Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Λύση τύπου Φρίντμαν - Σύρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λύση τύπου Φρίντμαν - Σύρου

της Νίκης Κουλέρμου

Ντέιβιντ Φρίντμαν: "Το Τελ Αβίβ έχει το δικαίωμα να προσαρτήσει τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης". Ελένη Στ. Σύρου: "Τα Υψίπεδα του Γκολάν το Ισραήλ τα κέρδισε στον πόλεμο. Για όσους ξέρουν από πολεμολογία, ό,τι κερδίζεται στον πόλεμο δεν επιστρέφεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων". [...] Ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν (παρευρέθηκε στην τριμερή συνάντηση Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ πριν τον Μάικ Πομπέο), σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "New York Times" υποστήριξε ότι "υπό ορισμένες περιστάσεις (…) νομίζω πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να διατηρήσει ένα τμήμα, αλλά όχι ολόκληρη τη Δυτική Όχθη", παλαιστινιακή περιοχή την οποία κατέχει το Ισραήλ περισσότερα από πενήντα χρόνια.

Οι επεκτατικές, ιμπεριαλιστικές βλέψεις των ΗΠΑ στην περιοχή και η προώθησή τους μέσω των "συμμάχων" της, όπως το Ισραήλ, αφορούν άμεσα την Κύπρο, την οποία επίσης προσπαθούν να προσδέσουν στο άρμα τους με το περίφημο νομοσχέδιο Μενέντεζ, αλλά και με την παραδοχή της κυπριακής κυβέρνησης ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τη στρατηγική ασφάλειας που επαγγέλλεται η κυπριακή κυβέρνηση για την περιοχή.

Επικίνδυνες οι αντιλήψεις των "πολεμολόγων", ιδιαίτερα αν η κυβέρνηση περιχαρής τις υιοθετεί. με την ίδια λογική, γιατί να μη δικαιούται και η Τουρκία να προσαρτήσει τα κατεχόμενα; Πάντως η κυβέρνηση κρύβεται. ∆εν τοποθετείται και σιωπά. Όπως σιώπησε, αν θυμάστε, και με τα Υψίπεδα Γκολάν, που τα... χάρισε ο κ. Τραμπ στον Νετανιάχου! Ως εάν και τα εδάφη μιας κυρίαρχης χώρας είναι κοτσιάνι τους που μπορεί να το χαρίζουν δεξιά κι αριστερά, στους φίλους και κουμπάρους τους.

Γι’ αυτό και ανησυχεί το ΑΚΕΛ για τη στροφή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Γι’ αυτό και ανησυχεί ευρύτερα όσους αγωνιούν για τον τόπο το νομοσχέδιο Μενέντεζ, που, πέρα από την άρση του εμπάργκο, εστιάζει στην απομάκρυνση συμφερόντων άλλων χωρών από την Κύπρο όπως είναι η Ρωσία, η Κίνα και άλλοι, οι οποίοι μας στήριξαν οικονομικά όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, αλλά μας στηρίζουν και πολιτικά σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Σε συνδυασμό με τη στασιμότητα στο Κυπριακό, τη μεταστροφή του Προέδρου της ∆ημοκρατίας σε ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με το περιεχόμενο της λύσης ∆ιζωνικής, ∆ικοινοτικής Ομοσπονδίας, οι ευρύτερες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική συνηγορούν και ευνοούν τη νομιμοποίηση της διαίρεσης ως της "δεύτερης καλύτερης λύσης". Αυτό που μας περιμένει δηλαδή στη στροφή είναι η επαλήθευση των πολεμολόγων τύπου Σύρου και Φρίντμαν... Λύση τύπου Φρίντμαν και Σύρου...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL