Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Δύναμη, λύπη, σωφροσύνη, αντοχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύναμη, λύπη, σωφροσύνη, αντοχή

Πολλοί αριστεροί έχουν αναθαρρήσει. Η πείρα, όμως, λέει ότι, όποτε έχουμε νιώσει άνετα, λέμε την παραπάνω κουβέντα. Έχουμε ανάγκη να πούμε αυτό το κάτι τις παραπάνω που θα αναστρέψει τις απέραντες ημέρες κατάθλιψης. Η αλήθεια είναι ότι την τελευταία φορά που νιώσαμε ότι «μας πάει το ρεύμα» ήταν στις παρυφές του δημοψηφίσματος το καλοκαίρι του 2015. Έκτοτε η ενοχή σφίγγει την καρδιά, ο δισταγμός της πλατείας και του καφενείου βαραίνει.

Πολλοί, αυτό το δύσκολο τετραετές διάστημα, πιεστήκαμε, δυσκολευτήκαμε, μας πίεζαν οι δεξιοί με την άνεση του αναβαπτισμένου, αναμάρτητου βουλιμικού, και οι ποικίλοι ακροδεξιοί, πατώντας σε μια απίθανη αδιαφορία ή γαλαντομία των μηχανισμών του κράτους. Σήμερα ένα ρεύμα αισιοδοξίας ανακαταλαμβάνει τον αριστερό. Επειδή το έχουμε απόλυτα ανάγκη, κινδυνεύουμε να το υπερεκτιμήσουμε. Να θεωρήσουμε ότι το αεράκι είναι σίφουνας.

Υπάρχει ένα πλέγμα συμφερόντων που θέλει οπωσδήποτε μια άλλη κυβέρνηση. Γνωστά. Μικροί και μεγάλοι εργολήπτες που τους κόπηκε η δουλειά, πολιτικό προσωπικό που του κόπηκε η έπαρση, φανατικοί γιατί είναι φανατικοί κ.λπ. Υπάρχουν και οι αληθινά πικραμένοι, οι κάποτε προσβεβλημένοι (και από δικές μας αντιπολιτευτικές ανοησίες), διάφοροι που ψάχνουν επιμελώς μια αιτία απόρριψης και καταδίκης της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Βρίσκουν μια απρέπεια, μια απερισκεψία, φτιάχνουν το άλλοθι για να απορρίψουν το αντιφατικό συριζικό μοντέλο.

Είναι διατεθειμένο αυτό το πλέγμα συμφερόντων να κάνει τα πάντα για να πληγεί η κυβερνητική ταυτότητα. Πολλά πολιτικά σαμποτάζ μπορούν να υπάρξουν. Στο παρελθόν, σε προεκλογικές συγκρούσεις πολλοί ισχυρίζονταν ότι οι πυρκαγιές ξεσπούσαν με πρόθεση και σχέδιο. Ενοχοποιούνταν καταπατητές, κάποια στιγμή, μάλιστα, είχαν εμπλακεί και οι μυστικές υπηρεσίες γειτονικής χώρας, σύμφωνα με δημόσια δήλωση τέως πρωθυπουργού. Δεν αποδείχτηκαν, αλλά εδραιώθηκε η πεποίθηση ότι μέρος των ατυχιών είναι μεθοδευμένο.

Επίσης είναι ισχυρή η στοχοποίηση του αριστερού για τα πάντα. Αυτά που δεν υπολογίζονται σε άλλους, που θεωρούνται φυσιολογικά, στον αριστερό δεν θα συγχωρεθούν. Καμιά χαρά δεν μπορεί να χαρακτηρίζει τη ζωή του αριστερού. Δικαίως. Για πολλές δεκαετίες ο αριστερός έπρεπε (και πρέπει) να είναι τύπος και υπογραμμός.

Μετά τη χούντα, τα κόμματα της Αριστεράς έκαναν μεγάλη προσπάθεια επανεγκατάστασης στην κοινωνική πραγματικότητα μετά τις εξορίες, τις φυλακίσεις, τις απαγορεύσεις, τους αποκλεισμούς, αλλά και τη συντριπτική κατασυκοφάντηση των «κομμουνιστοσυμμοριτών». Ο μικροαστός, ο χαρακτηριστικός μεταδικτατορικός πολίτης, έπρεπε να πειστεί για την ηθική του αριστερού, να νιώσει ότι μπορεί να τον εμπιστευτεί. Έτσι, μεγάλο μέρος της Αριστεράς μεριμνούσε με αυστηρή αγωνία για τη δημόσια εικόνα του μέλους, του στελέχους.

Εντούτοις, υπάρχει κάτι που ξεπερνάει τους κώδικες πειθαρχίας και σοβαρότητας που πρέπει ούτως ή άλλως να μας υπερκαθορίζουν. Η ανάγκη πολλών αντιπάλων να φανεί ο αριστερός κάτι ποταπό, αμαρτωλό ή απλώς «ίδιος με τους άλλους».

Έχει γίνει αναφορά στην ομιλία του Άρη στη Λαμία και ήρθε στην επιφάνεια ο ηγέτης της Εθνικής Αντίστασης. Φάνηκε ότι ερέθισε έναν πρωτόγονο αντικομμουνισμό πολλών νεοφώτιστων και απενοχοποιημένων. Γράφτηκαν απίστευτου μίσους πράγματα, που βέβαια δεν βασίζονται στην Ιστορία αλλά στο αποχαλινωμένο μίσος που προφασίζεται τον Άρη.

Είναι σίγουρο: Η πινακοθήκη «ανώνυμων και επώνυμων αριστερών αγίων» θα λασπωθεί λυσσωδώς. Αυτός είναι ένας «ΕΡΕτζίδικος» μηχανισμός καταστροφής σημαντικών ιστορικών και ιδεολογικών αναφορών.

Ελπίζω άψυχος, ανενεργός και ξεπερασμένος για την ταλαιπωρημένη χώρα μας, την Αριστερά και τη δημοκρατία, που μόλις τα τελευταία 45 χρόνια έχουμε καταφέρει να ανορθώσουμε. Αλλά η προσοχή μας τεταμένη, άγρυπνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL