Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Έγιναν βήματα, χρειάζονται και άλλα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έγιναν βήματα, χρειάζονται και άλλα...

Η μη μείωση του αφορολόγητου μαζί με την παραμονή ενός μεγάλου μέρους των περίφημων αντίμετρων ολοκληρώνει έναν πρώτο πολιτικό και οικονομικό κύκλο για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση αυτή κλήθηκε να πάρει στα «χέρια» της το τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας το 2015 ένα από τα βασικά επίδικα, όταν ήταν η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Όπερ και εγένετο κατά ένα μεγάλο βαθμό (παραμένουν υπαρκτά προβλήματα στην κοινωνία), την ώρα που η μεσαία τάξη, όπως αποτυπώνεται τουλάχιστον στα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. έμεινε περίπου στάσιμη σε ό,τι αφορά το διαθέσιμο εισόδημά της.

Ωστόσο, η έξοδος από τα Μνημόνια έδωσε τη δυνατότητα, εφόσον υπήρχε η πολιτική βούληση από την παρούσα κυβέρνηση, να στρέψει το βλέμμα σε ελαφρύνσεις, οι οποίες αφορούσαν και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Πρώτα από όλα δεν περικόπηκαν οι συντάξεις από 1.1.2019, κάτι το οποίο κάθε άλλο παρά δεδομένο θα ήταν με άλλη κυβέρνηση. Παράλληλα, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 11%, ενώ καταργήθηκε ο υποκατώτατος. Φυσικά, θα ήταν αδιανόητο να ισχυριστεί κανείς ότι μπορεί κάποιος να τα βγάλει πέρα με 650 ευρώ, ωστόσο ήταν ένα ακόμη βήμα προς τη θετική κατεύθυνση, μετά την έξοδο από τα Μνημόνια.

Την ίδια ώρα, δόθηκε οικονομική ανάσα σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με μεσαία εισοδήματα με τη μείωση του ποσοστού εισφορών για κύρια ασφάλιση από 20% σε 13,33%, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Μαζί με αυτό ήρθε «πακέτο» και η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 10% από φέτος (σε κάποιες λαϊκές περιοχές έφτασε ακόμη και το 50%), κάτι το οποίο έδειξε εν τοις πράγμασι ότι τα αντίμετρα ξεκίνησαν να εφαρμόζονται (η αρχή έγινε το 2017 με άλλα), ενώ τα μέτρα (συντάξεις και αφορολόγητο) δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Πέρα από τη θετική επίπτωση στα εισοδήματα εκατομμυρίων πολιτών, φάνηκε ότι είναι εντελώς αναξιόπιστη η Ν.Δ., η οποία διακήρυττε ότι ΠΟΤΕ δεν θα εφαρμοστούν αυτά, αλλά μόνο τα μέτρα. Ευτυχώς έπεσαν έξω και στο θέμα του αφορολόγητου κι έτσι περίπου 3,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι γλιτώνουν έως 650 ευρώ.

Προβλέψεις

Επίσης, οι δανειστές, οι οποίοι αναφέρουν σήμερα πως η 13ησύνταξη που δόθηκε μαζί με τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 24% στο 13% και της ενέργειας από το 13% στο 6% δημιουργούν απόκλιση άνω του 1% του ΑΕΠ, «έπεσαν» έξω σε πάρα πολλές προβλέψεις. Για παράδειγμα, ζητούσαν μέτρα για να επιτυγχάνεται πλεόνασμα της τάξης του 3,5% και το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε ουσιαστικά κοντά στο 5,5%, εάν δεν αφαιρέσει κανείς το κοινωνικό μέρισμα και τα αναδρομικά που δόθηκαν σε ενστόλους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς και δικαστικούς.

Και υπάρχει σχέδιο και για την επόμενη μέρα, το οποίο ήδη υλοποιείται. Εφαρμόζεται σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων κατά 1% το 2019, με τελική μείωση σε βάθος τριετίας μεγαλύτερη της προβλεπόμενης στη διάταξη των αντιμέτρων, στο 4%, με τη συνολική επιβάρυνση για επιχειρήσεις να μειώνεται από 29% το 2018 στο 25% το 2022. Ακόμη, εφαρμόζεται από φέτος μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% για μικρές περιουσίες και 10% μεσοσταθμικά, ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωση για το 2020, μεγαλύτερη από όση προέβλεπαν τα αντίμετρα.

Συνεπώς, παύει και η ισχύς της σπέκουλας περί μη εφαρμογής των αντίμετρων. "Έχουμε δύο διαφορετικά κόμματα, με διαφορετικά προγράμματα. Έχουμε αποδείξει την αξιοπιστία μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουμε μια κυβέρνηση που πήρε το μήνυμα από τις ευρωεκλογές και θεωρεί ότι μπορεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να πάει μπροστά. Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να αποφασίσουμε για τη ζωή μας" είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής πριν από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Σε αυτές τις φράσεις βρίσκεται το βασικό διακύβευμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL