Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Αλ. Τσίπρας: Ήρθε η ώρα οι θυσίες των Πολλών να πιάσουν τόπο (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Ήρθε η ώρα οι θυσίες των Πολλών να πιάσουν τόπο (Video)

Είναι μεγάλη μου χαρά τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας το ιστορικό λιμάνι της χώρας είπε στην αρχή της ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας από τον Πειραιά. "Εδώ στην πιο πολύ τραγουδισμένη πόλη της χώρας μας την πόλη της εργατιάς την πόλη της νιότης και των ναυτικών".https://www.youtube.com/embed/TZiq49bGzno?rel=0

"Νομίζω ότι σήμερα εσείς εδώ προχθές στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα ,στο Αιγάλεω, στην Πρέβεζα, στα Γιάννενα, στην Άρτα από παντού δίνουμε ένα μήνυμα ότι το πείραμα της μετά -δημοκρατίας που θέλησαν κάποιοι να φτιάξουν στη χώρα μας ένα πείραμα για να μπορέσουν να ελέγξουν τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού να ανακόψουν την ορμή τη λαϊκή που εκφράστηκε το 2015 είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:Το πείραμα σας απέτυχε και σας το λέμε εδώ από τον Πειραιά".

Αντέξαμε στη φουρτούνα είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως ποιος θα κυβερνά θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός όχι οι δημοσκόποι. Δεν θα τους παίρνει ο ύπνος το βράδυ της Κυριακής, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τεράστια η έκπληξη μου όχι μόνο από το μέγεθος των συγκεντρώσεων αλλά κυρίως από τον παλμό, την πίστη των ανθρώπων σε αυτό που κάνουμε. Το πείραμα της μεταδημοκρατίας που ήθελαν να ελέγχουν την πληροφόρηση και να κυβερνούν μόνο οι οικονομικά ισχυροί... ΑΠΕΤΥΧΕ υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι "την ιστορία την γράφει ο λαός και αυτός ο λαός μας δίνει δύναμη".

Από τις μεγάλες συγκεντρώσεις δίνεται ένα ισχυρό μήνυμα σε αυτούς που είχαν προεξοφλήσει την έκβαση της εκλογικής μάχης. Δεν θα τους παίρνει ο ύπνος το βράδυ της Κυριακής.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο δύσκολο συμβιβαμσό του 2015. "Καταφέραμε να μην λυγίσουμε. Κάναμε ένα δύσκολο συμβιβασμό το 2015. ένα βήμα πίσω για να κάνουμε πολλά βήματα πολλά. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό μας ποιων τα συμφέροντα υπηρετούμε".

Βγάλαμε την οικονομία σε ξέφωτο και τώρα μπορούμε να στηρίξουμε τους Πολλούς

Σήμερα που έφυγαν τα τρωκτικά και οι τεχνοκράτες από το κεφάλι μας, ξέρουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφιβητήσει ότι βγάλαμε την οικονομία σε ξέφωτο. Βγάλαμε τη χώρα από τη βαθιά χαράδρα της χρεοκοπίας και σήμερα μπορούμε να στηρίξουμε τους Πολλούς.

Παραλάβαμε άδεια ταμεία, χωρίς ούτε ένα ευρώ και δημιουργήσαμε τις συνθήκες ρευστότητας για να προχωρήσουμε με ασφάλεια σε μέτρα ελάφρυνσης για τους πολλούς.

Αν ο λαός με την ψήφο του δεν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και στήριξης θα είναι πολλοί αυτοί που θα προσπαθήσουν να γυρίσουν πίσω την πορεία που έχουμε χαράξει τόνισε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι: "Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι δεν πιστεύουν αυτά τα μέτρα. Έχουν άλλες προτεραιότητες. Μας είπαν ότι είμαστε κολλημένοι στο 80 που θέλουμε 8ωρο και συλλογικές συμβάσεις... και μας είπαν ότι αυτοί που είναι πολύ μπροστά θέλουν 7ημερη εργασία. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ποιο είναι το σχέδιο τους. Κατάργηση του 8ωρου για τους πολλούς, ασφαλιστικό Πινοσέτ και ιδιωτική ασφάλιση και οι συνταξιούχοι θα οδηγηθούν σε μεγάλες περικοπές και θα μας οδηγήσουν ξανά στην αγκαλιά του ΔΝΤ."

Την ιστορία δεν τη γράφουν οι κονδυλοφόροι της ελίτ αλλά ο ίδιος ο λαός

"Το σχέδιο το δικό μας είναι τα ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ μας, αυτά που δρομολογήσαμε και υλοποιούμε" είπε ο πρωθυπουργός ενώ αναφέρθηκε και στην προπαγάνδα για μεγάλο δήθεν προβάδισμα της Ν.Δ. 

"Οι μάσκες έπεσαν και ο λαός έχει καταλάβει ποιο είναι το σχέδιο του ενός και ποιο του άλλου; Που πήγαν οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν 15 μονάδες διαφορά; έγιναν 7, 5,5 μία ψήφο μας είπαν προχθές και μάλιστα έφτασαν να μιλήσουν και για αλλοίωση του αποτελέσματος... Άρον άρον τρέχουν να μαζέψουν όσα έλεγαν όπως μαζεύουν τους πάγκους στη λαϊκή όταν πιάνει βροχή..."

"Μας δίνουν την ευκαιρία να αναδείξουμε ότι ο Πειραιάς ήταν το προπύργιο του αγώνα για την ανατροπή του παλιού πολιτικού συστήματος".

"Την ιστορία δεν τη γράφουν οι κονδυλοφόροι της ελίτ αλλά ο ίδιος ο λαός. Αυτός είναι που μας δίνει τη δύναμη για να μη λυγίζουμε στα δύσκολα, να συνεχίζουμε & να αντέχουμε. Αυτό κάναμε τα χρόνια της κρίσης & καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια".

Στην αρχή ταυτίστηκαν με τους δανειστές μετά καταστροφολογούσαν και είχαν φροντίσει να συσσωρεύσουν δεκάδες μέσα ενημέρωσης στη δική τους γραμμή πυρός. Προσπάθησαν να στρέψουν το λαϊκό κόσμο εναντίον μας προσπαθώντας πρώτα στον Πειραιά να το πράξουν αυτό.

https://twitter.com/atsipras/status/1130181525314658306?ref_src=twsrc^tfw

Όμως η σημερινή σας παρουσία φανερώνει ένα πράγμα, δεν αρκεί να έχεις λεφτά και ΜΜΕ αλλά πρέπει να έχεις και σχέδιο και προγραμμα και κυρίως να μην τρομάζεις το λαό με όσα λες. Όσο ο λαός μας τρομάζει από την παρουσία τους, τους γυρνάει την πλάτη και μας πολεμούν με κάθε τρόπο χωρίς αρχές και όρια, με κάθε μέσο, λάσπη και προπαγάνδα.

Μπορούν να αγοράσουν τα πάντα, εκτός από ένα... Λαό δεν μπορούν να αγοράσουν

Νομίζουν ότι οι εκλογές είναι η εικονική πραγματικότητα των αναλύσεων και των δημοσκοπήσεων, νομίζουν ότι είναι σαν τους αγώνες του στοιχήματος που αν τους πληρώσεις καλά τους στήνεις... ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΟΣ.

Μπορεί να έχουν χρήματα για να τα αγοράσουν όλα, λαό όμως δεν μπορούν να αγοράσουν... την ψήφο και την κρίση του ελληνικού λαού δεν μπορούν να την αγοράσουν.

Ο Πειραιάς είναι ο Πειραιάς του Φύσσα, του Λαμπράκη δεν θα γίνει εργαλείο σκοτεινών κυκλωμάτων. Ο Παύλος Φύσσας ζει και μας δίνει το μήνυμα, να ξαναβάλουμε στην τρύπα του το φασισμό. Οι νέοι να στείλουν σκληρό μήνυμα στο φασισμό που σηκώνει κεφάλι. Το βόλι τους είναι η ψήφος τους...

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στα έργα που έχουν γίνει στον Πειραιά, όπως το μετρό. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού παραδίδονται τρεις νέοι σταθμοί και ως το καλοκαίρι του 21 οι υπόλοιποι τρεις...το τραμ επεκτείνεται με 12 στάσεις...

Στην τελική ευθεία η υποθαλάσσια διασύνδεση με τη Σαλαμίνα, 14.000 σχολικά γεύματα κάθε μέρα, νέα είσοδος για τους επισκέπτες της κρουαζιέρας, κλειστό γυμναστήριο... αποκατάσταση του πρώην Παπαστράτειου... Τελική συμφωνία με την Cosco με πολλαπλά οφέλη σε υγιη βάση και χτίζουμε τη συνεργασία μας με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, μείωση κόστους στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο, μείωση ΕΝΦΙΑ ο πρωθυπουργός αναφέρεται στα θετικά μέτρα που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση.

Με τη στάση όμως της αντιπολίτευσης και τις φωνές διαφόρων θεσμικών παραγόντων που δεν χάρηκαν και καιροφυλακτούν να τα πάρουν πίσω, είτε διοικητές τραπεζών, είτε στελέχη οργανισμών...

Ειδική αναφορά επεφύλαξε ο πρωθυπουργός στον Μανφρεντ Βέμπερ και το σφιχταγγάλιασμα του από τον κ. Μητσοτάκη.

"Ιδέα δεν έχει (ο κ. Μητσοτάκης) για τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, σιγά μη γίνει ο Βαυαρός ανθέλληνας πρόεδρος της Κομισιόν".

Τα μέτρα αυτά τα νομοθετούμε από το υστέρημα του ελληνικού λαού... κουμάντο στην Βαυαρία κ. Βέμπερ εδώ τον προϋπολογισμό τον ορίζουμε εμείς. Περιμένουν να δουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών την επόμενη εβδομάδα όλη αυτοί...

"Αν τυχόν κερδίσει η Ν.Δ. ο κ. Μητσοτάκης θα βγει και θα πει: εγώ τα είπα... δεν εγγυήθηκα την 13η σύνταξη, μίλησα για 1:5, εγώ τα είπα για αυτό θα τα κάνω". 

Ψήφο εμπιστοσύνης στα θετικά μέτρα υπέρ των Πολλών

Οι απόμαχοι της ζωής, οι συνταξιούχοι πρέπει να ξέρουν πάνω στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι γραμμένη η 13η σύνταξη και το ίδιο για τις μειώσεις φόρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η μείωση φόρων στα τρόφιμα είναι πάνω στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ευρωεκλογές αλλά και ψήφο εμπιστοσύνης στα θετικά μέτρα υπέρ των πολλών.

Όταν βρίσκομαι δίπλα στο λαό, αλλάζει η ψυχολογία μου είμαι σαν το ψάρι στο νερό... αλλά σας καλώ να κάνουμε πράξη και να αποδείξουμε ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω... ήρθε η ώρα οι θυσίες μας να πιάσουν τόπο.

Ο λαός του Πειραιά θα πει: "Άντε γεια στους βαρόνους, οι πολλοί είναι εδώ και θα μιλήσουν και στην κάλπη... στην πολιτεία που ορίζεται στο ψωμί και στην γροθιά της..."

Συντάκτης: avgi.gr

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρας στον Πειραιά

Πολίτες του Πειραιά,

Είναι χαρά μου και τιμή μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, δίπλα σας. Στο ιστορικό λιμάνι της χώρας, σε αυτή την ιστορική πόλη, ανάμεσα σε χιλιάδες ανθρώπους που διψούν για το δίκιο και την αξιοπρέπεια. Εδώ, στην πιο τραγουδισμένη πόλη της χώρας μας, στα μέρη της εργατιάς, των προσφύγων, των ναυτικών, των ποιητών της νιότης και του αγώνα.

Είναι χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ αλλά δεν μπορώ παρά να μην παραδεχτώ ότι κάθε φορά αυτές τις μέρες, σε όποια γωνιά της χώρα και αν βρίσκομαι, η έκπληξή μου είναι τεράστια. Και είναι τεράστια όχι μόνο από το μέγεθος των συγκεντρώσεων αλλά κυρίως από τον παλμό, την αποφασιστικότητα, από το βλέμμα και την πίστη των ανθρώπων, στην προσπάθεια που κάνουμε. Και νομίζω ότι σήμερα εσείς εδώ, αλλά και εχθές στην Κοζάνη, προχθές στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα, παραπροχθές στο Αιγάλεω, το προηγούμενο σαββατοκύριακο στην Πρέβεζα, στα Γιάννενα, στην Άρτα, από παντού δίνουμε ένα μήνυμα, ότι το πείραμα της μεταδημοκρατίας που θέλησαν κάποιοι να φτιάξουν στη χώρα μας, ένα πείραμα για να μπορέσουν να ελέγξουν τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού, ένα πείραμα για να μπορέσουν να ανακόψουν την λαϊκή ορμή που εκφράστηκε το 2015, ένα πείραμα που νόμισαν ότι θα πετύχουν αυτοί που συσσώρευσαν δεκάδες μέσα ενημέρωσης για να ελέγχουν την πληροφόρηση, αυτοί που νομίζουν ότι έχοντας την οικονομική δύναμη μπορούν να διαμορφώσουν τις συνθήκες εκείνες που θα κυβερνάται η χώρα, το πείραμα αυτό,  σας το λέμε εδώ, σήμερα, από τον Πειραιά: Απέτυχε το πείραμά σας!

 Ο Πειραιάς είναι η ζωντανή και λαϊκή ιστορία αυτού του τόπου. Γιατί ξέρετε, την ιστορία δεν την γράφουν  οι οικονομικά ισχυροί, δεν την γράφουν οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι της ελίτ, αλλά ο ίδιος ο λαός, και αυτός ο λαός είναι που μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα. Να μη λυγίσουμε, όπως και δεν λυγίσαμε, στα δύσκολα που αντιμετωπίσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Να αντέξουμε στη φουρτούνα.

Το ποιος και ποιοι θα κυβερνάνε αυτή τη χώρα θα το αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός, δεν θα το αποφασίσουν ούτε οι τεχνοκράτες της τρόικας που ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια πάνω από κεφάλι μας, ούτε οι δημοσκόποι και δημοκόποι που για χρόνια τώρα έχουν προεξοφλήσει την απόφαση του ελληνικού λαού. Και σήμερα, πράγματι, δίνετε ένα μήνυμα ισχυρό, δίνετε το μήνυμα πως όσοι είχαν προεξοφλήσει την έκβαση αυτού του αγώνα, όσοι είχαν προεξοφλήσει την έκβαση της εκλογικής μάχης, το βράδυ της Κυριακής θα έχουν μεγάλη δυσκολία να κοιμηθούν. Δεν θα τους παίρνει ο ύπνος το βράδυ της Κυριακής.

Πολίτες του Πειραιά, σας έλεγα πριν ότι περάσαμε δύσκολες στιγμές και δύσκολες μέρες από το 2015 μέχρι σήμερα. Και καταφέραμε παρά τις μεγάλες δυσκολίες να μη λυγίσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά, παίρνοντας δύσκολες αποφάσεις. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε έναν δύσκολο συμβιβασμό το 2015, να κάνουμε ένα βήμα πίσω, με μεγάλη έγνοια μας όμως την μεγάλη λαϊκή κοινωνική πλειοψηφία, ένα βήμα πίσω για να μπορέσουμε λίγα χρόνια αργότερα, μαζί, να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά. Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω, όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια που λοιδορηθήκαμε, στοχοποιηθήκαμε, που πολλοί από εσάς μπορεί να αμφιβάλατε τελικά αν έχουμε σχέδιο και αν μπορούμε να τα καταφέρουμε, όλα αυτά τα χρόνια ούτε μια στιγμή δεν έφυγε από το μυαλό μας ποιοι είναι αυτοί που μας έφεραν στις θέσεις της κυβέρνησης, ποιων τα συμφέροντα εκπροσωπούμε, για ποιους πρέπει να αγωνιούμε και να κοπιάζουμε κάθε μέρα για να οδηγήσουμε μπροστά τον τροχό της ιστορίας.     

Και σήμερα, που έφυγαν πια πάνω από το κεφάλι μας οι τεχνοκράτες και τα τρωκτικά, δεν ερχόμαστε να σας πούμε ότι ζούμε σε έναν παράδεισο. Ξέρουμε και σήμερα ότι πολλοί συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ξέρουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες, όμως, κανείς πια δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι βγάλαμε την οικονομία σε ξέφωτο, βγάλαμε τη χώρα σε ξέφωτο και έχουμε τη δύναμη, έχουμε τη δυνατότητα τις θυσίες του ελληνικού λαού τώρα να τις επιστρέψουμε στους πολλούς.      

Και τώρα πια όλοι και όλες γνωρίζετε και μπορείτε να κρίνετε και να συγκρίνετε. Υπερασπιστήκαμε με ευθύνη την πορεία της χώρας. Σφίξαμε τα δόντια και βγάλαμε τη χώρα από την βαθιά χαράδρα της χρεοκοπίας και σήμερα μπορούμε να ξαναστήσουμε βήμα βήμα την χαμένη αξιοπρέπεια των πολλών. Με μέτρα στήριξης και φορολογικής ελάφρυνσης  για τους πολλούς.

Αυτά τα μέτρα όμως, πολίτες του Πειραιά, δε θα ήταν καθόλου δεδομένο ότι θα ερχόντουσαν κάποια μέρα. Και κυρίως δε θα ήταν καθόλου δεδομένο ότι θα ερχόντουσαν σήμερα, αν εμείς δεν τα σχεδιάζαμε μεθοδικά τρία χρόνια τώρα. Αν μεθοδικά δε φροντίζαμε, εμείς που παραλάβαμε άδεια ταμεία δίχως ούτε ένα ευρώ, διότι μας είχαν στήσει την λεγόμενη παγίδα της παρένθεσης, εμείς, αν δεν φροντίζαμε μεθοδικά και με έγνοια να προστατέψουμε τους πιο αδύναμους, να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες ρευστότητας   που μας δίνουν τη δυνατότητα σήμερα με ασφάλεια να προχωρήσουμε σε μέτρα ελάφρυνσης για τους πολλούς.

Ούτε και βέβαια ήταν καθόλου δεδομένο, διότι υπάρχουν και σήμερα δυνάμεις στην Ευρώπη και φυσικά εδώ μέσα στη χώρα που καιροφυλακτούν να πάρουν πίσω τις δυνατότητες που έχουμε σήμερα, να παίρνουμε μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης για τους πολλούς. Αν ο λαός με την ψήφο του, με την παρουσία τους στην κάλπη την ερχόμενη Κυριακή δεν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και στήριξης σε αυτή την πολιτική, να είσαστε βέβαιοι πως θα είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι θα προσπαθήσουν να γυρίσουν πίσω την πορεία που έχουμε εμείς χαράξει.

Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι δεν πιστεύουν τα μέτρα αυτά, τα οποία ανακοινώσαμε και υλοποιούμε. Είναι φανερό αυτό. Άλλωστε, δεν διστάζουν να το πουν ότι έχουν άλλες προτεραιότητες.  Κάθε φορά που μιλάνε, φανερώνονται, ξεγυμνώνονται αυτές οι προτεραιότητες. Δεν αφορούν τις πολλές και τους πολλούς, αφορούν τους λίγους και εκλεκτούς.

Μας είπαν ότι η 13η σύνταξη είναι λαϊκισμός, είναι παροχολογία, είναι ανέφικτο και δεν μπορούν να την εγγυηθούν. Μας είπαν ότι εμείς είμαστε κολλημένοι στη δεκαετία του 1980 που θέλουμε 5ήμερο και 8ωρο, που θέλουμε συνθήκες εργασίας, που θέλουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που θέλουμε το ΣΕΠΕ να είναι εκεί και να ελέγχει την εργατική νομοθεσία, και μας είπαν ότι αυτοί που είναι πολύ μπροστά, που είναι πολύ προχώ, όπως λέει και η νεολαία μας τώρα, είναι μπροστά, θέλουν 7ήμερη εργασία λέει, δεν τους φτάνει η 7ήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων, θέλουν 7ήμερη εργασία για τους εργαζόμενους, αν λέει συμφωνήσουν με τους εργοδότες. Για φανταστείτε όμως με τι όρους θα συμφωνήσουν; Σε μια αγορά εργασίας που παρά το ότι έχουμε δώσει την μάχη και πήγαμε από το 28% την ανεργία στο 19%, παραμένει υψηλή. Ο ελληνικός λαός, λοιπόν ,καταλαβαίνει ποιο είναι το σχέδιό τους.

Το σχέδιό τους είναι δώρα στους λίγους και εκλεκτούς, απολύσεις, 7ήμερη εργασία, κατάργηση του 8ωρου για τους πολλούς. Και βεβαίως δεν μας έκρυψαν ότι το σχέδιό τους είναι και ένα ασφαλιστικό σύστημα σαν αυτό που εφάρμοσε στην Χιλή ο δικτάτορας Πινοσέτ, δηλαδή ένα σύστημα που θα οδηγήσει τη μεγάλη πλειοψηφία στην ιδιωτική ασφάλιση και θα καταρρεύσουν τα  δημόσια ταμεία και θα οδηγηθούν οι συνταξιούχοι σε νέες μεγάλες περικοπές που είτε θα τις καλύψουν οι ίδιοι είτε το δημόσιο ταμείο, που θα οδηγήσει ξανά την οικονομία μας στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Αυτό είναι το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων.

Το σχέδιο το δικό μας είναι ευκρινές. Είναι τα πεπραγμένα μας. Είναι αυτά που καταφέραμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες, μέσα στην κρίση, και είναι αυτά που ήδη ψηφίσαμε και υλοποιούμε, και είναι αυτά που ανακοινώσαμε την επόμενη τριετία, έχοντας την αισιοδοξία ότι θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο χώρο και περιθώριο για μέτρα ελάφρυνσης των πολλών και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Διότι τα ίδια τα μέτρα που θα υλοποιηθούν, είναι αυτά που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάκαμψης της οικονομίας και ακόμα μεγαλύτερου δημοσιονομικού περιθωρίου.

Οι μάσκες λοιπόν έπεσαν, και τώρα που οι μάσκες έπεσαν και ο λαός έχει καταλάβει ποιο είναι το σχέδιο του ενός και ποιο είναι το πρόγραμμα του άλλου, τους βλέπω τις τελευταίες ημέρες λίγο ανήσυχους. Πού πήγαν άραγε εκείνα τα διθυραμβικά πρωτοσέλιδα στις δεκάδες εφημερίδες που αγόρασαν και πληρώνουνε; Πού πήγαν δα εκείνες οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν 15 και 17 μονάδες διαφορά; Πού πήγε δα εκείνος ο περίπατος που προεξοφλούσαν για την ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη;

Οι 17 μονάδες έγιναν 10, έγιναν 7, έγιναν 5,5, έγιναν 3,5. Μια ψήφο μας είπαν προχθές και έφτασαν στο σημείο, γιατί ο πανικός τους έχει καταβάλει, να κάνουν και δηλώσεις περί αλλοίωσης του αποτελέσματος. Τρέχουν να μαζέψουν τις προεκλογικές τους προβλέψεις και τις δημοσκοπήσεις τους, όπως μαζεύουν τους πάγκους στην λαϊκή όταν πιάνει η βροχή. Άρον άρον τρέχουν να τα μαζέψουν. Αλλά δεν προλαβαίνουν, γιατί την άλλη Κυριακή θα πάρουν την αποφασιστική απάντηση από την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Όμως, πολίτες του Πειραιά, η σημερινή συγκέντρωση εδώ στο Πασαλιμάνι, μου δίνει την ευκαιρία να σας μιλήσω και γι’ αυτό το πείραμα της μεταδημοκρατίας όπως το ονόμασα και μου δίνει την ευκαιρία και σε μένα και στον Νίκο τον Μπελαβίλα και στον Θοδωρή τον Δρίτσα και σε όλους και όλες τις πειραιώτισσες και τους πειραιώτες που έχουν δώσει αγώνες για τον Πειραιά, να αναδείξουμε ότι ο Πειραιάς ήταν πάντοτε, όχι πειραματόζωο και πείραμα μεταδημοκρατίας, αλλά το πεδίο της μάχης και των αγώνων του δημοκρατικού, λαϊκού και εργατικού κινήματος. Διότι είναι γνωστό σε όλες και σε όλους, ότι τα παλιό πολιτικό σύστημα, το παλιό κατεστημένο που χρεοκόπησε την πατρίδα μας, από την πρώτη μέρα που ο ελληνικός λαός οδήγησε σε αυτή τη μεγάλη πολιτική ανατροπή, σχεδίαζε την παλινόρθωσή του. Εις μάτην, αλλά σχεδίαζε καθημερινά.

Στην αρχή σχεδίαζε την παρένθεση, την αποτυχία, την αποτυχία μας στις αξιολογήσεις. Είχαν ταυτιστεί με τους πιο σκληρούς από τους δανειστές. Έγραφαν στα τουίτ και στο Facebook «βάστα γερά Γερούν», τα θυμάστε αυτά. Αργότερα προεξοφλούσαν ότι έχουμε φέρει τον κοινωνικό όλεθρο και την καταστροφή, ότι δεν θα κλείσουν οι αξιολογήσεις, ότι θα κοπούν οι συντάξεις, ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια, ότι θα έχουμε πιστοληπτικές γραμμές στήριξης, ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Όμως, όσο προέβαιναν σε αυτές τις καταστροφολογικές προβλέψεις είχαν φροντίσει να συσσωρεύσουν δεκάδες ΜΜΕ στην δική τους δύναμη πυρός. Συσσωρεύοντας χρήμα, δύναμη και μέσα ενημέρωσης είχαν ένα σκοπό: Να στρέψουν το δικό μας όπλο εναντίον μας.

Και το δικό μας όπλο δεν ήταν ποτέ άλλο από τον λαϊκό κόσμο. Και επειδή ο Πειραιάς είναι η πόλη το λαϊκού κόσμου, θέλανε πρώτα στον Πειραιά να κάνουνε αυτό το μεγάλο πείραμα. Να δημιουργήσουν αμφιβολίες στον λαϊκό κόσμο για τις προθέσεις μας, για την εντιμότητά μας, για τους στόχους μας, για την αποτελεσματικότητά μας. Όμως, η σημερινή σας παρουσία εδώ αλλά  και το ρεύμα νίκης που εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα, φανερώνει ένα πράγμα. Δεν αρκεί να έχεις λεφτά και μέσα ενημέρωσης, πρέπει να έχεις και αφήγημα, πρέπει να έχεις και σχέδιο, πρέπει να έχεις και όραμα, πρέπει να έχεις και προτάσεις. Και τουλάχιστον, να μην τρομάζεις τον ελληνικό λαό κάθε φορά που διατυπώνεις τις προγραμματικές σου θέσεις.

Και όσο ο καιρός περνάει και ο λαός μας τους καταλαβαίνει, και όσο ο λαός μας αρχίζει και τρομάζει από την παρουσία τους, είτε του πραγματικού αρχηγού, είτε του φυσικού αρχηγού, που τώρα έχει αρχίσει και αυτός και βγαίνει συχνά στο μεϊντάνι, όσο λοιπόν ο λαός μας αρχίζει και τρομάζει από την παρουσία τους, τους γυρνάει την πλάτη. Και όσο τους γυρνάει την πλάτη, τους πιάνει πανικός. Και μας πολεμούν ακόμα με περισσότερη λύσσα και με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο. Χωρίς αρχές και όρια. Με ψέματα, απειλές, λάσπη, προπαγάνδα. Και δεν κρατάνε τα προσχήματα, ούτε την ψυχραιμία τους.

Και, βέβαια, θέλω να τους πω κάτι, μιας και είμαι εδώ στον Πειραιά. Νομίζουν ότι οι εκλογές είναι η εικονική πραγματικότητα των μετρήσεων, των στατιστικών, των αναλύσεων και των δημοσκοπήσεων. Νομίζουν ότι οι εκλογές, η εκλογική αναμέτρηση, είναι σαν τους αγώνες του στοιχήματος που αν τους πληρώσεις καλά, τους στήνεις. Νομίζουν ότι αρκεί να φτιάξουν τη δική τους παράγκα της επικοινωνίας για να κερδίσουν τον αγώνα.

Κάνουν μεγάλο λάθος. Μπορεί να έχουν χρήματα για να αγοράσουν δημάρχους, να αγοράσουν βουλευτές, να αγοράσουν εφημερίδες, να αγοράσουν δημοσιογράφους. Μπορεί να έχουν χρήματα για να τα αγοράσουν όλα. Ένα πράγμα δεν μπορούν να αγοράσουν, την ψήφο  και την κρίση του ελληνικού λαού. Λαό δεν μπορούν να αγοράσουν.

Ο Πειραιάς, λοιπόν, με την παρουσία του σήμερα εδώ αποδεικνύει ότι δεν θα γίνει το πείραμα της μεταδημοκρατίας, αλλά θα γίνει το πεδίο της μάχης για την ανάκτηση της δημοκρατίας, για την ανάκτηση της πολιτικής. Και ο Πειραιάς θα τους διαψεύσει. Γιατί ο Πειραιάς είναι ο Πειραιάς του Φύσσα, είναι ο Πειραιάς του Λαμπράκη, είναι ο Πειραιάς του Γόδα, είναι Πειραιάς της Αντίστασης, είναι ο Πειραιάς της Ηλεκτρικής, είναι ο Πειραιάς της απαρχής του οργανωμένου εργατικού κινήματος. Δεν θα γίνει υποχείριο και εργαλείο σκοτεινών κυκλωμάτων εκτός δημοκρατικού ελέγχου.

Ο Παύλος Φύσσας ζει και μας δίνει το μήνυμα, να μην σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε. Να μην σταματήσουμε ούτε μια μέρα και να μην ξεχνάμε, σε τούτα δω τα χώματα, κακιά σκουριά δεν πιάνει. Να ξαναβάλουμε στην τρύπα τους τα φίδια του φασισμού. Όχι εδώ στην Ελλάδα των δημοκρατικών αγώνων. Όχι εδώ που οι ναζί πέρασαν και δεν ακούμπησαν.

Και απευθύνομαι ειδικότερα στις νέες και στους νέους, να δώσουν σκληρό μήνυμα στον φασισμό που σηκώνει κεφάλι. Το βόλι τους είναι η ψήφος τους. Και ξέρουν, ξέρουν πάρα πολύ  καλά πώς να διαχειριστούν τα όπλα και τα βόλια τους.

Επιτρέψτε μου, όμως, σε αυτό το σημείο να πω δυο λόγια για τα έργα που έγιναν αυτά τα τέσσερα χρόνια στην περιοχή σας, εδώ στον Πειραιά. Ο λαός του Πειραιά τα γνωρίζει και γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ως όχημα για τις επιδιώξεις τους τον Πειραιά και ποιοι είναι αυτοί που κάνουν έργο για τον Πειραιά.

Στην περιοχή λοιπόν και της Α’ και της Β’ Πειραιά, την τετραετία 2015-2019 εγκρίναμε έργα μέσω ΕΣΠΑ και Εθνικών Πόρων ύψους 273 εκατ. ευρώ.

Έχουμε σχεδόν τριπλασιάσει τα κονδύλια για έργα στην περιοχή, σε σχέση με την τετραετία 2010-2014 που ήταν 99 εκατομμύρια.

Ξεκολλήσαμε όλα τα βαλτωμένα έργα.Το μετρό βρήκε τον δρόμο του για τον Πειραιά επιτέλους. Η επέκταση της γραμμής 3 Αγία Μαρίνα - Πειραιάς, που θα συνδέει τον Πειραιά με την δυτική Αθήνα, με το κέντρο, με το Αεροδρόμιο, υλοποιείται. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού παραδίδονται τρεις νέοι σταθμοί, Αγία Βαρβάρα – Κορυδαλλός – Νίκαια. Και σε δύο χρόνια, ως το καλοκαίρι του 2021, οι υπόλοιποι 3 σταθμοί, Μανιάτικα, Λιμάνι, Δημοτικό Θέατρο, θα έχουν παραδοθεί. Ο προαστιακός εντάχθηκε στο ηλεκτροκίνητο δίκτυο και αναβαθμίζεται. Το τραμ επεκτείνεται προς Πειραιά με 12 στάσεις. Και έτσι, ο Πειραιάς θα έχει σε λίγο καιρό πέρα από τις θαλάσσιες μεταφορές, όλα τα μέσα. Μετρό, Προαστιακό, Τραμ.

Για την υποθαλάσσια οδική ζεύξη με τη Σαλαμίνα, ένα ακόμα σημαντικό έργο, προχωράμε στην εκπόνηση των απαραίτητων περιβαλλοντικών μελετών και έτσι το έργο βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν ξεκινήσουμε την υλοποίησή του, με εκτιμώμενο κόστος 350 εκατομμύρια ευρώ.

Για τις ανάγκες ενίσχυσης της τουριστικής δραστηριότητας, προχωράμε στη διαμόρφωση μίας νέας πύλης εισόδου στον Πειραιά για επισκέπτες της κρουαζιέρας.

Επίσης, στα σχολεία της Α’ και Β’ Πειραιά, δίνουμε 14.116 γεύματα κάθε μέρα. Γιατί εμείς δεν θα αφήναμε ποτέ τα παιδιά μας να λιποθυμάνε στα σχολεία από την πείνα. Γιατί εμείς στηρίξαμε πρώτα τους αδύναμους. Αυτό ήταν το πρώτιστο μέλημά μας.

Ξεκινάμε την κατασκευή Κλειστού Κολυμβητηρίου στο Πέραμα. Πήραμε πίσω από το ΤΑΙΠΕΔ και αναμορφώσαμε τον περιβάλλοντα χώρο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, για να δημιουργήσουμε εκεί έναν αθλητικό πόλο για τον Πειραιά.

Προχωράμε στην αποκατάσταση των εγκαταστάσεων του Μικρολίμανου και του κλειστού Καπαγέρωφ, το πρώην Παπαστράτειο, για τους νέους και τις νέες του Πειραιά.

Για το λιμάνι. Πετύχαμε μία τελική συμφωνία με την Cosco, πολλαπλά ωφέλιμη για τον Πειραιά και την ελληνική οικονομία, συμφωνία που σε καμία σύγκριση δεν αντέχει με τη συμφωνία στην οποία ήδη είχαν προχωρήσει το 2014 η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτή τη νέα υγιή βάση, χτίζουμε και μια στρατηγική σχέση εμπιστοσύνης και ισοτιμίας με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, που ήδη έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στην αναπτυξιακή στρατηγικής της χώρας μας.

Αν δεν υπήρχε η δική μας συμφωνία, ο Δήμος Πειραιά, ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ο Δήμος Περάματος, ο Δήμος Σαλαμίνας, δε θα είχαν αυτή την τόσο σημαντική ανταποδοτική οικονομική ενίσχυση, που μοιράζονται κάθε χρόνο κάμποσα εκατομμύρια, δίνοντας τη δυνατότητα να οργανώνουν έργα και παρεμβάσεις υπέρ των δημοτών τους.

Αν δεν υπήρχε η δική μας συμφωνία, δε θα είχε διασωθεί η ακτογραμμή της πρώην λιμενοβιομηχανικής ζώνης των Λιπασμάτων και δεν θα είχε αποδοθεί στον οικείο Δήμο και το όνειρο, οι αγώνες δεκαετιών των κατοίκων της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου για έξοδο στη θάλασσα. Θα είχε μείνει οριστικά ανεκπλήρωτο.

Αν δεν υπήρχε η δική μας συμφωνία, δε θα είχε εξασφαλιστεί η διάσωση και η  εξαίρεση από τη παραχώρηση του ιστορικού αρχαιολογικού χώρου της Κυνόσουρας Σαλαμίνας. Δεν θα είχαν εξαιρεθεί το «Καστράκι» η Ηετιώνεια Πύλη, το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου, η περιοχή ΝΑΦΘΑ, το λιμανάκι του Αρμού στο Πέραμα και βεβαίως δεν θα είχαν κατοχυρωθεί τα κεκτημένα για τις μικρές και τις μεσαίες πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

Με την ίδια συμφωνία, επίσης, διασφαλίσαμε όλες τις θέσεις εργασίας και δώσαμε δυνατότητα μετάταξης στον δημόσιο τομέα για τους εργαζόμενους του ΟΛΠ και του ΟΛΘ που το επιθυμούν. Και πρόσφατα εγκρίναμε και το master plan του ΟΛΠ, αφού προηγήθηκε η κήρυξη και η οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου σε τμήμα του Δήμου Πειραιά.

Τέλος, με ευθύνη της Περιφέρειας και με προσωπική προσπάθεια της Ρένας, υλοποιείται μια μεγαλειώδης παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο, από τα όρια του Νέου Φαλήρου και του Μοσχάτου μέχρι τα όρια της Καλλιθέας και του Παλαιού Φαλήρου, μαζί με τα κρίσιμης σημασίας αντιπλημμυρικά έργα για την περιοχή. Και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποδοθεί σε όλους τους κατοίκους του Πειραιά, αλλά και της Αττικής,  ένα παραλιακό μέτωπο που θα έχει εντελώς διαφορετική όψη. Αλλάζει πίστα η παραλιακή. Το παραλιακό μέτωπο, ο Πειραιάς, το Φάληρο, το Μοσχάτο, η Καλλιθέα, ολόκληρη η Αττική, με αυτό το μεγάλο έργο της Περιφέρειας.

Φίλες και φίλοι πολίτες του Πειραιά, έχουμε πλέον τις βάσεις για να χτίσουμε την Ελλάδα της νέας εποχής.

Έχουμε τη γνώση, τη βούληση, το σχέδιο αλλά και τις απαραίτητες εγγυήσεις που μας δίνει η σταθερά ανοδική πορεία της οικονομίας, για να το πετύχουμε.

Την απόφαση όμως για το μέλλον αυτού του τόπου, θα την πάρει στο τέλος της ημέρας ο ελληνικός λαός, δηλαδή εσείς.

Εμείς απλά, έντιμα και καθαρά καταθέτουμε σε εσάς τα πεπραγμένα μας.

Τα όσα κάναμε σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες.

Αλλά και όσα υλοποιούμε τους τελευταίους μήνες.

Αναφέρομαι σε πράγματα που γνωρίζετε, ότι εμείς επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις, ότι εμείς αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και καταργήσαμε τον ρατσιστικό υποκατώτατο για τους νέους ανθρώπους.

Αναφέρομαι στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% στις χαμηλές περιουσίες.

Αναφέρομαι στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Στη στήριξη των σχολείων μας με 15 χιλιάδες προσλήψεις και 4500 δασκάλους ειδικής αγωγής, γιατί για μας κανένα παιδί δεν είναι παιδί δεύτερης κατηγορίας.

Αναφέρομαι στο επίδομα ενοικίου που σήμερα παίρνουν 240.000 νοικοκυριά και αφορά κυρίως νέους ανθρώπους που θέλουν να φτιάξουν την οικογένειά τους, να ζήσουν σε ένα σπίτι και όχι στο παιδικό δωμάτιο.

Αναφέρομαι όμως και σε όσα δεσμευτήκαμε για το ΄19 και ξεκίνησαν να εφαρμόζονται  άμεσα και από αύριο η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, μείωση του κόστους στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, αλλά και όσα εξαγγείλαμε για το 2020.

Πάντα τέτοια, αν η ψήφος του ελληνικού λαού μας δώσει τη δυνατότητα, και θα μας δώσει τη δυνατότητα, να συνεχίσουμε.

Διότι, ξέρετε, στα ψηφοδέλτια την άλλη Κυριακή στις ευρωπαϊκές εκλογές –δεν θέλω να τις υποτιμήσω τις ευρωπαϊκές εκλογές, είναι κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία βρίσκεται σε σταυροδρόμι. ‘Όμως έτσι που τα έφεραν τα πράγματα, και με τη στάση που κρατάει η αντιπολίτευση και με τις φωνές διαφόρων θεσμικών παραγόντων που δεν χάρηκαν, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας χάρηκε γι’ αυτά τα μέτρα, αλλά κάποιοι δεν χάρηκαν και κάποιοι καιροφυλακτούν να τα πάρουν πίσω. Είτε αυτοί είναι διοικητές τραπεζών, είτε αυτοί είναι τεχνοκράτες, είτε αυτοί είναι στελέχη εκείνων των  υπερεθνικών οργανισμών που λειτουργούν όμως αντιθεσμικά, χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση. Διότι τους είδαμε μόλις ανακοινώθηκαν τα μέτρα. Βγήκε ο φίλος του κ. Μητσοτάκη, που θέλει να τον κάνει και Πρόεδρο της Κομισιόν, τρομάρα του δεν έχει ιδέα για τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς. Σιγά μην  γίνει αυτός  ο ανθέλληνας, ο Βαυαρός ο ανθέλληνας, πρόεδρος της Κομισιόν. Βγήκε όμως το ίδιο βράδυ να μας πει, τα μέτρα αυτά κ. Τσίπρα, είπε, τα πληρώνουν  οι ευρωπαίοι πολίτες. Και του απαντάμε σήμερα εδώ από τον Πειραιά και από κάθε μεγάλη συγκέντρωση στην Ελλάδα, τα μέτρα αυτά τα χρηματοδοτούμε από το υστέρημα και από τις θυσίες του ελληνικού λαού κ. Βέμπερ. Κουμάντο να κάνετε από δω και στο εξής στη Γερμανία και στη Βαυαρία. Όχι στον δικό μας προϋπολογισμό. Η Ελλάδα, μέσα από τις θυσίες του ελληνικού λαού, βγήκε από τα μνημόνια και τα προγράμματα επιτήρησης.

Όμως δεν είναι υπερβολή αυτό το οποίο θα σας πω. Ακριβώς διότι όλοι αυτοί καιροφυλακτούν, περιμένουν με αγωνία να δουν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού την ερχόμενη Κυριακή. Περιμένουν να δουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Διότι βγήκε τις προηγούμενες μέρες ο κ. Μητσοτάκης και ανακοίνωσε τις θέσεις του. Βγήκαν και τις πήραν πίσω μετά οι επικοινωνιολόγοι του. Ξέρετε, κάθε φορά που βγαίνει να μιλήσει χωρίς χαρτιά, βγαίνει το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. και κάνει διευκρινιστικές δηλώσεις και λέει στους Έλληνες ψηφοφόρους, δεν είναι αυτό που νομίζετε, δεν είναι αυτό που ακούσατε Δυστυχώς όμως είναι αυτό που νομίζουμε. Αυτές είναι οι θέσεις τους.

Και ξέρετε κάτι, μετά τις εκλογές, εάν τυχόν, που δεν θα συμβεί, αλλά εάν τυχόν κερδίσει η Ν.Δ. ο κ. Μητσοτάκης –πρέπει να το ακούσετε αυτό- ο κ. Μητσοτάκης θα βγει και θα πει, εγώ τα είπα, δεν τα είπα; Μίλησα και για 7ήμερη  εργασία, δεν εγγυήθηκα την 13η σύνταξη, είπα ότι είναι λαϊκισμός και παροχολογία, μίλησα για ένα προς πέντε προσλήψεις έναντι αποχωρήσεων. Εγώ τα είπα , γι’ αυτό θα τα κάνω.

Άρα λοιπόν οι πολίτες που μας παρακολουθούν σήμερα, ανεξάρτητα από αν βρέθηκαν στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ ή και της Ν.Δ. πολλοί απ’ αυτούς, οι απόμαχοι της εργασίας και της ζωής, οι συνταξιούχοι, οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας πρέπει να ξέρουν. Την Κυριακή θα πάρουν ψηφοδέλτια.

Πάνω στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι γραμμένη η 13η σύνταξή τους. Πάνω στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι γραμμένη η εγγύηση της ενίσχυσης του εισοδήματός τους. Και το ίδιο ισχύει και για τους μικροέμπορους, τους επιχειρηματίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, στο ρεύμα, είναι στο ψηφοδέλτιο που θα πάρετε την ερχόμενη Κυριακή.

Γι’ αυτό λέω με απόλυτη ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό. Είναι ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά είναι ταυτόχρονα και ψήφος εμπιστοσύνης στην πορεία ανάταξης της οικονομίας με ασφάλεια, ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα ενίσχυσης των πολλών, ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Αυτό είναι το δίλημμα της επόμενης μέρας. Κι αυτό το δίλημμα της επόμενης μέρας το ξέρουν καλά πλέον οι πολίτες που μας παρακολουθούν. Και γι’ αυτό, πολίτες του Πειραιά να ξέρετε, οι επόμενες μέρες για μένα ειδικά, όταν βρίσκομαι δίπλα και μέσα στο λαό αλλάζει η ψυχολογία μου, είμαι σαν το ψάρι μέσα στο νερό. Οι επόμενες μέρες θα είναι μέρες γιορτής. Θα είναι μέρες χαράς.

Αλλά σας καλώ να μην χάσετε ούτε ένα λεπτό, ούτε μία στιγμή, πόρτα-πόρτα, γειτονιά στη γειτονιά, να κάνουμε αυτό που σήμερα εδώ αισθανόμαστε, ότι έρχεται μια μεγάλη νίκη, να το κάνουμε πράξη μέχρι την τελευταία στιγμή. Στην κάλπη να αποδείξουμε ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, ότι ήρθε η ώρα των πολλών. Ήρθε η ώρα οι θυσίες μας να πιάσουν τόπο.

Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έχουν τα μέσα ενημέρωσης με το μέρος τους. Δεν έχουν όμως ψυχή, δεν έχουν καρδιά, δεν έχουν εντιμότητα, δεν έχουν επιχειρήματα, δεν έχουν όραμα, δεν έχουν αφήγημα. Δεν θα μας κερδίσουν. Και σ’ αυτή την κάλπη θα κάνουμε τη μεγάλη έκπληξη.  Ο Ελληνικός λαός θα δώσει την απάντηση που τους αξίζει. Και εδώ στον Πειραιά, ο λαός του Πειραιά θα πει ένα μεγάλο, ένα βροντερό «άντε γεια» στους βαρόνους, «άντε γεια» στην ολιγαρχία, «άντε γεια» σ’  αυτούς που κηλιδώνουν την ιστορία αυτής της πόλης των δημοκρατικών παραδόσεων και των αγώνων.

Οι πολλοί είναι εδώ και οι πολλοί θα μιλήσουν και στην κάλπη. Εδώ στην πολιτεία που, όπως έλεγε και ο Ρίτσος, «ορκίζεται στο ψωμί και στη γροθιά της»,

Θα νικήσουμε

Γεια σας, Καλή δύναμη, καλούς αγώνες και με τη νίκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL