Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
"Μαλώνεις, ρε; Τώρα δε μαλώνω εγώ..."
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μαλώνεις, ρε; Τώρα δε μαλώνω εγώ..."

«Μαλώνεις, ρε;» ρωτούσε με «μάγκικο» ύφος ο «μπακαλόγατος» Ζήκος (Κώστας Χατζηχρήστος) τον Κιτσάρα Μπούρμπουρη (Νίκο Ρίζο) στην ταινία «Της κακομοίρας» του Ντίνου Κατσουρίδη. (...) Και όταν ο Κιτσάρας απάντησε «μαλώνω», τότε ο Ζήκος κατέληξε: «Τώρα δεν μαλώνω εγώ. Μάλωσε μόνος σου».

Το περιστατικό από αυτή την αθάνατη ελληνική ταινία προσομοιάζει απολύτως με τη δημόσια αντιπαράθεση αναφορικά με τα ντιμπέιτ. Στη Βουλή, πριν από περίπου έναν μήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντούσε με τη φράση «με όσα ντιμπέιτ θέλετε» στη διαρκή πρόκληση του Αλέξη Τσίπρα για μια τηλεμαχία μεταξύ των δύο (...) Δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε ότι μετά την ευρωκάλπη ήταν διατεθειμένος να κάνει και «ξεχωριστό ντιμπέιτ» με τον «αρχηγό του δεύτερου κόμματος», προσθέτοντας αυτάρεσκα ότι «δεύτερο κόμμα μετά τις ευρωεκλογές θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Από προχθές, ο πρόεδρος της Ν.Δ. μας τα γύρισε: εμφανίστηκε ανοιχτός μόνο στο ενδεχόμενο ενός ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς - δηλαδή σε μια «σφιχτή» και «ξύλινη» διαδικασία που δεν μπορεί να διεξαχθεί ουσιαστικός αντιπαραθετικός διάλογος.

«Τώρα δεν μαλώνει εκείνος» λοιπόν. (...) Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που πλέον πλέει πάνω στο κύμα της ευρείας νίκης στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θέλει να φτάσει στην 7ηΙουλίου έχοντας πει όσο το δυνατόν λιγότερα. Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφεύγει τα ντιμπέιτ την ώρα που τα στελέχη του επιδίδονται σε διαρκείς «διορθώσεις» όσων είχαν πει στο παρελθόν. Ο ένας έβριζε τις 120 δόσεις, αλλά τώρα θα τις εμβαθύνει και θα τις επεκτείνει. Ο άλλος έλεγε ότι δεν θα ανανεωθεί καμία σύμβαση στο Δημόσιο, αλλά δεν εννοούσε ότι η Ν.Δ. θα κάνει απολύσεις. Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα κάνει, λέει, συγκεντρώσεις - άλλωστε στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο δεν είχαν στεφθεί και από μεγάλη επιτυχία. Θα προβαίνει καθημερινά σε «στημένες» συζητήσεις με πολίτες και θα αφήνει τις μέρες να περνούν επαναλαμβάνοντας μονότονα ότι «θέλει να ενώσει τους Έλληνες». (...) Ο πρόεδρος της Ν.Δ. φρόντισε να αποσυρθεί και από τη Βουλή μην τυχόν και αναγκαστεί εκεί να ανοίξει τα χαρτιά του ή πει κάτι που δεν πρέπει.

Αυτό, βεβαίως, δεν είναι τακτική μόνο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: ο Γιώργος Πατούλης ακόμη... πηγαίνει στο ντιμπέιτ με τη Ρένα Δούρου. Το ίδιο και ο Γιάννης Βρούτσης στην αντιπαράθεση με την Έφη Αχτσιόγλου. Το σχέδιο, λοιπόν, είναι απλό και λέγεται «κρύβε λόγια». Και η κάλπη, ως γνωστόν, είναι σαν το ταμείο: μετά την απομάκρυνση «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL