Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Προγραμματική αντιπαράθεση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προγραμματική αντιπαράθεση

Βασική αιχμή του προγράμματος της Ν.Δ. στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση ήταν, πρώτον, η μείωση φόρων για να ανασάνει η κοινωνία από την επιδρομή του ΣΥΡΙΖΑ -ιδιαίτερα η μεσαία τάξη- και, δεύτερον, η ανάπτυξη. Μιλάει για ρυθμούς 4% ετησίως! Η γενικόλογη αυτή διακήρυξη της Πειραιώς έδωσε στη Ν.Δ. τη νίκη στην ευρωκάλπη.

Τώρα όμως έχουμε μπροστά μας εθνικές εκλογές και θα πρέπει, όπως είπε στις αρχές της εβδομάδας και ο Δ. Μαύρος της MRB, η αξιωματική αντιπολίτευση να αναλύσει το πρόγραμμά της, καθώς οι πολίτες μπροστά στην εθνική κάλπη θα είναι «σφιχτoί» στο να δώσουν την ψήφο τους. Με άλλα λόγια, η αναμέτρηση δεν θα είναι περίπατος για τον Κ. Μητσοτάκη, ιδίως εάν συνεχίσει την τακτική του «σιωπηρού» προεκλογικού αγώνα.

Το ερώτημα λοιπόν, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή στην ΕΡΤ, παραμένει: Πώς θα καλύψει την «τρύπα» στα έσοδα του κράτους από τις φοροελαφρύνσεις που λέει ότι θα κάνει η Ν.Δ.; Τι θα περικόψει; Μισθούς, συντάξεις, επιδόματα; Θα προχωρήσει σε απολύσεις ή σε έναν συνδυασμό όλων αυτών;

Γιατί το επιχείρημα ότι με την ανάπτυξη θα καλυφθούν τα «ανοίγματα» από τις φοροελαφρύνσεις δεν αντέχει στην κριτική της πραγματικής ζωής· δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να τρέξεις την άλλη μέρα το πρωί την οικονομία με ρυθμούς ανάπτυξης 4%. Χρειάζεται χρόνος ή, για την ακρίβεια, χρόνια για να το πετύχεις.

Επομένως η Ν.Δ. ή δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη ή θα κάνει περικοπές (μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και απολύσεις) ή θα πάρει πίσω όσα μέτρα πήρε υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την έξοδο από τα Μνημόνια. Κουκιά μετρημένα είναι και όχι «greek statistics». Οι πολίτες το ξέρουν αυτό, γι’ αυτό και περιμένουν απαντήσεις.

Το ίδιο στοίχημα όμως έχει μπροστά του και ο ΣΥΡΙΖΑ. Να πείσει δηλαδή για την ορθότητα του δικού του σχεδίου, παρουσιάζοντας αναλυτικά το πρόγραμμά του, πολλώ δε μάλλον που είναι ήδη κοστολογημένο, ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να κρίνει και να συγκρίνει ποιο σχέδιο είναι καλύτερο για τη χώρα.

ΧΡ. ΚΥΡΙΤΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL