Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Μπλόγκερ Ρέτζο / Μπλόγκερ Ρέτζο: Μαιτρ της πολιτικής επικοινωνίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπλόγκερ Ρέτζο / Μπλόγκερ Ρέτζο: Μαιτρ της πολιτικής επικοινωνίας

Της Κάκης Μπαλή

Μπορεί ένα βίντεο στο Ίντερνετ να αλλάξει τον ρου μιας εκλογικής αναμέτρησης; Ακόμη κι όταν δεν αποκαλύπτει τίποτε άγνωστο ή καλά κρυμμένο κι απλώς προβάλλει τις αγωνίες και την απογοήτευση της νεολαίας; Αυτό φαίνεται να πιστεύει στη Γερμανία η ηγεσία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) -που ήταν ένας από τους μεγάλους ηττημένους των ευρωεκλογών- γι' αυτό και η πρόεδρός του Άνεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ τα έβαλε με τον μπλόγκερ “Ρέτζο” προκαλώντας ακόμη περισσότερο τον θυμό της γερμανικής νεολαίας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο “Ρέτζο” είναι ένας 26χρονος με παιδικό πρόσωπο και μια μπλε φράντζα. Εδώ και λίγα χρόνια κάνει σουξέ στο YouTube με τη μουσική του, με κωμικά σκετς, ενίοτε και με τις απόψεις του για τα πνευματικά δικαιώματα. Το τελευταίο του πόνημα είναι ένα βιντεάκι με τίτλο “η καταστροφή της CDU”. Ανέβηκε στο Διαδίκτυο δέκα μέρες πριν από τις ευρωεκλογές και το έχουν δει μέχρι τώρα σχεδόν 13 εκατομμύρια χρήστες.

Είναι άμεσο, με μια μουσική υπόκρουση που συχνά ηχεί δραματική, ώστε να αντιληφθεί ο θεατής ότι ο “Ρέτζο” δεν κάνει πλάκα. “Αυτή τη φορά πρόκειται για ένα αληθινό βίντεο καταστροφής” λέει. “Όχι επειδή εγώ προσπαθώ να καταστρέψω κάποιον. Αλλά επειδή τα δεδομένα και οι αριθμοί δείχνουν ότι η CDU καταστρέφει μόνη της τον εαυτό της, τη φήμη της και το εκλογικό της αποτέλεσμα”.

“Μας κοροϊδεύετε”

Με λόγια απλά ο “Ρετζο” εξηγεί στο κοινό του γιατί επιμένει ότι οι Χριστιανοδημοκράτες -αλλά και το SPD- κοροϊδεύουν τους νέους, αγνοούν τις αγωνίες τους και υποθηκεύουν το μέλλον τους: επειδή δεν αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή, επειδή με την πολιτική τους ανοίγει όλο και περισσότερο η ψαλίδα μεταξύ φτωχών και πλουσίων, επειδή ακολούθησαν εντελώς λανθασμένη πολιτική για τη χρήση ναρκωτικών, επειδή επιτρέπουν στους Αμερικανούς να ξεκινούν επιθέσεις με drones από γερμανικό έδαφος και άλλα πολλά.

Για όλες τις κατηγορίες που εκτοξεύει στο βίντεό του ο “Ρέτζο” έχει και τεκμηρίωση. Αναφέρει έρευνες, διηγείται τι του είπαν για όλα αυτά επιστήμονες και εμπειρογνώμονες. Κι ενδιάμεσα προβάλλει δηλώσεις κυρίως Χριστιανοδημοκρατών πολιτικών, για να δείξει ότι δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλούν.

Το βίντεο αποπνέει θυμό -αλλά χωρίς να χρησιμοποιεί βαριά επίθετα και σκληρές εκφράσεις. Και θεωρείται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκλογική συμπεριφορά των κάτω των 25 στη Γερμανία. Σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα CDU και SPD μετά βίας έπιασαν μαζί ένα 20%, την ώρα που οι Πράσινοι άγγιξαν το 35%.

Κάποιοι πολιτικοί επιστήμονες, μάλιστα, εκτιμούν ότι το κύμα διαμαρτυρίας των μαθητών για την κλιματική αλλαγή, που ενέπνευσε η νεαρή Σουηδέζα Γκρέτα, και η παρέμβαση του “Ρέτζο” ήταν πολύ πιο σημαντικά από την πολιτική καμπάνια όλων των κομμάτων για τους νέους ψηφοφόρους.

Ο ίδιος ο “Ρετζο” πάντως διαφωνεί με αυτή την εκτίμηση: “Η επιτυχία του βίντεο, όπως και το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι μόνο το σύμπτωμα. Η αιτία για την κατακρήμνιση των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών είναι ο απαράδεκτος τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη νεολαία” λέει. Γι' αυτό πρέπει να αλλάξουν πορεία: “Δεν χρειάζεται να καταργηθούν, θα πρέπει απλώς να αλλάξουν” υποστηρίζει. Κι όλα αυτά στο Διαδίκτυο, αφού ζωντανά ο “Ρέτζο” δεν εμφανίζεται ποτέ. “Θα σας κουράσει να ακούτε το τραύλισμά μου” λέει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL