Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Πόρτα - πόρτα και με επιμονή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόρτα - πόρτα και με επιμονή

Του Νίκου Σβέρκου

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σκόρπισε απαισιοδοξία στον κόσμο της Αριστεράς. Εκτός των υπόλοιπων -αμιγώς πολιτικών- αιτιών, τις οποίες πρόκειται να αναζητήσει με τον κατάλληλο τρόπο και την κατάλληλη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η απογοήτευση έρχεται ως φυσικό επακόλουθο της νοοτροπίας της ανάθεσης.

Εκπαιδευμένοι πια -λόγω του διαδικτυακού και τηλεοπτικού εθισμού- στο να τηρούμε στάση παρατηρητή στις πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες, οι άνθρωποι της Αριστεράς απεκδύονται της ιδιότητάς τους ως δραστήριου προσώπου στην τοπική ή εργασιακή πραγματικότητα. Δεν αξιοποιούν, με άλλα λόγια, την ιδιότητα του «εκπροσώπου της Αριστεράς» στον χώρο τους.

Για την κατάσταση αυτή δεν ευθύνονται φυσικά μόνον οι ίδιοι οι άνθρωποι που ακολουθούν την Αριστερά. Οι κατά καιρούς ηγεσίες των κομμάτων της δεν έχουν καταφέρει να διαλύσουν το πλέγμα της μοναχικότητας που κυριαρχεί στον δημόσιο λόγο, δεν έχουν αποδομήσει την ευκολία του πληκτρολογίου, δεν έχουν φτιάξει κυρίαρχα παραδείγματα μιας νέας ανταγωνιστικής κοινωνικότητας.

Εγκατέλειψαν αρκετές φορές τις τοπικές κοινωνίες -ελέω έλλειψης οργανωμένων δυνάμεων- και στράφηκαν στο «κεντρικό πολιτικό» αφήνοντας χώρο στο χαμηλής βαθμίδας πελατειακό κράτος, που ακόμα στέκει αγέρωχο, όπως φάνηκε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σήμερα οι πολίτες των περισσότερων δήμων της επικράτειας καλούνται να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών προκειμένου να εκλέξουν δημάρχους και περιφερειάρχες. Αριστεροί υποψήφιοι απαντώνται σε λίγους δήμους, αλλά είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να εκλεγούν ή να επανεκλεγούν.

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εθνικών εκλογών, οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να διοικούνται από προοδευτικούς δημάρχους, περιφερειάρχες και αυτοδιοικητικά σχήματα προκειμένου να βελτιωθούν οι όροι διαβίωσης και καθημερινότητας των πολιτών τους. Πολλώ δε μάλλον εάν κυριαρχήσουν σε κεντρικό επίπεδο ο ρεβανσισμός, η υπερσυντήρηση και ο νεοφιλελευθερισμός, οι αριστεροί και προοδευτικοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες πρέπει να σηκώσουν στους ώμους τους μεγάλο βάρος.

Μια πιθανή μη εκλογή τους δεν πρέπει όμως να οδηγήσει σε αποστράτευση ή σε μετάθεσή τους σε άλλα πόστα. Η εμπειρία δείχνει πως οι τοπικές κοινωνίες εμπιστεύονται -αργά ή γρήγορα- μόνον όσους και όσες είχαν αδιάλειπτη παρουσία στα πράγματα, μόνον όσους απέδειξαν εμπράκτως και επί χρόνια ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν το μέσον για τη βελτίωση της ζωής των πολλών και όχι ένα σκαλοπάτι για μια βουλευτική έδρα.

Στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές εκ μέρους της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων ρίχτηκαν, άλλωστε, στη μάχη πρόσωπα σχεδόν άγνωστα στις τοπικές κοινωνίες, που έφεραν σε αρκετές περιπτώσεις εξαιρετικά ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Αυτά τα πρόσωπα πρέπει να παραμείνουν στους δήμους τους, να παρέμβουν στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, να οικοδομήσουν ισχυρά δημοκρατικά τοπικά σχήματα, να ασκήσουν αντιπολίτευση στα συμβούλια.

Η παρουσία λοιπόν «πόρτα - πόρτα», αλλά και η αυτοδιοικητική επιμονή στο δύσκολο έργο που ανατέθηκε στους κατά τόπους υποψηφίους, θα οδηγήσουν σε αξιοπιστία και νέες νίκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL