Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Χαρίτσης, Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Ξενογιαννακοπούλου, Ηλιόπουλος / Πέντε πυλώνες για το σχέδιο της επόμενης τετραετίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χαρίτσης, Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Ξενογιαννακοπούλου, Ηλιόπουλος / Πέντε πυλώνες για το σχέδιο της επόμενης τετραετίας

Τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία παρουσίασαν οι Αλ. Χαρίτσης, Ευ. Τσακαλώτος, Έ. Αχτσιόγλου, Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Ν. Ηλιόπουλος. Πρόκειται για τους εξής: Ανάπτυξη για όλους, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, νέες ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς, δικαιότερη φορολογία, δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος, αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία.

15 δισ. για νέους επιστήμονες, επιχειρηματικότητα και καινοτομία εντός τετραετίας

"Καταφέραμε σε τέσσερα χρόνια να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χρηματοδοτήσεις αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους και προχωρώντας σε άνοιγμα στους μεσαίους και στα παραγωγικά στρώματα" είπε ο Αλ. Χαρίτσης, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε επιπλέον 40.000 επιχειρήσεις από το 2015. Σε αντίθεση με το μοντέλο που εφάρμοσαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, "που χαρακτηρίζονταν από τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία, ενώ τα κονδύλια για τους αναπτυξιακούς νόμους ήταν παγωμένα λόγω φαινομένων κακοδιαχείρισης".

Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για τις κινήσεις ανάσχεσης του brain drain, τη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, για το σύστημα ηλεκτρονικής αδειοδότησης επιχειρήσεων αλλά και για τις αλλαγές στο σύστημα λειτουργίας των επιχειρήσεων για πρώτη φορά τα τελευταία εκατό χρόνια.

"Για πρώτη φορά υπάρχει ολοκληρωμένη εθνική αναπτυξιακή στρατηγική με προτεραιότητες και σαφή χρονοδιαγράμματα, η οποία συζητήθηκε στα 13 περιφερειακά συνέδρια" τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης. Όπως είπε, πρέπει να αποτραπεί η επαναφορά του αποτυχημένου μοντέλου ανάπτυξης και να «μη δημιουργήσουμε νέες φούσκες» στο χρηματιστήριο, στην ενέργεια και στις χορηγήσεις με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

"Πολύ σημαντική υπόθεση η φορολογία για να την αφήσουμε στους αντιπάλους μας"

Τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία ανέπτυξε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος. "Είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να την αφήσουμε στους αντιπάλους"  τόνισε. Σημείωσε ότι πρέπει να μιλήσουμε για ποιους δεν έκαναν τίποτα για τη φοροδιαφυγή επί τριάντα χρόνια και μας άφησαν με πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. ευρώ. Για να τα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, πήρε 63 δισ. ευρώ μέτρα και αντέτεινε: "Εμείς τη συνεχίσαμε αλλά από την αύξηση της φορολογίας ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μερίδιο μόλις 17%". Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια αλλά και τα υπόλοιπα φορολογικά μέτρα.

«Ένα πράγμα θέλουμε να αποφύγουμε: φοροαπαλλαγές για τους λίγους, συνέχεια της λιτότητας για τους πολλούς. Αυτό είναι ο πυρήνας του προγράμματος της Ν.Δ.» τόνισε. «Η δέσμευση της Ν.Δ. να μειώσει τον φόρο επιχειρήσεων από το 28% στο 20% θα γίνει. Κοστίζει, όμως, 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Από πού θα βρεθούν τα λεφτά;» αναρωτήθηκε.

"Βασική μας προτεραιότητα η προστασία της εργασίας"

"Στο δικό μας σχέδιο είναι η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, η ενίσχυση του εισοδήματος και της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων, η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας" τόνισε στην ομιλία η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Στο αντίπαλο σχέδιο βρίσκεται το δόγμα της εσωτερικής υποτίμησης, "η αντίληψη που κυριάρχησε στην πιο ακραία της μορφή την περίοδο 2010-2014 και η οποία θεωρεί ότι η συμπίεση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων τονώνει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας". "Μια πολιτική επιλογή που οδήγησε κυριολεκτικά στην κατάρρευση της αγοράς εργασίας την περίοδο 2010-2014" σημείωσε.

Στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων, συνέχισε, διαφαίνονται οι μεγάλες διαφορές με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας ως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης την προστασία της εργασίας, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η συμπίεση των εργασιακών δικαιωμάτων μπορεί να τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Παράλληλα, τόνισε πως η κυβέρνηση παρέλαβε ανεργία 26% (60% στους νέους) και κατώτατο μισθό μειωμένο κατά 22% (32% για τους νέους), συλλογικές διαπραγματεύσεις παγωμένες και αδήλωτη εργασία στο 20%. Η υπουργός Εργασίας ανέφερε τις κυβερνητικές επιτυχίες, οι οποίες «έφτασαν μέχρι το μέσο της διαδρομής, καθώς πρέπει να γίνουν περισσότερα», συμπληρώνοντας ότι δημιουργήθηκαν 380.000 θέσεις εργασίας, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 11%, καταργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός, επανήλθαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις (υπάρχουν 11 κλαδικές συμβάσεις), ενώ η αδήλωτη εργασία μειώθηκε από το 20% στο 9%.

«Ακόμα και σήμερα η Ν.Δ. θεωρεί ότι η περίοδος των απορρυθμίσεων εργασίας αποτελούσε περίοδο θετικών μεταρρυθμίσεων» επεσήμανε, για να προσθέσει ότι "πρέπει να αποτρέψουμε την υπέρβαση της οκτάωρης εργασίας, την κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων, την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Κράτος - δημόσια διοίκηση στην αιχμή της αντιπαράθεσης

"Το 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε ένα πελατειακό και γραφειοκρατικό κράτος σε κρίση λειτουργίας και εμπιστοσύνης" τόνισε στην ομιλία της η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. "Αυτά τα τέσσερα χρόνια στόχος των πολιτικών μας ήταν η αποκατάσταση των αδικιών και η κατοχύρωση ενός δημοκρατικού και αποτελεσματικού κράτους" σημείωσε.

Όπως είπε μεταξύ άλλων, το κράτος και η δημόσια διοίκηση είναι στην αιχμή της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς είναι τομέας στον οποίο αποτυπώνονται με σαφήνεια οι διαφορές ανάμεσα στην προοδευτική - αριστερή πρόταση και στο νεοφιλεύθερο πρόγραμμα της Ν.Δ. "Βλέπουμε τις τελευταίες μέρες μια κλιμάκωση της στοχοποίησης του Δημοσίου" τόνισε και πρόσθεσε: "Είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. στρώνουν το χαλί για να δικαιολογήσουν τις προτάσεις τους και την οικειοθελή επιστροφή σε μνημονιακές επιλογές".

Υγεία, Παιδεία για όλους

"Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα σημαίνει ότι ο πρώτος και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας, όταν θα πηγαίνει στο νοσοκομείο, θα βρίσκει το προσωπικό που πρέπει να βρει για τον εξυπηρετήσει. Αυτό θα επιτευχθεί με 10.000 νέες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού την επόμενη τετραετία. Αυτό θα το κάνουμε με το να πάμε τις δαπάνες για την Υγεία στο 6% του ΑΕΠ, γιατί αυτό σημαίνει ευρωπαϊκή χώρα" επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Όπως είπε, «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα σημαίνει επίσης ότι κάθε γονιός θα ξέρει ότι τα παιδιά του θα βρουν δασκάλους και καθηγητές από την πρώτη ημέρα που θα ανοίγουν τα σχολεία. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνουν 15.000 νέες προσλήψεις, όπου οι 4.500 πρώτες θα πραγματοποιηθούν στην Ειδική Αγωγή.

Επίσης, θα υπάρξουν 10.000 νέες θέσεις για ερευνητές στην επόμενη τριετία, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για παραγωγική ανασυγκρότηση και για ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο». "Πώς μπορεί να περιμένει κάποιος να βγάλει λεφτά από ανθρώπους με καρκίνο ή ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας, πώς μπορούμε να στείλουμε αυτούς τους ανθρώπους στην ιδιωτική Υγεία;" αναρωτήθηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL