκαιρία να αποτρέψει την επιστροφή αυτή με τη συμμετοχή του και την ψήφο του στις 7 Ιουλίου".

Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και κοινωνικό κράτος

Μιλώντας στο Newsit η Έ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και, ταυτόχρονα, εξοικονόμηση προκειμένου να είναι δυνατές οι κοινωνικές δαπάνες όπως το επίδομα στέγασης, τα αυξημένα οικογενειακά επιδόματα, προσλήψεις στη δημόσια Υγεία και Παιδεία, "δηλαδή ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος". Όπως υπογράμμισε, η διαφορά είναι ότι η Ν.Δ. περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της φοροαπαλλαγές σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες, για παράδειγμα στη μείωση φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων. "Έχει μια πολύ ριζική μείωση αυτής, που για το Δημόσιο κοστίζει πάνω από 1 δισ. ευρώ. Αυτό, για να μπορέσει να έχει δημοσιονομική ισορροπία, σημαίνει ότι θα πρέπει να περικόψουν από το πεδίο των δαπανών. Το ερώτημα είναι ποιες δαπάνες ακριβώς προτίθενται να μειώσουν", πρόσθεσε.

Δυο αντικρουόμενες προτάσεις για το Δημόσιο

Αναφερόμενη στο Δημόσιο, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει για το 2019 την εφαρμογή του κανόνα 1 προς 1, την ώρα που η Ν.Δ. λέει ότι θέλει να ξαναγυρίσει στο 1 προς 5. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι "το 2019 οι αποχωρήσεις ήταν 9.000 και επίσης 9.000 είναι οι προσλήψεις, χώρια τις 3.500 προσλήψεις για την Ειδική Αγωγή για τις οποίες κάναμε ειδική διαπραγμάτευση με τους εταίρους". Με την επαναφορά του 1 προς 5 που υπόσχεται η Ν.Δ. δεν θα μπορούν να γίνουν 9.000 προσλήψεις, αλλά περίπου 1.500. Με τη δέσμευση Μητσοτάκη για 1.300 προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας. "Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να συμβαδίσουν στην ίδια πρόταση ο κανόνας 1 προς 5 και η ενίσχυση της Υγείας και της Παιδείας" σχολίασε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακοινώθηκαν τα τελικά ψηφοδέλτια

Στο μεταξύ "έκλεισαν" στο σύνολό τους τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, με μοναδική εκκρεμότητα το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, οι πρώτες θέσεις του οποίου με βάση τα τελευταία δεδομένα πηγαίνουν στον Βασίλη Βασιλικό, την Έ. Αχτσιόγλου και πιθανότατα τον Π. Σκουρλέτη. Έτσι, με βάση την τελευταία ανακοίνωση από την Κουμουνδούρου, ο Αλ. Τσίπρας θα είναι υποψήφιος σε Αχαΐα, Λάρισα και στην εκλογική περιφέρεια Ανατολικής Αττικής.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η εκλογική συνεργασία με τη Νέα Ελληνική Ορμή (ΝΕΟ) της Κ. Παπακώστα. "Η συμμετοχή των δύο στελεχών της ΝΕΟ στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία (σ.σ.: Κ. Παπακώστα και Τ. Παπαματθαίου) εκφράζει τις προγραμματικές συγκλίσεις, σχετικά με την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, τη δίκαιη ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη απέναντι στον νεοφιλελεύθερο οδοστρωτήρα που θέλει να σαρώσει δικαιώματα και κατακτήσεις του ελληνικού λαού" αναφέρει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL