Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
ΕΠΩΝΥΜΩΣ / Η Αριστερά μαθαίνει από τον λαό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΩΝΥΜΩΣ / Η Αριστερά μαθαίνει από τον λαό

ΤΟΥ Δημήτρη Καραμάνη*

1. Η Αριστερά δεν κουνάει το δάχτυλο στον λαό. Η Αριστερά μαθαίνει από τον λαό. Της πήρε πολλά χρόνια. Παλιά τον κατηγορούσε γιατί ψήφιζε Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και βολευόταν στη γωνιά της. Όταν της δίνει νίκες με 9 μονάδες, ο λαός έχει δίκιο, γιατί διάβασε σωστά τη συγκυρία, γιατί έγινε χρήσιμη. Όταν την υποχρεώνει σε ήττα με 9 μονάδες, έχει πάλι δίκιο. Όποιος κατηγορεί τον λαό επειδή ψήφισε Μητσοτάκη είναι το ίδιο ακριβώς με τους Τζήμερους, τους Κανάκηδες, τους Μπογδάνους και τους Πάγκαλους αυτού του κόσμου που ειρωνεύονταν το λαό το '15.

2. Η Αριστερά είναι μέσα στον λαό. Τον ακούει, τον γνωρίζει από πρώτο χέρι. Επιδιώκει να είναι στις τάξεις του με την παρουσία και την παρέμβασή της καθημερινά. Δεν τον «ερμηνεύει» μέσα από στατιστικές και έρευνες.

3. Η Αριστερά δεν είναι πούλμαν. Να ανεβαίνουμε στις ευθείες και να κατεβαίνουμε στις λακούβες.

4. Η Αριστερά δεν είναι γαλόνια. Είναι το αντίθετο της ελίτ και κυρίως του ύφους και του ήθους των εκπροσώπων της.

5. Η Αριστερά έχει στρατηγική, αλλά και σοβαρή τακτική. Οι απώλειες λόγω τακτικών ελιγμών σε συνθήκες σύγκρουσης δικαιολογούνται. Η στρατηγική πρέπει να παραμένει σαφής και αταλάντευτη. Για ποιους, με ποιους και πώς.

6. Αριστερά σημαίνει αξιοπρέπεια. Ανάληψη ευθύνης, αυτοκριτική, ανασύνταξη, μάχη.

7. Αριστερά σημαίνει σχέδιο. Ο συλλογικός αγώνας δεν διαρκεί έναν μήνα, έναν χρόνο ή πέντε. Η Ελλάδα του 2009 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2019 και μικρή σχέση θα έχει με την Ελλάδα του 2024. Το ίδιο και η Αριστερά σε κάθε στιγμή.

8. Αριστερά σημαίνει ελπίδα. Και όσο υπάρχουν καθίκια που θέλουν να τη στερήσουν από τον κόσμο, καθήκον της Αριστεράς είναι να την κρατά όχι απλά ζωντανή αλλά και εφικτή.

9. Αριστερά σημαίνει ευθύνη. Όχι την ευθύνη του ήρωα, αλλά την ευθύνη του χρήσιμου, του ταπεινού.

10. Αριστερά σημαίνει το αντίθετο της Δεξιάς. Σε κάθε συνθήκη, με κάθε συσχετισμό, σε κάθε πεδίο αντιπαράθεσης. Τώρα και πάντα, και για όσο χρειαστεί.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Facebook του Δημήτρη Καραμάνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL