Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Προγραμματικό εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής περιόδου από τον πρωθυπουργό / Με σχέδιο και όραμα για την επόμενη τετραετία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προγραμματικό εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής περιόδου από τον πρωθυπουργό / Με σχέδιο και όραμα για την επόμενη τετραετία

"Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας". Με αυτό το σύνθημα ο ΣΥΡΙΖΑ εκκίνησε χθες την προεκλογική εκστρατεία από το Μέγαρο Μουσικής, όπου ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αλ. Χαρίτσης, η 'Ε. Αχτσιόγλου, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου και ο Ν. Ηλιόπουλος παρουσίασαν αναλυτικα το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας.

Λίγη ώρα νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε επισκεφτεί το Προεδρικό Μέγαρο, όπου ζήτησε από τον Πρ. Παυλόπουλο τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών που θα διεξαχθούν στις 7 Ιουλίου. "Έχουμε μπει σε έναν ενάρετο κύκλο, ο οποίος δεν πρέπει επ' ουδενί να διαταραχθεί, διότι αυτό θα σήμαινε πως οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού θα διακινδύνευαν" ανέφερε στη σύντομη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δικό μας πρόγραμμα

"Έχουμε την πολυτέλεια, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, να συζητάμε για το δικό μας πρόγραμμα για την ερχόμενη τετραετία" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το πρόγραμμα θα το εγκρίνει ο ελληνικός λαός "και όχι η τρόικα". Κάτι που συμβαίνει, σημείωσε, γιατί η κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια. "Αυτό ακόμη και πριν από λίγους μήνες δεν ήταν αυτονόητο ότι θα συμβεί. Δεν ήταν απλό. Δεν ήταν βέβαιο. Δεν ήταν δεδομένο. Κάποιοι επίμονα πίστευαν καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής ότι δεν θα αντέξουμε" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού "πίστεψε ότι μπορούμε". "Χάρη στη δική τους επιμονή κάναμε το όραμα πράξη" επισήμανε και κάλεσε τους πολιτικούς αντιπάλους του να μιλήσουν προεκλογικά με επιχειρήματα, να συγκρίνει ο ελληνικός λαός προγράμματα και σχέδια.

Ανάσα για όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα

"Σε όλη αυτή τη δύσκολη διαδρομή αναγκαστήκαμε πολλές φορές να σφίξουμε τα δόντια και να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Κάποιους πικράναμε. Πολλούς δυσαρεστήσαμε" είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι "είχαμε ευθύνη να φτάσουμε στο ξέφωτο" και κάποιοι "έπρεπε να βοηθήσουν περισσότερο προκειμένου να μην μείνει κανείς πίσω στη διαδρομή. Να μην έχουμε απώλειες". Ξεκαθάρισε ότι κατανοεί την κόπωση και των θυμό αυτών των ανθρώπων, καλώντας τους όμως να αναλογιστούν αν άξιζε τον κόπο αυτή η προσπάθεια. "Αν άξιζε τον κόπο να μην μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος. Αν άξιζε τον κόπο να βγουμε από την κρίση χωρίς απώλειες" και να θυμηθούμε πού ήταν η χώρα πριν τέσσερα χρόνια και πού βρίσκεται σήμερα. "Σήμερα", τόνισε, "η Ελλάδα έχει ξανά ανοιχτό τον δρόμο μπροστά της. Γιατί όλοι μαζί αντέξαμε. Και τώρα μπορούμε να ανεβούμε ψηλότερα. Τώρα μπορούμε να δώσουμε ανάσα σε όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα".

Σήμερα η Ελλάδα είναι πάλι μια ασφαλής χώρα

Θέτοντας το "κρίσιμο ερώτημα", ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως αυτό είναι αν η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία προς τα εμπρός ή αν θα ξαναγυρίσει πίσω στα δύσκολα και δραματικά χρόνια. Απάντηση, όπως επισήμανε, που θα δοθεί από τον ελληνικό λαό, που είναι ο μόνος "που μπορεί να κλείσει οριστικά την καταπακτή πίσω μας, αλλά και να ανοίξει μπροστά μας διάπλατα τον φεγγίτη για ένα πιο φωτεινό μέλλον". "Είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση αν το πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα θα τελειώσει οριστικά ή αν οι θύτες θα επιστρέψουν ως εκδικητές". Αυτοί, πρόσθεσε, "που έκαναν πολιτική χρεώνοντας τις γενιές του μέλλοντος, που μας χρεοκόπησαν, που θέλουν να επιστρέψουν ως δήθεν λυτρωτές από τα δεινά που οι ίδιοι δημιούργησαν".

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια Ελλάδα ανήμπορη να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, "που δεν έβγαζε τον μήνα, που θα μπορούσε να την εκβιάσει όποιος τη δάνειζε όσο-όσο. Αυτή είναι η πιο σκληρή μνήμη, η πατρίδα που αφέθηκε έρμαιο στις βουλές του κάθε κερδοσκόπου". "Σήμερα η Ελλάδα είναι πάλι μια ασφαλής χώρα" που κανένας δεν μπορεί να την εκβιάσει. Γι' αυτό, πρόσθεσε, "όλοι οι Έλληνες βρισκόμαστε ενώπιον μιας ιστορικής απόφασης κι αυτό είναι το δίλημμα των εκλογών: Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας ή θα τη δώσουμε πίσω σε αυτούς που τη χρεοκόπησαν. Αυτή είναι απόφαση για τη ζωή μας".

Αμετανόητοι οι υπαίτιοι της καταστροφής

Αναφερόμενος στους "υπαίτιους της καταστροφής", που λένε πως "το κοντέρ μηδένισε" με την εκλογική τους ήττα το 2015, τόνισε πως αυτή η ήττα "δεν εξαγνίζει κι αυτό γιατί παραμενουν στις ίδιες προγραμματικές θέσεις, παραμένουν αμετανόητοι, παραμένουν ίδιοι". "Τι άλλαξαν στο πρόγραμμά τους; Γιατί δεν πέτυχαν τότε και θα πετύχουν τώρα;" σημείωσε και πρόσθεσε: "Γιατί δεν έφεραν ποτέ την ανάπτυξη και τις φοροελαφρύνσεις και θα τις φέρουν τώρα; Γιατί δεν έφεραν ποτέ την επενδυτική άνοιξη, παρά μόνο τον χειμώνα, και θα τη φέρουν τώρα; Γιατί δεν έφεραν ποτέ την πρόοδο, τη δικαιοσύνη και το φως και θα τα φέρουν τώρα;".

"Οι ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για την οικονομική και ηθική χρεοκοπία είναι τεράστιες. Και δεν παίρνουν συγχωροχάρτι. Ο μόνος τρόπος για να βγούμε οριστικά από την κρίση, μια και καλή, είναι να τελειώσουμε οριστικά με τις αιτίες της. Με αυτά αλλά και με αυτούς που διαχειρίστηκαν αυτές τις αιτίες" σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Προσκλητήριο αλλαγής

"Τώρα ήρθε η ώρα να είναι σε θέση κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να ζήσει καλύτερα" είπε ο πρωθυπουργός. "Να αισθανθεί στην καθημερινότητά του ότι οι κόποι έπιασαν τόπο. Να σχεδιάσει κάθε ελληνική οικογένεια με ηρεμία και ασφάλεια μια καλύτερη ζωή. Γι' αυτούς και τα παιδιά τους" συνέχισε.

"Εμείς, που έχουμε αποδείξει πως τα καταφέραμε στα πολύ δύσκολα, δικαιούμαστε την ευκαιρία να κυβερνήσουμε αυτή τη φορά χωρίς τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη, χωρίς Μνημόνια και αυστηρή επιτροπεία, για αποδείξουμε ότι μπορούμε να εγγυηθούμε μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους σε αυτή τη χώρα" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Απηύθυνε, τέλος, προσκλητήριο αλλαγής, και πρώτα απ' όλους στους νέους καλώντας τους να βγουν μπροστά, να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν μια καλύτερη Ελλάδα, να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL