Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Χρήστος Μαντάς: / Χρήστος Μαντάς: Με σχέδιο και τόλμη μπορούμε να νικήσουμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρήστος Μαντάς: / Χρήστος Μαντάς: Με σχέδιο και τόλμη μπορούμε να νικήσουμε

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ιωαννίνων εκτιμά ότι υπάρχουν πολλοί από τον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία που απείχαν ή έδωσαν ψήφο διαμαρτυρίας κι οι οποίοι μπορούν να πειστούν να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Χρ. Μαντάς αναλύει τις αιτίες για το κακό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, ενώ σχολιάζει το γενικόλογο του προγράμματος της Ν.Δ., που "'γενικώς' δίνει δουλειές, φέρνει επενδύσεις και νομίζει ότι θα ψαρέψει σε θολά νερά".

Σε σχέση με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Χρ. Μαντάς παρατηρεί ότι η Ρένα Δούρου, ο Νάσος Ηλιόπουλος κι οι άλλοι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να κερδίσουν γιατί "τα προγράμματά μας δίνουν βάσιμη προοπτική λύσεων, όχι προετοιμάζοντας deals με ιδιωτικά συμφέροντα".

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Ποια είναι η εκτίμησή σας για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών; Πού αποδίδετε τη σημαντική διαφορά με την οποία η Ν.Δ. κέρδισε την πρώτη θέση;

Βρισκόμαστε σε μια φάση διερεύνησης του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, που ήταν κάτω από τις προσδοκίες μας. Έχουμε να κάνουμε με μια πολυπαραγοντική αιτιολογία.

Γεγονός είναι ότι η εφαρμογή πρόσθετης, έστω και πολύ πιο ήπιας, λιτότητας που υποχρεωθήκαμε να εφαρμόσουμε με το τρίτο Μνημόνιο μείωσε την επιρροή μας ιδιαίτερα στα μεσαία στρώματα. Η Συμφωνία των Πρεσπών, ένα μεγάλο επίτευγμα για το οποίο νιώθουμε περήφανοι, είναι ένας δεύτερος λόγος ιδιαίτερα σε περιοχές της Μακεδονίας. Σε αυτά μπορεί να προσθέσουμε τον ανελέητο πόλεμο των συστημικών ΜΜΕ, όπως και ορισμένα φαινόμενα αλαζονείας, άστοχων παρεμβάσεων, καθυστερήσεων και λαθών, ιδιαίτερα στη λειτουργία γενικά της δημόσιας διοίκησης που είχαν καταλυτικό ρόλο. Οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι οι πολίτες, και καλά κάνουν, είναι αυστηροί με την Αριστερά, ακόμη και όταν, για ζητήματα ύφους, μπαίνουμε στο ίδιο κάδρο με τους "μόνιμους ιδιοκτήτες" της εξουσίας.

Στην ανάλυσή μας δεν μας διαφεύγει ότι ζούμε σε ένα ευρύτερο περιβάλλον ιδεολογικής κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού και συντηρητικής στροφής της Ευρώπης. Εμείς επιχειρούμε να πάμε κόντρα στο ρεύμα με ταυτόχρονες δυσκολίες στη θεσμική κοινωνική γείωση του κόμματός μας και στη συνολική του επάρκεια. Δεν το λες και εύκολο. Βγαίνουμε λαβωμένοι, αλλά πολύ δυνατοί και έμπειροι, και με ανοιχτές διαδικασίες σε όλη τη χώρα είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για μια προοπτική δίκαιης ανάπτυξης, ισχυρού κοινωνικού κράτους, δημοκρατικών τομών, που δίνει πραγματική ελπίδα ιδιαίτερα στη νέα γενιά.

* Γιατί είναι σημαντικό να υποστηριχθούν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ που πέρασαν στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών; Τί πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι πολίτες πριν ψηφίσουν σήμερα;

Πρώτα από όλα ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει σαφώς και παντού τις προοδευτικές δυνάμεις στον δεύτερο γύρο. Προσδοκούμε βάσιμα ότι το ίδιο θα πράξουν οι προοδευτικοί πολίτες όπου υπάρχουν υποψήφιοι που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτονόητα εξέχουσα θέση έχει η αναμέτρηση στις Περιφέρειες και ιδιαίτερα η Αττική (δήμοι και Περιφέρεια) και βεβαίως η Αθήνα. Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε πολλές μάχες.

Το βασικό που πρέπει να εκτιμήσουν οι πολίτες είναι ότι, παρά τις δυσκολίες και τις αστοχίες, εκεί που είχαμε τη διοίκηση κάναμε ουσιαστικό έργο στο επίπεδο των υποδομών και της κοινωνικής πολιτικής. Επιπλέον τα προγράμματά μας, επιμένοντας στην ισοτιμία της ψήφου των πολιτών, δίνουν βάσιμη προοπτική λύσεων, όχι προετοιμάζοντας deals με ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά υλοποιώντας συνθέσεις για το κοινωνικό και το δημόσιο συμφέρον, που αλλάζουν την καθημερινότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερα η Ρένα και ο Νάσος δίνουν μεγάλη μάχη.

* Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πρόωρες εκλογές μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει τη διαφορά από τη Ν.Δ. στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές; Ποια θα πρέπει να είναι η τακτική του κόμματος;

Τα περιθώρια είναι σημαντικά λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών των εκλογών, αλλά και των κοινωνικών χώρων που μπορούμε να απευθυνθούμε. Οι άνθρωποι που απείχαν ή διαμαρτυρήθηκαν με την ψήφο τους, νομίζω ότι είναι πάρα πολλοί, ιδιαίτερα στον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία. Η Ν.Δ., φορώντας τη λεοντή της "ήρεμης δύναμης", με ένα πρόγραμμα που "γενικώς" δίνει δουλειές, φέρνει επενδύσεις κ.λπ., νομίζει ότι θα ψαρέψει σε θολά νερά.

Έχουμε ήδη αποκαλύψει και θα το κάνουμε απολύτως σαφές ότι πίσω από αυτές τις "ωραίες" εξαγγελίες υπάρχει π.χ. η ιδιωτικοποίηση - διάλυση του ασφαλιστικού και η κατάρρευση των συντάξεων, υπάρχουν οι ελαστικές σχέσεις, τα επταήμερα, τα εξαντλητικά ωράρια και η εργασιακή ζούγκλα, η εκχώρηση φιλέτων του δημόσιου συστήματος σε κρατικοδίαιτα ιδιωτικά συμφέροντα κ.λπ. Με λίγα λόγια, η Ν.Δ. σχεδιάζει τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και μια "ανάπτυξη" της αρπαχτής και του αέρα "πασπαλισμένη" με τη χρυσόσκονη των πελατειακών υποσχέσεων αλλά και του φόβου.

Εμείς, με καθαρό μέτωπο απέναντι στη Ν.Δ. και το πρόγραμμά της, θα μιλήσουμε με ειλικρίνεια πόρτα - πόρτα για την προοπτική της νέας μας διακυβέρνησης. Θα απευθυνθούμε στις ευρύτερες δυνάμεις της δημοκρατικής παράταξης, της σοσιαλδημοκρατίας, στην πληθυντική Αριστερά. Κάποιοι δεν θα μπορούν να κρύβονται πίσω από τη σιγουριά της "αυτοδύναμης Ν.Δ." και θα κληθούν να πάρουν θέση και κάποιοι άλλοι πρέπει να ζυγίσουν αν θα είναι ίδια τα πράγματα με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Ν.Δ. Οι ενδείξεις από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, χωρίς σκληρή επιτροπεία, όπου ανακοινώσαμε και υλοποιούμε συγκεκριμένα θετικά μέτρα για τη δίκαιη ανάπτυξη και την κοινωνική πλειοψηφία, είναι σαφείς και ρεαλιστικά ελπιδοφόρες.

* Ποιες θα πρέπει να είναι οι βασικές αιχμές του προεκλογικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ; Με ποιον τρόπο θα πρέπει να απευθυνθεί στους πολίτες για να τους πείσει να του δώσουν μια νέα κυβερνητική θητεία;

Ο λόγος μας οφείλει να είναι σαφής, αιχμηρός και ταυτόχρονα ειλικρινής και αυτοκριτικός. Χρειάζεται να εξηγήσουμε ξανά και ξανά ότι όσα πετύχαμε, και κυρίως η έξοδος από τα Μνημόνια, δεν ήταν αυτονόητα.

Κυρίως όμως θα μιλήσουμε, χωρίς αλαζονεία, για το ρεαλιστικά ελπιδοφόρο πρόγραμμά μας.

* Εξασφαλίζουμε τη δίκαιη ανάπτυξη, γιατί έχουμε καθαρό διάδρομο δεκαπενταετίας από τη ρύθμιση του χρέους, νέο παραγωγικό πρότυπο, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, συγκεκριμένο πρόγραμμα με οικολογικό αποτύπωμα και μέτωπο στην κλιματική αλλαγή, αποδεικνύοντας ήδη την πρωτοποριακή μας λειτουργία στο ΕΣΠΑ, στο πακέτο Γιούνκερ κ.λπ.

* Εξασφαλίζουμε την προοπτική για αξιοπρεπή εργασία, γιατί ήδη έχουμε αυξήσει τον βασικό μισθό, έχουμε επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δουλεύει πραγματικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, έχουμε κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για το brain gain, έχουμε διπλασιάσει τα κονδύλια για έρευνα, έχουμε ενισχύσει σημαντικά τα ΑΕΙ και όλη την εκπαίδευση σε δυναμικό και πόρους.

* Εξασφαλίζουμε ισχυρό κοινωνικό κράτος για όλους, γιατί έχουμε ήδη εφαρμόσει την καθολική πρόσβαση στην υγεία και έχουμε σαφές μεταρρυθμιστικό σχέδιο στην πρωτοβάθμια φροντίδα, γιατί έχουμε ήδη το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής, ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων και έχουμε σαφές σχέδιο για ένα σύγχρονο, δίκαιο, διαφανές προνοιακό σύστημα.

* Εξασφαλίζουμε μια σύγχρονη και λειτουργική δημόσια διοίκηση, γιατί ήδη έχουμε επαναφέρει το "1 προς 1", ακυρώσαμε τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα, προχωράμε στην καθολική ψηφιοποίηση, έχουμε σχέδιο για ενίσχυση της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της συλλογικής λειτουργίας.

* Εξασφαλίζουμε μια πολυδιάστατη πολιτική στις διεθνείς σχέσεις, που αναβαθμίζει γεωπολιτικά τη χώρα, λύνει προβλήματα σε όφελος της συνεργασίας και της συνανάπτυξης όπως έγινε με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με λίγα λόγια, έχουμε ριζικά διαφορετικό πολιτικό σχέδιο, παίρνουμε ρίσκα και τολμάμε, μιλάμε με ειλικρίνεια και μπορούμε να πετύχουμε τη νίκη που είναι για τους πολλούς και είναι εφικτή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL