Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Γ. Κατρούγκαλος: Παρά την προκλητικότητα ούτε η Τουρκία επιθυμεί "θερμό επεισόδιο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Κατρούγκαλος: Παρά την προκλητικότητα ούτε η Τουρκία επιθυμεί "θερμό επεισόδιο"

«Μας ενδιαφέρει η ελεύθερη ναυσιπλοϊα, καθότι είμαστε ένα κατ’ εξοχήν ναυτικό έθνος και έχουμε το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο», τόνισε ο υπουργός αναφερόμενος στην κρίση στον Περσικό, υπενθυμίζοντας ότι  «δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η κατάσταση στα στενά του Ορμούζ ώστε να γνωρίζουμε ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση αυτή».

Όσο για τις τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία και τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου, ο υπουργός επισήμανε: «ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι απρόβλεπτος, αλλά δεν είναι τυχαίος πολιτικός. Σας διαβεβαιώνω ότι παρά την προκλητικότητα των κινήσεών της, ούτε η άλλη πλευρά θέλει θερμό επεισόδιο, και γιατί αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται ποτέ να κερδίσει κάτι με αυτό τον τρόπο στο Αιγαίο και γιατί προφανώς δεν θέλει να πλήξει ακόμα περισσότερο την εικόνα της οικονομίας της». Βέβαια, συμπλήρωσε, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον κίνδυνο ενός ατυχήματος, γι αυτό και η ελληνική πλευρά συνεχίζει τις συζητήσεις με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.

Πιο αναλυτικά, ορισμένα αποσπάσματα περί εξωτερικής πολιτικής:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή βρίσκεται ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Καλημέρα. Και σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτή την επικοινωνία. 

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Καλημέρα σε εσάς και στους ακροατές σας. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσουμε λίγο, διότι ως Υπουργός Εξωτερικών, φαντάζομαι ότι παρακολουθείτε από κοντά τις εξελίξεις εκεί στο Ομάν. Είναι μάλλον περίεργα τα πράγματα και προκαλεί παγκόσμια ανησυχία όλη αυτή η ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Ιράν και Ηνωμένες Πολιτείες και θα ήθελα να μας πείτε η ελληνική διπλωματία, η ελληνική πλευρά πόσο στενά, πόσο κοντά είναι στις εξελίξεις. Αν παρακολουθεί τα πράγματα και εάν υπάρχει ανησυχία από την πλευρά σας. 

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Τα παρακολουθούμε ιδιαίτερα στενά. Μόλις επέστρεψα από το Μπαχρέιν που βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από το σημείο του επεισοδίου στον Κόλπο και ο λόγος που το παρακολουθούμε δεν είναι μόνο ότι έχουμε ενδιαφέροντα στην περιοχή, αλλά και γιατί μας ενδιαφέρει η ελεύθερη ναυσιπλοϊα, καθότι είμαστε ένα κατ’ εξοχήν ναυτικό έθνος και έχουμε το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο.

Επομένως είναι από τα ζητήματα που μας απασχολούν ιδιαίτερα, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η κατάσταση στα στενά του Ορμούζ ώστε να γνωρίζουμε ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση αυτή. 

Η χώρα μας, όπως ξέρετε, πάντοτε βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα στο δίκαιο της θάλασσας και θεωρούμε ότι κάθε διαφορά πρέπει να επιλύεται με βάση αυτά τα κριτήρια και τον ειρηνικό πολιτικό διάλογο. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει έντονη κινητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας, έτσι για να έρθουμε λίγο περισσότερο στη γειτονιά μας. Μάλλον έχουν το χαβά τους οι Τούρκοι. Το θέμα είναι ότι παρ’ όλο που η Κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί με το δικό της τρόπο, μέχρι και εντάλματα τους έχει στείλει για να σταματήσει όλη αυτή η διαδικασία, φαίνεται ότι και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόλο που καταφέρατε και ήταν προσωπική σας επιτυχία να πάρετε μια δήλωση από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας, παρ’ όλα ταύτα από ότι δείχνουν τα πράγματα δεν ήταν τόσο δυνατή και σθεναρή η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να βάλει τους Τούρκους στη θέση τους.

Πού το βλέπετε να φτάνει αυτό; Και αν συμμερίζεστε διάφορες απόψεις και Ελλήνων πολιτικών ότι ενδεχομένως είμαστε πάρα πολύ κοντά στο ατύχημα. Είμαστε πολύ κοντά στο θερμό επεισόδιο. Και ότι το καλοκαίρι δεν θα είναι τόσο εύκολο με την Τουρκία;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έχετε δίκιο να λέτε ότι η Τουρκία ακολουθεί συστηματικά μια πολιτική ιστορικού αναθεωρητισμού, όπως τη λέμε, αμφισβητεί δηλαδή με λίγα λόγια τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Το ακριβώς αντίθετο της δικής μας πολιτικής, που πάντοτε τα εθνικά μας συμφέροντα θέλουμε να τα βασίζουμε στη διεθνή νομιμότητα. 

Ποια διαφορά υπάρχει όμως τώρα σε σχέση με το σήμερα και ας πούμε την εποχή των Ιμίων; Ούτε η Τουρκία ήταν τόσο διεθνώς απομονωμένη, ούτε η Ελλάδα είχε τόσο ισχυρό και αναβαθμισμένο διπλωματικό κύρος. Θα μας πείτε τι μας νοιάζουν αυτά;

Μας νοιάζουν πολύ γιατί η προσπάθεια της Τουρκίας σε τι έγκειται; Να προσπαθήσει να γκριζάρει περιοχές στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, να αμφισβητήσει δηλαδή τα δεδομένα του διεθνούς δικαίου δημιουργώντας μια διαφορά.

Τη στιγμή όμως που οι Αμερικάνοι, που οι Ευρωπαίοι, όλοι οι διεθνείς παίκτες, όχι απλώς δεν δέχονται ότι υπάρχει διαφορά, ότι έχουμε κάτι να μοιράσουμε με την Τουρκία, αλλά αντιθέτως καταγγέλλουν τις συγκεκριμένες αυτές συμπεριφορές της Τουρκίας ως παράνομες. 

Και όχι απλώς δεν φεύγει από την απομόνωσή της, αλλά απομονώνεται ακόμα περισσότερο. Προφανώς θα επιδιώξουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπάρχει ακόμη σθεναρότερη απάντηση με χειροπιαστά πράγματα που θα πρέπει να ανησυχύσουν την Τουρκία σε μια εποχή που η οικονομία της βρίσκεται στο μεταίχμιο από την ανάπτυξη στην κρίση και έχει ένα πληθωρισμό που πλησιάζει το 20% και μια υποτίμηση της λίρας γύρω στο 30%. 

Δεν είναι πράγματα που θα τα παίρνει ασυλλόγιστα ο οποιοσδήποτε πολιτικός και ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι απρόβλεπτος, αλλά δεν είναι τυχαίος πολιτικός. 

Ως προς το ενδεχόμενο να έχουμε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Σας διαβεβαιώνω ότι παρά την προκλητικότητα των κινήσεών της, ούτε η άλλη πλευρά θέλει θερμό επεισόδιο και γιατί αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται ποτέ να κερδίσει κάτι με αυτό τον τρόπο στο Αιγαίο και γιατί προφανώς δεν θέλει να πλήξει ακόμα περισσότερο την εικόνα της οικονομίας της. Ισχύουν αυτά που είπα προηγουμένως. 

Βεβαίως όσο συσσωρεύεται η ένταση, πρέπει να το πούμε και αυτό, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τον κίνδυνο ενός ατυχήματος. Γι’ αυτό συνεχίζουμε με την άλλη πλευρά τη συζήτηση για να έχουμε τα περίφημα μέτρα εμπιστοσύνης που δεν είναι μέτρα για να λύσουμε τις διαφορές μας, αλλά μέτρα ακριβώς για να εκτονωθεί η ένταση, να μην έχουμε ούτε από λάθος, ούτε από ατύχημα κάτι που καμία από τις δυο πλευρές δεν επιθυμεί στις θάλασσές μας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL