Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C22.6°C
5 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C19.3°C
4 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.7°C
2 BF 37%
Αλέξης Τσίπρας: "Κι όμως, γυρίζει" / Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει το αποτέλεσμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλέξης Τσίπρας: "Κι όμως, γυρίζει" / Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει το αποτέλεσμα

Το ερώτημα του “ενός εκατομμυρίου”, στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει ο πρωθυπουργός χθες το βράδυ σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην ΕΡΤ και τον Σεραφείμ Κοτρώτσο, ήταν: “Είναι αναστρέψιμο το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης”; Για τον Αλέξη Τσίπρα η απάντηση ήταν σαφής: “Ναι, μπορεί να γυρίσει”.

“Το πρωί της 7ης Ιουλίου, οι κάλπες θα είναι άδειες”, τόνισε. “Στα χέρια των πολιτών και του ελληνικού λαού είναι το αποτέλεσμα. Ο κόσμος στις 7 Ιουλίου -ας το καταλάβουν αυτοί που, παρά το σιωπητήριο, βγαίνουν τόσο αλαζονικά- ψηφίζει για το ποιος θα τον κυβερνήσει την επόμενη τετραετία. Το κοντέρ μηδενίζει και αρχίζουμε από την αρχή. Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών, αλλά και των δυνατοτήτων μας” είπε ο Αλέξης Τσίπρας θυμίζοντας ότι στις εκλογές του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να πάρει 600.000 ψήφους περισσότερες από τις ευρωεκλογές του 2014.

“Στις ευρωκάλπες εισπράξαμε τη δυσαρέσκεια, αλλά έχουμε καταφέρει να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Έχουμε σχέδιο για την επόμενη μέρα και μπορούμε να λέμε ότι πετύχαμε πολλά πράγματα, τα οποία τώρα διακυβεύονται. Βρήκαμε άδεια ταμεία και τα γεμίσαμε, ανακτήσαμε την αξιοπιστία της χώρας, στηρίξαμε τους πιο αδύναμους. Τώρα είναι η ώρα της μεσαίας τάξης -κι έχουμε πρόγραμμα γι' αυτό”, τόνισε. Για τον πρωθυπουργό το κομβικό στις 7 Ιουλίου είναι η συμμετοχή: “Πρέπει να πείσουμε αυτούς που απείχαν από τις ευρωκάλπες, αλλά και τους δυσαρεστημένους που επέλεξαν στις 26 Μαΐου μικρότερα κόμματα. Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι αδύνατο. Αν με ρωτάτε 'εάν το παιχνίδι γυρίζει', η απάντησή μου είναι 'κι όμως, γυρίζει'".

Για τις αιτίες της ήττας

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι “δεν συνειδητοποιήσαμε το βάθος της κούρασης ενός λαού που βίωσε τόσα χρόνια κρίσης”. Κάνοντας αυτοκριτική εκ μέρους της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι “όταν είδαμε τι είχαμε καταφέρει -να βγούμε από τα Μνημόνια, που δεν ήταν αυτονόητο και 'το κάναμε σφίγγοντας το στομάχι, τα δόντια και τις γροθιές μας'- το θεωρήσαμε δικαίωση και επιτυχία. Αλλά δεν αρκούσε στους κουρασμένους πολίτες το ότι πετύχαμε εκεί που απέτυχαν τρεις κυβερνήσεις”. Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, τα κρούσματα αλαζονείας ή το Μακεδονικό ήταν δευτερεύουσες αιτίες της ήττας στις ευρωκάλπες. Το πρωτεύον ήταν η κόπωση μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι προσδοκούσαν να έρθει πολύ γρήγορα η βελτίωση στη ζωή τους. Και επέλεξαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια για τη διάψευση των προσδοκιών με την επιλογή μικρότερων δημοκρατικών κομμάτων.

Για την κοινωνική πλειοψηφία

Αναφερόμενος στην επιβάρυνση της μεσαίας τάξης ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι εμφανίζονται σήμερα ως "λυτρωτές" εκείνοι που από το 2010 έως το 2015 επέβαλαν το 83% των συνολικών φόρων στη μεσαία τάξη σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., θυμίζοντας τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο επιτηδεύματος και την επιβάρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών.

Όπως σημείωσε, από το 2015 έως τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση εφάρμοσε μια πολιτική "που δεν ήταν δική μας" και οι επιλογές ήταν απολύτως περιορισμένες. Για την επιλογή δίκαιης κατανομής των βαρών, εξήγησε, "ζητησαμε προσωρινά αυτοί που είχαν τη δυνατότητα να βάλουν πλάτη σε αυτούς που δεν είχαν καθόλου". "Αναγκαστήκαμε, χωρίς να υιοθετούμε την ιδιοκτησία αυτών των πολιτικών, να μοιράσουμε με δικαιοσύνη τα βάρη για να βγουμε από τη χαράδρα και να βγούμε σε ξέφωτο" σημείωσε.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι μια μέση οικογένεια με βάση την κλίμακα εισοδημάτων την περίοδο 2010-2014 υπέστη αφαίμαξη της τάξεως των 4.000 ευρώ ετησίως από το εισόδημά της. "Το 2015 σταμάτησαν να χάνουν", υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι υπήρξε και μια μικρή αύξηση. Θύμισε ακόμη ότι το 2010-2014 χάθηκαν 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, ενώ από το 2015 και μετά δημιουργήθηκαν 380.000 θέσεις.

"Δεν αρκεί όμως αυτό για να πλέει η κοινωνία σε πελάγη ευτυχίας. Παραμένουν ένα 18% άνεργοι. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό παρά τις αντιρρήσεις των συντηρητικών κύκλων και της αντιπολίτευσης, που πρότεινε αύξηση διπλάσια της ανάπτυξης (σ.σ.: αυτό θα οδηγούσε σε 4% αύξηση αντί για 11% που σημειώθηκε), ξέρουμε όμως ότι δύσκολα τα βγάζει πέρα ο κόσμος με 650 ευρώ" τόνισε ο πρωθυπουργός.

"Είναι υποχρέωσή μας να στραφούμε στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που έβαλε πλάτη στα δύσκολα και δικαιούται σήμερα να έχει τον πρώτο ρόλο στην προσπάθεια στήριξης, ελάφρυνσης και ανάκαμψης" πρόσθεσε για την επόμενη ημέρα. "Χρειαζόμαστε σχέδιο" υποστήριξε προαναγγέλλοντας ότι θα παρουσιαστεί, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, προκειμένου να μοιραστούν πιο δίκαια τα βάρη και να δημιουργηθεί η προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης και εξισορρόπησης.

Για τις περικοπές της Ν.Δ.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις της Ν.Δ. για τις φορολογικές ελαφρύνσεις, ανέφερε πως "είναι προτάσεις που τις έχουμε ήδη εξαγγείλει, κάποιες ήδη εφαρμόζονται". "Κάποιες άλλες", επισήμανε, "αν στο σύνολό τους εφαρμοστούν, θα έχουν κόστος υπέρβασης 7 δισ. από τα δημοσιονομικά πλαίσια. Αυτά θα είναι περικοπές" υπογράμμισε για να συμπληρώσει: "Ή δεν είναι ειλικρινείς και δεν θα τα κάνουν. Είπαν μείωση φόρων έναντι μείωσης δαπανών. Τι σημαίνει αυτό; Μισθοί, συντάξεις, τα δημόσια νοσοκομεία, τα δημόσια σχολεία, η εθνική άμυνα, τα επιδόματα, όπως το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, οικογενειακά, αναπηρικά επιδόματα, το επίδομα στέγασης σε 400.000 νοικοκυριά που είναι μεσαία τάξη".

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. έχει κρυφή ατζέντα, στοιχεία της οποίας "τους ξεφεύγουν και τα ομολογούν", αναφέροντας τα όσα δήλωσαν μετά τις ευρωεκλογές οι Γ. Στουρνάρας, Μ. Ξαφά και Γ. Βρούτσης για τις 120 δόσεις, τις απολυσεις στο Δημόσιο, τα κοινωνικά μέτρα. Θύμισε δε ότι ο Κ. Μητσοτάκης ως υπουργός προχώρησε σε 3.000 απολύσεις εκπαιδευτικών και θέσπισε χαρακτήρα τιμωρητικής αξιολόγησης. Μίλησε ακόμα για το επταήμερο εργασίας και το "ξεπερασμένο οκτάωρο". "Είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το επταήμερο λειτουργίας είναι θεσπισμένο εδώ και δεκαετίες;",διερωτήθηκε και τόνισε: "Αν βγει πρωθυπουργός, θα πει 'εγώ τα είπα'".

Για το... πρότυπο της Αργεντινής

Όπως είπε χαρακτηριστικά, εάν επιστρέψουμε σε μνημονιακές πολιτικές, "ακόμα και χωρίς Μνημόνια", θα γυρίσουμε σύντομα στην περιπέτεια του 2010-2014. Συνέκρινε μάλιστα την επιλογή του νεοφιλελεύθερου Μάκρι στην Αργεντινή, που "είχε υποσχεθεί ραγδαίες μειώσεις φορολογίας στις επιχειρήσεις και διάλυση της κοινωνικής προστασίας". "Τον χειροκρότησαν οι αγορές, γράφτηκαν ύμνοι στον διεθνή Τύπο και σε έναν χρόνο επέστρεψε στην Αργεντινή το ΔΝΤ", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας εκτιμώντας ότι, εάν εφαρμοστεί το πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη, "θα μας οδηγήσει στην αγκαλιά του ΔΝΤ".

Παράλληλα εξήγησε ότι το λεγόμενο "ασφαλιστικό Πινοσέτ" που έχει στο πρόγραμμά της η Ν.Δ. σημαίνει την εκχώρηση της επικουρικής ασφάλισης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές, που θα οδηγήσει σε "μια τεράστια τρύπα στο ασφαλιστικό σύστημα που με χίλια ζόρια από 1,1 δισ. ελλείμματα σήμερα έχει πάνω από 800 εκατ. ευρώ πλεόνασμα". Όπως τόνισε, αυτές οι "τρύπες" στη δυνατότητα πληρωμής των συντάξεων θα αναγκαστεί να τις καλύψει το Δημόσιο και, αν δεν μπορεί, θα... προσφερθούν ξανά προγράμματα σωτηρίας. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την κατάρρευση της ΑΣΠΙΣ στη χώρα μας, αλλά και της AIG στις ΗΠΑ.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Απαντώντας σχετικά με τον ρόλο που έπαιξε η Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες όσων είχαν προεξοφλήσει τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στη Β. Ελλάδα αλλά είχε επίπτωση πανελλαδικά. "Δημιουργησε, την κρίσιμη περίοδο που η χώρα έβγαινε από τα Μνημόνια και ανάσαινε, ένα κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης και εκτεταμένης πόλωσης, με κυρίαρχο το ταυτοτικό και όχι το οικονομικό, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την ελπίδα και την ανάκαμψη που ήρθε για τον τόπο" είπε. "Είχε κόστος" πρόσθεσε, δηλώνοντας όμως υπερήφανος που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πήγε "κόντρα στο ρεύμα της εποχής προκειμένου να υπερασπιστούμε το εθνικό συμφέρον".

Για το διαζύγιο με τους ΑΝ.ΕΛΛ.

Επρόκειτο για μια συμμαχία απότοκο της κρίσης του πολιτικού συστήματος, καθώς τα Μνημόνια "μετέφεραν τις διαχωριστικές γραμμές". "Όταν μεταφερθήκαμε στην κανονικότητα, αναδιατάχθηκαν οι διαχωριστικές γραμμές και οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές έγιναν πιο έντονες και αβίωτες" είπε και επισήμανε ότι υπό κανονικές συνθήκες "με ομαλό πολιτικό σύστημα και εάν οι προοδευτικές δυνάμεις δεν είχαν μπει από την πρώτη ημέρα στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που ωφέλησε μόνο τον Κ. Μητσοτάκη- η δημοκρατική προοδευτική πλειοψηφία θα ήταν η επιλογή και η συμμαχία με τους ΑΝ.ΕΛΛ. θα έπρεπε να είχε λήξει από την ημέρα της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών". Παράλληλα κατηγόρησε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τη στάση που κράτησε στο "Μακεδονικό".

Για την απλή αναλογική

Πίσω από την κινδυνολογία του κ. Μητσοτάκη ότι η απλή αναλογική θα φέρει το χάος κρύβεται η επιθυμία του “να διαλύσει ό,τι έχει μείνει όρθιο από το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο”. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η 7η Ιουλίου θα βγάλει ούτως ή άλλως κυβέρνηση. “Το ερώτημα είναι εάν θα είναι με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή μια κυβέρνηση συντηρητική που θα γυρίσει τη χώρα πίσω”.

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο

"Δεν μπαίνω στα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Βλέπω όμως ότι ο κ. Βενιζέλος έφυγε, αλλά η γραμμή του έμεινε στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., αυτή της μονομέτωπης επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήμουν ευτυχής εάν η αποχώρηση Βενιζέλου σήμαινε και αλλαγή στρατηγικής, σε ένα κόμμα που ανήκει στον προοδευτικό χώρο. Εμείς είμαστε ανοιχτοί στις προοδευτικές συμμαχίες, αλλά δεν βρίσκουμε ανταπόκριση στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.".

Για το ντιμπέιτ

Τέλος, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να αναθεωρήσει τη στάση του για το ντιμπέιτ. "Αν θεωρεί ότι έχει την υπεροχή του ευρωεκλογικού αποτελέσματος, τι φοβάται;" αναρωτήθηκε, τονίζοντας ότι "αδικεί και τον ίδιο αλλά κυρίως τον ελληνικό λαό, που θα κληθεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση έξω από τα Μνημόνια με βάση τα προγράμματα και τις επιλογές". Υπογράμμισε μάλιστα ότι και ο Κ. Καραμανλής είχε προχωρήσει σε ντιμπέιτ με τον Κ. Σημίτη και με τον Γ. Παπανδρέου καθώς και ο ίδιος με τον Β. Μεϊμαράκη. "Με απόλυτη νηφαλιότητα τον καλώ να αναθεωρήσει" σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι τάσσεται υπερ της διεξαγωγής ενός ντιμπέιτ τόσο απέναντι στον αρχηγό της Ν.Δ. αλλά και ένα με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL