Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Επισημανσεις του Άγγελου Τσέκερη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επισημανσεις του Άγγελου Τσέκερη

Μη γίνεσαι μελοδραματικός, έχουμε έναν ολόκληρο μήνα μπροστά μας

Του Άγγελου Τσέκερη

Δεν είχανε κλείσει καλά - καλά οι κάλπες και άρχισε η παλινόρθωση.

Η Μιράντα Ξαφά, που για λίγο καιρό την είχανε βάλει στο αθόρυβο, άρχισε να εξαπολύει κατάρες κατά της αναδιανομής του πλούτου.

Της αναδιανομής υπέρ των φτωχών εννοεί. Με την αναδιανομή υπέρ των πλουσίων δεν έχει πρόβλημα.

Εν πρώτοις, αν παίρναμε σοβαρά την αναδιανομή υπέρ των φτωχών, η Ρώμη θα είχε μείνει στην Ιστορία ως ένα άγνωστο χωριό με τσομπαναραίους και ξύλινα άροτρα.

Δεύτερον, οι φτωχοί επιβαρύνουν αδικαιολόγητα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πληρώνουμε ένα σωρό φόρους και τα νοσοκομεία μας είναι γεμάτα λαϊκάτζες.

Τρίτον, η αναδιανομή πλούτου υπέρ των φτωχών, οδηγεί τους πλούσιους στη μιζέρια.

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι εκεί που υπάρχει εκτεταμένη στήριξη των φτωχών, οι πλούσιοι καταναλώνουν περισσότερα πούρα και παλαιωμένο ουίσκι, με αποτέλεσμα μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία τους.

Και τρίτον, αν σας αρέσουν οι φτωχοί, να τους πάρετε σπίτια σας.

Το πιο σοβαρό επιχείρημα όμως είναι ότι πρέπει να μειωθούν δραστικά οι φόροι, ώστε να μπορέσει επιτέλους η μεσαία τάξη να στέλνει τα παιδιά της στα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία, να κάνει μεγάλα συμβόλαια ιδιωτικής ασφάλισης και να νοσηλεύεται σε πολυτελείς ιδιωτικές κλινικές, όπως κάνει η ανώτερη αστική τάξη.

Διότι τώρα, με την υπερφορολόγηση, της στερούμε αυτή τη δυνατότητα.

Ο Στουρνάρας το ανέπτυξε παραπάνω: Το ΕΣΥ δεν φτάνει για όλους, ή θα πετάξουμε τους μισούς έξω, ή θα παρέχει μόνο γάζες και ιώδιο και ώς εκεί. Και όποιος θέλει να κάνει σπατάλες και να το ρίξει έξω, να υποχρεώνεται να πληρώσει.

Τελικά συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνουν και τα δύο. Όταν με το καλό φύγουν από τη μέση οι συριζομαδούροι.

Είπε και κάτι ενδιαφέροντα για τις συντάξεις: για πυλώνες, προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα και μοχλούς ανάπτυξης.

Αυτό με τα συνταξιοδοτικά προϊόντα κρατήστε το, γιατί απεικονίζει ένα ευτυχισμένο ζευγάρι συνταξιούχων, να ψωνίζει από πάγκους με καλοσυνάτους ασφαλιστές, με μουστάκες, ποδιές και λουλούδι στο αυτί.

Ή έναν ασφαλιστή να γυρίζει στις γειτονιές με ένα κάρο φορτωμένο καταπράσινες και μυρωδάτες συντάξεις και ένα γαϊδουράκι με ψάθινο καπέλο.

Η ουσία αυτών που λέει ο Στουρνάρας είναι ότι θα πληρώνει ο καθένας ό,τι νομίζει και στο τέλος θα παίρνει 200 ευρώ σύνταξη.

Έχει δοκιμαστεί με εξαιρετική επιτυχία στη Χιλή, αλλά δεν κάνει να το λέμε ασφαλιστικό Πινοσέτ, γιατί είναι λαϊκισμός.

Επίσης στη Χιλή εξαιρέθηκαν από εκείνο το ασφαλιστικό οι στρατιωτικοί και τα σώματα ασφαλείας. Εδώ, για κάποιον λόγο, αυτό το λεπτό ζήτημα το προσπερνάνε.

Μίλησε και ο Βρούτσης στους ασφαλιστές. Είπε ότι οι 120 δόσεις δεν είναι καλές, γιατί χαλάνε την κουλτούρα αποπληρωμών.

Αχ, η κουλτούρα αποπληρωμών! Παλιά αυτή η χώρα ήταν υπερήφανη για την κουλτούρα αποπληρωμών της.

Γινόταν και ένα διεθνές φεστιβάλ αποπληρωμών κάθε καλοκαίρι. Το «Δόσεις και Φως».

Και είχαμε και καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας, στον χώρο των αποπληρωμών.

Όλοι θυμούνται εκείνη τη μαγευτική βραδιά με πανσέληνο στο Ηρώδειο, που η Φρεντερίκα Φον Στάβε, με τη συμφωνική του Τμήματος Εσόδων της Εφορίας Ψυχικού, πλήρωσε μονοκοπανιά όλο το χρεωστικό τής δήλωσής της, χωρίς να το βάλει σε δόσεις.

Αποθεώθηκε. Είκοσι φορές την έβγαλαν να τα ξαναπληρώσει. Στις πρώτες θέσεις μάλιστα ήταν και ο υπουργός Οικονομικών.

Αλλά πάνε εκείνες οι εποχές. Ήρθαν οι 120 δόσεις που μπορεί πια να μπαίνει ο καθένας. Και η κουλτούρα αποπληρωμών έγινε μαζική, βιομηχανοποιημένη και απρόσωπη.

Σε άλλα νέα, ο Βαγγέλης Βενιζέλος είπε ότι η στρατηγική ήττα των μαδούρων ανοίγει τον δρόμο για επιλογή ανεξάρτητης ηγεσίας στη Δικαιοσύνη. Δεν διευκρίνισε αν σκοπεύει να τοποθετήσει φίλους του ή να την αναλάβει ο ίδιος.

Εντάξει, χρειάζεται μια ανεξάρτητη ηγεσία στη Δικαιοσύνη γιατί είναι πολλά τα σκάνδαλα και μόνο μια πραγματικά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη μπορεί να εγγυηθεί την παραγραφή τους.

Βασικά, είχε διαμορφωθεί μια συναινετική λίστα, αλλά τώρα που είδε 9,5 μονάδες προβάδισμα η Ν.Δ., σκέφτηκε ότι μόνη της μπορεί να φτιάξει μια συναινετικότερη.

Στην αρχή ο Τσίπρας ήθελε να πάει σε ρήξη και να κάνει εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Πιτσιόρλα, αλλά αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Τη συνέχεια την ξέρετε.

Τώρα έχουμε πάρει πινελάκια και σβήνουμε τον Πιτσιόρλα από τις ιστορικές φωτογραφίες.

Σάλπισμα ανασυγκρότησης κήρυξε η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, που καλεί να συγκληθούν ανοιχτές ομάδες της Προοδευτικής Συμμαχίας σε κάθε γωνιά του φέισμπουκ.

Και να εξορμήσουν οι οργανώσεις σε κάθε τοίχο και κάθε ίνμποξ για να εξηγήσουν στον κόσμο την πολιτική και το πρόγραμμά μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL