Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ο περίπατος που πήγε περίπατο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο περίπατος που πήγε περίπατο...

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Βρέθηκα σε μια παρέα υποψηφίων ευρωβουλευτών. Χαλαρή συζήτηση χωρίς σκοπιμότητες και προπαγάνδα. "Πώς τα βλέπεις; Θα καταφέρεις να εκλεγείς;" ρωτήθηκε ο υποψήφιος με τη Ν.Δ. "Υπάρχουν ελπίδες", απάντησε, "διότι και πρώτος επιλαχών να είμαι, δεν θα αργήσω να πάω Βρυξέλλες". "Τι εννοείς;" τον ρώτησαν. "Εννοώ ότι βλέπω τον Βαγγέλη (Μεϊμαράκη) να γυρίζει σύντομα πίσω..." ήταν η απάντηση.

ΣΕ ΑΛΛΟ σημείο της συζήτησης ο υποψήφιος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. εκτίμησε ότι αν ο Γερουλάνος καταφέρει να μπει στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα, θα έχει θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για την ηγεσία της παράταξης.

ΑΥΤΗ λοιπόν είναι η πραγματική εκτίμηση και αισιοδοξία για δύο κόμματα που δηλώνουν ότι στις ευρωεκλογές θα θριαμβεύσουν και θα ξεπεράσουν τους στόχους τους.

ΑΛΛΩΣΤΕ, στις αρχές της εβδομάδας, δύο «βαρόνοι» της Ν.Δ., ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, έθεσαν, εμμέσως πλην σαφώς, θέμα ηγεσίας στην περίπτωση που το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών το επιβάλλει. Και υποθέτω πως αν είχαν στοιχεία που να έδειχναν σοβαρές πιθανότητες για καθαρή νίκη της Ν.Δ. δεν θα έκαναν τέτοια δήλωση λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες.

ΓΙΑΤΙ φτάσαμε σ' αυτό το σημείο του τερματισμού μιας προεκλογικής κούρσας, με τον προπορευόμενο αθλητή να παραπατάει πριν φτάσει στο νήμα του τερματισμού; Διότι για ακόμη μια φορά έκανε λάθος επιλογές. Τον συμβούλευσαν να δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογές αφήνοντας εκτός συζήτησης όλα τα κρίσιμα διακυβεύματα για το μέλλον της Ένωσης.

ΝΑ ΑΓΝΟΗΣΕΙ παντελώς τους κινδύνους παραλυσίας έως και διάλυσης αυτού του μεγάλου πολιτικού «πειράματος» από τη ρατσιστική Ακροδεξιά την οποία στηρίζουν οι χρηματοδότες του Τραμπ! Να μην διατυπώνει καμία πρόταση για το ασφαλές μέλλον της Ε.Ε. και την ευημερία των πολιτών της.

ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ τον κόπο μαζί με την ομάδα που τον υποστηρίζει να μελετήσουν τις πιθανές αντιδράσεις στα σχέδιά τους και τα πιθανά όπλα που διαθέτει η κυβέρνηση για να τα εξουδετερώσει. Και δεν είναι μόνο ή κυρίως η λεγόμενη 13η σύνταξη. Είναι ένα σύνολο ελαφρύνσεων που αφορά πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες με εκκρεμότητες προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι και η μείωση των τιμών αγαθών και υπηρεσιών μετά την κατά 50% περικοπή του ΦΠΑ.

ΟΛΑ αυτά ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής ανάκαμψης που δημιούργησε πλεονάσματα προς διάθεση στην κοινωνία και ειδικά σ' αυτούς που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Έτσι δημιουργήθηκαν και οι προϋποθέσεις ένταξης των ανασφάλιστων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ αυτή η χώρα, με αυτή την κυβέρνηση, που κατά την εκτίμηση του ΔΝΤ θα παρουσιάσει ανάπτυξη 2,4% το 2019 και κατά την Ε.Ε. 2,2% με μέσο όρο ανάπτυξης στην Ε.Ε. των 27 το 1,2%. Πώς έγινε αυτό; Έτσι, από μόνο του. Κι αυτό που έγινε, γιατί η Ν.Δ. κυρίως δεν το παρακολουθούσε για να χειριστεί την προπαγάνδα της αναλόγως και όχι με εκτιμήσεις που ποτέ δεν έπεσαν μέσα;

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ γοητεία και οξυδέρκεια του Αλέξη Τσίπρα, με τη διεύρυνση της Αριστεράς, η αναγνώριση του έργου του και του ρόλου του στα μελλούμενα από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης συσπείρωσαν το μεγάλο προοδευτικό ακροατήριο, όπως εμφατικά φάνηκε από τη μεγάλη πορεία του σε πολλές πόλεις της χώρας.

ΕΤΣΙ, το διακύβευμα του Κυριάκου "ψηφίστε με για να ρίξω την κυβέρνηση και τον Τσίπρα", έγινε μπούμερανγκ. Και η πόλωση ευνόησε φανερά τη διευρυμένη κυβερνητική παράταξη, διότι, από την άλλη, η Ν.Δ. στένεψε υπερβολικά προς τα δεξιά, με αμφιβόλου ήθους και ικανοτήτων πολιτευτές.

ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να ομολογήσουμε πως έβαλε και ο ίδιος το χέρι του πυροβολώντας συνεχώς τα πόδια του. Η αμηχανία αντιμετώπισης των οικονομικών ελαφρύνσεων τον παρέσυρε σε διακηρύξεις ανατροπών στην εργασία με επταήμερα και κατάργηση κατωτάτων μισθών και εργασιακών κανόνων.

ΤΡΟΜΑΞΕ πολύ κόσμο. Τρόμαξε τους νέους, τρόμαξε τις γυναίκες που τις φαντάζεται (εκτός από τη σύζυγό του) στην κουζίνα τους, τρόμαξε και τους συνταξιούχους. Τρόμαξε όλους αυτούς που περίμεναν με αγωνία τη ρύθμιση των βαρών που προκλήθηκαν από τη χρεοκοπία της χώρας.

ΣΕ ΛΙΓΕΣ ώρες θα ξέρουμε το αποτέλεσμα των εκλογών. Κι αν δεν τα καταφέρει ο Κυριάκος; Κανένα πρόβλημα. Νέος είναι, πτυχία έχει, αγγλικά ξέρει, κάτι θα βρει να κάνει...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL