Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η Ν.Δ. αναζητάει το ιδεολόγημα περικοπής επιδομάτων

Οι πολιτευτές και τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. απλώς επιχειρούν να φτιάξουν ένα υποτιθέμενο ιδεολογικό αφήγημα, στο οποίο θα στηρίξουν τις άγριες περικοπές τις οποίες έχουν σχεδιάσει με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

 

Λουξεμβούργο 15,18%, Εσθονία 12,87%, Πολωνία 12,52%, Ουγγαρία 11,75%, Δανία 10,94%, Γερμανία 10,94%, Λετονία 10,9%, Βουλγαρία 10,16%, Σουηδία 10,11%, Ηνωμένο Βασίλειο 9,87%, Φινλανδία 9,74%, Ρουμανία 9,47%, Αυστρία 9,28%, Σλοβακία 8,75, Τσεχία 8,59%, Κροατία 8,44%, Ιρλανδία 8,26%, Λιθουανία 7,41%, Σλοβενία 7,41%, Γαλλία 7,13%, Βέλγιο 7,10%, Κύπρος 6,92%, Ιταλία 5,97%, Μάλτα 5,86%, Ισπανία 5,29%, Πορτογαλία 4,68%, Ελλάδα 3,92%, Ολλανδία 3,83%.

Οι παραπάνω αριθμοί αντιστοιχούν στο ποσοστό που δαπάνησε το κάθε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για οικογενειακά και άλλα επιδόματα το 2016 (τα στοιχεία έχουν αντληθεί από την Eurostat) επί των συνολικών δαπανών του δημόσιου τομέα. Ο δε μέσος όρος των 28 κρατών - μελών της Ε.Ε. ήταν 8,39%.

Στην κατάταξη αυτή η Ελλάδα είχε την προτελευταία θέση, ενώ στις τελευταίες θέσεις συγκεντρώνονται όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Ψηλά στη λίστα βρίσκονται επίσης χώρες με σοσιαλδημοκρατική παράδοση, αλλά και χώρες του «πρώην υπαρκτού».

Η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη πολύ πρόσφατα δήλωσε πως τα επιδόματα είναι ανοίκεια για μια χώρα δυτική και πως «επιδοματικές λογικές έχουν χώρες της Λατινικής Αμερικής που δεν έχουν παράδοση στο κοινωνικό κράτος».

Η Δανία, η Γερμανία, η Σουηδία ή Φινλανδία δεν έχουν παράδοση κοινωνικού κράτους; Προφανώς και έχουν. Πώς γίνεται λοιπόν να δίνουν επιδόματα πολλαπλάσια σε ποσοστό της Ελλάδας;

Επιπρόσθετα, πώς γίνεται η Εσθονία, την οποία διαφημίζουν οι ανά την υφήλιο νεοφιλελεύθεροι (ποιος μπορεί να ξεχάσει τα αφιερώματα του ΣΚΑΙ την εποχή που η κυβέρνηση της χώρας της Βαλτικής προπαγάνδιζε πως ο κομμουνισμός ισοδυναμεί με τον ολοκληρωτισμό και βράβευαν τους συνεργάτες των ναζί ως μαχητές της ελευθερίας;), να δίνει σε επιδόματα τέκνων και οικογένειας σε τετραπλάσιο ποσοστό σε σχέση με αυτή της Ελλάδας;

Οι φοροαπαλλαγές που υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπολογίζονται σε 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο. Στα 5 δισ. υπολογίζονται γενικώς τα μέτρα που έχει εξαγγείλει. Ποιες δαπάνες θα κόψει προκειμένου να εξισορροπήσει το κενό που θα δημιουργηθεί; Προφανώς, εκτός από τις επικουρικές συντάξεις, που θα τις εκχωρήσει σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, θα περικόψει όλα τα επιδόματα.

Οι πολιτευτές και τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. απλώς επιχειρούν να φτιάξουν ένα υποτιθέμενο ιδεολογικό αφήγημα, στο οποίο θα στηρίξουν τις άγριες περικοπές τις οποίες έχουν σχεδιάσει με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανασχηματισμός και ασφαλιστικό Πινοσέτ

Για ανασχηματισμό που συζητιέται εδώ και δύο μήνες, θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο. Επί της ουσίας, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Υπουργοί όπως ο Βρούτσης, ο Θεοχάρης και ο Αυγενάκης, που εξέθεσαν σοβαρά την κυβέρνηση, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις