Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Αλ. Τσίπρας: Η νίκη στις εκλογές της 26ης ΜαΪου - Μήνυμα σε Ελλάδα & Ευρώπη για το τέλος της λιτότητας (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Η νίκη στις εκλογές της 26ης ΜαΪου - Μήνυμα σε Ελλάδα & Ευρώπη για το τέλος της λιτότητας (Video)

Από το βήμα της προεκλογικής συγκέντρωσης στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτή η υποδοχή και η συμμετοχή του κόσμου "αποδεικνύει ότι ζούμε τις μέρες εκείνης της εβδομάδας του Ιουλίου του 2015 (σ.σ. το δημοψήφισμα), που όλοι έλεγαν ότι θα χάσουμε και κερδίσαμε με μεγάλη διαφορά".https://www.youtube.com/embed/6L0BAGKvg44?rel=0

"Δεν είναι μόνο ένα ρεύμα νίκης, είναι ένα γνήσιο λαϊκό ξέσπασμα, δημοκρατικό ξέσπασμα, ένα ξέσπασμα αξιοπρέπειας", είπε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για την υποδοχή που του επιφύλαξαν σήμερα οι κάτοικοι στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

Από το βήμα της προεκλογικής συγκέντρωσης στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτή η υποδοχή και η συμμετοχή του κόσμου "αποδεικνύει ότι ζούμε τις μέρες εκείνης της εβδομάδας του Ιουλίου του 2015 (σ.σ. το δημοψήφισμα), που όλοι έλεγαν ότι θα χάσουμε και κερδίσαμε με μεγάλη διαφορά".

Η κληρονομιά της βίας και της νοθείας δεν ανήκει στη δημοκρατική παράταξη, σε άλλη παράταξη ανήκει

Κάποιοι ανακήρυξαν τον κ. Μητσοτάκη "πρωθυπουργό" από τη μέρα που εκλέχθηκε στην ηγεσία της Ν.Δ., ανεξαρτήτως αν έχει το ανάστημα όχι μόνο να είναι πρωθυπουργός, αλλά και πρόεδρος ενός ιστορικού κόμματος, παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

Μιλούσαν για διαφορά 15 μονάδων στις δημοσκοπήσεις και τώρα που η διαφορά μειώνεται και βλέπουν την υποδοχή του κόσμου στις περιοδείες του πρωθυπουργού τους έπιασε πανικός, είπε, και έφτασαν στο σημείο να μιλήσουν ακόμα και για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος ή νοθεία.

"Η κληρονομιά της βίας και της νοθείας δεν ανήκει στη δημοκρατική παράταξη, σε άλλη παράταξη ανήκει,ας τα ξεχάσουν αυτά και ας τα αφήσουν στη δεκαετία του 1960", δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Η κυβέρνηση δεν θεωρεί τους Ρομά "παιδιά ενός κατώτερου Θεού".

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Ρομά που συμμετέχουν στη συγκέντρωση και τόνισε πως η κυβέρνηση πήρε μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και δεν θεωρεί τους τσιγγάνους "παιδιά ενός κατώτερου Θεού".

Ο Μητσοτάκης έχει ένα πρόγραμμα που είναι πιο σκληρό και από αυτό του ΔΝΤ

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι έχει ένα πρόγραμμα που είναι πιο σκληρό και από αυτό του ΔΝΤ και το πρόγραμμα αυτό θέλει να εφαρμόσει αν αναλάβει την εξουσία.

Σχολιάζοντας την κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα επιδόματα είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ξέρει τι είναι τα 100 και τα 200 ευρώ, ούτε να παίρνει κάποιος 300 ευρώ το μήνα.

Είμαστε υπερήφανοι γιατί μόλις μπορέσαμε δώσαμε τη 13η σύνταξη, μια ανάσα αξιοπρέπειας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θετικά μέτρα της κυβέρνησης και δήλωσε: "Είμαστε υπερήφανοι γιατί μόλις μπορέσαμε δώσαμε τη 13η σύνταξη, μια ανάσα αξιοπρέπειας".

Ειδικά για τους αγρότες σημείωσε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μάχη για να προστατεύσει το εισόδημα τους.

Άλλοι είναι «επαγγελματίες της μίζας, της διαπλοκής και της διαφθοράς»

Για τις χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το νομό Τρικάλων είπε ότι από 51 εκατομμύρια που ήταν την περίοδο 2010-1014 αυξήθηκαν σε 151 εκατομμύρια την τελευταία τετραετία.

Απάντησε και σε όσους τους έλεγαν "ερασιτέχνες" και "κατσαπλιάδες" και σημείωσε πως οι άλλοι είναι "επαγγελματίες της μίζας, της διαπλοκής και της διαφθοράς».

Θέλουμε η μεγάλη νίκη στις εκλογές της 26ης Μαΐου να δώσει μήνυμα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ότι τελειώσαμε πια με τις πολιτικές της λιτότητας

"Η προηγούμενη τετραετία ήταν μόνο το πρώτο ημίχρονο σε δυσμενείς συνθήκες, το δεύτερο ημίχρονο θα σκοράρουμε και θα παίξουμε τη μπάλα που γνωρίζουμε", είπε ο πρωθυπουργός.

"Θέλουμε η μεγάλη νίκη στις εκλογές της 26ης Μαΐου να δώσει μήνυμα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ότι τελειώσαμε πια με τις πολιτικές της λιτότητας, τελειώσαμε πια με το να ορίζουν τεχνοκράτες πάνω από το κεφάλι μας, πως θα κατανείμουμε τον πλούτο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού. Και από εδώ και πέρα μια κυρίαρχη κυβέρνηση, με τη στήριξη του λαού θα προχωρήσει και σε άλλα βαθύτερα φιλολαϊκά μέτρα, από την επόμενη μέρα και για την επόμενη τετραετία", επισήμανε.

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στα Τρίκαλα

Γεια σας, πολίτες των Τρικάλων.

Αυτή η μοναδική υποδοχή που μου επιφυλάξατε σήμερα, φανερώνει, αποδεικνύει ότι δεν ζούμε απλά μέρες του 2015, ζούμε ξανά της μέρες εκείνης της εβδομάδας που ο λαός μας όρθωσε το ανάστημά του, εκείνης της εβδομάδας του Ιούλη όπου όλοι έλεγαν ότι θα χάσουμε και κερδίσαμε με μεγάλη διαφορά.

Αυτό που βλέπω σήμερα στα Τρίκαλα, αυτό που είδα το πρωί στην Καρδίτσα, αυτό που ζήσαμε στο Αιγάλεω, το σαββατοκύριακο στις πόλεις της Ηπείρου, δεν είναι απλά ένα ρεύμα νίκης, είναι ένα γνήσιο λαϊκό ξέσπασμα, είναι ένα γνήσιο δημοκρατικό ξέσπασμα, ο δημοκρατικός λαός σηκώνει κεφάλι και δίνει μήνυμα. Ανάστημα σηκώνει. Σηκώνει το μπόι του απέναντι σε αυτούς που είχαν προδικάσει τις εξελίξεις, απέναντι σε αυτούς που τον είχαν καταδικάσει όλα τα προηγούμενα χρόνια να ζει σε συνθήκες αναξιοπρέπειας και αυτό, ναι, είναι ένα ξέσπασμα αξιοπρέπειας, ανάσας και προοπτικής, και θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά γι αυτή την μοναδική υποδοχή που μου επιφυλάξατε σήμερα. Θα μείνουν αξέχαστες αυτές οι στιγμές, θα μείνουν αξέχαστα τα Τρίκαλα στο μυαλό και την καρδιά μου. Να είστε καλά όλες και όλοι.

Πολίτες των Τρικάλων, φίλες και φίλοι, τις τελευταίες ημέρες ο ελληνικός λαός, αυτό που εμείς ονομάζουμε οι πολλοί, σηκώνεται από τον καναπέ και τις πολυθρόνες, εκεί όπου στους τηλεοπτικούς δέκτες μας βομβαρδίζουν πολλές φορές με ειδήσεις παραπληροφόρησης, για να δώσει το παρών και το μήνυμα της νίκης στις επόμενες εκλογές. Και αυτό το ρεύμα της νίκης το έχουν καταλάβει όλοι, και στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια ζούμε ένα πείραμα μεταδημοκρατίας. Όλα αυτά τα χρόνια είχαν διαμορφώσει, μέσα από τα ΜΜΕ που ελέγχουν και είναι πρωτοφανώς πολλά και συσσωρευμένα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση, αλλά και με τις δημοσκοπικές εταιρίες, είχαν διαμορφώσει σχεδόν την συνείδηση σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι η εκλογική αναμέτρηση των ευρωπαϊκών εκλογών ήταν μια χαμένη υπόθεση για το κίνημα εκείνο που τον Γενάρη και τον Σεπτέμβρη του 2015 έφερε τη μεγάλη πολιτική ανατροπή. Προσπάθησαν να το κάνουν αυτό με έναν τρόπο τεχνητό, αλλά και τόσο φανερό στην κοινωνική πλειοψηφία. Προσπάθησαν να διαμορφώσουν συνθήκες τετελεσμένων. Σήμερα όμως καταλαβαίνουν, ότι όλοι όσοι τους θεωρούσαν αόρατους και δεν τους μέτραγαν στις έρευνές τους, σήμερα από αόρατοι γίνονται ορατοί. Σήμερα εσείς οι αόρατοι είσαστε εδώ και έχετε γεμίσει τους δρόμους και της πλατείες των Τρικάλων. Εμπρός λοιπόν, οι αόρατοι που είναι οι πολλοί, σε όλη την Ελλάδα να δώσουμε ένα μήνυμα την άλλη Κυριακή.

Όμως το καταλαβαίνουν ακόμα και αυτοί, ότι το ρεύμα αυτό είναι ρεύμα πρωτόγνωρο και πρωτοφανές, είναι ένα ξέσπασμα λαϊκό, είναι ένα ξέσπασμα συσσωρευμένης οργής και θυμού τρία χρόνια τώρα, συσσωρευμένης καταπίεσης. Το καταλαβαίνουν και αρχίζουν να αλλάζουν τις προβλέψεις τους για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Είχαν ξεκινήσει θεωρώντας δεδομένο  τον θρίαμβό τους με 15 μονάδες διαφορά. Ανακηρύξαν τον κ. Μητσοτάκη  από την μέρα που εκλέχτηκε Πρόεδρος της ΝΔ, ανεξαρτήτως αν έχει το πολιτικό ανάστημα και την ικανότητα, όχι μόνο να είναι Πρωθυπουργός αλλά αρχηγός αυτού του κόμματος που έχει βαριά ιστορία στη χώρα.

Προχωρήσανε λοιπόν στην αρχή, θεωρώντας δεδομένες τις 15 μονάδες, μετά μας είπαν ότι η διαφορά έπεσε στις 7, μετά μας είπαν ότι έπεσε στις 5, μετά βγήκε ο κ. Γεωργιάδης ο αντιπρόεδρός τους, να πει ότι ο πήχης είναι στις 3,5 μονάδες, αργότερα βγήκε ο ίδιος ο αρχηγός τους να μας πει 1 ψήφο θέλει διαφορά για να φύγουμε και τώρα που βλέπουν το μήνυμα να έρχεται από παντού και ο πανικός του έχει περιτριγυρίσει φτάνουν στο σημείο να μιλούν ακόμα και για αλλοίωση του αποτελέσματος, ακόμα και για νοθεία την άλλη Κυριακή. Τους απαντάμε: η παρακαταθήκη αυτή, η κληρονομιά και η παράδοση της βίας και της νοθείας δεν ανήκει στη δημοκρατική παράταξη του τόπου, σε άλλη παράταξη ανήκει. Ας τα ξεχάσουν αυτά, ας τα αφήσουν στην δεκαετία του 1960.

Κατανοώ ότι το βράδυ της άλλης Κυριακής θα έχουν σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα και θα πρέπει να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό για ποιο λόγο είχαν διαμορφώσει μια πλαστή εικόνα όλα τα προηγούμενα χρόνια και για ποιο λόγο ήρθαν αυτά τα αποτελέσματα. Δεν μπορούν όμως να παίζουν με τους θεσμούς, δεν μπορούν να ευτελίζουν την ίδια την δημοκρατία, δεν μπορεί να αμφισβητούν το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο της δημοκρατίας στον τόπο μας, μετά από τόσα χρόνια αγώνων για να κατακτηθεί η λαϊκή κυριαρχία. Πήραν όμως την απάντησή τους από τους δικηγορικούς συλλόγους όλης της Ελλάδας, πήραν την απάντηση που τους αξίζει.

Εμείς δεν θα κοιτάξουμε άλλο προς τα εκεί, εμείς δεν θα βρεθούμε σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο να απαντάμε με του ίδιου επιπέδου τα λόγια και τις επιθέσεις. Εμείς θα απευθυνθούμε σε όλους εσάς τους πολλούς. Εμείς θα απευθυνθούμε στους πολλούς ανεξάρτητα σε ποια πολιτική παράταξη ανήκουν και θα τους κοιτάξουμε στα μάτια γι άλλη μια φορά και θα τους πούμε ναι, όλα αυτά τα χρόνια ξέρουμε ότι περάσαμε όλοι δύσκολες στιγμές, ναι όλα αυτά τα χρόνια ξέρουμε ότι κι εμείς κάναμε λάθη στον τρόπο που κυβερνήσαμε, αλλά ούτε μια στιγμή δεν ξεχάσαμε για ποιους βρεθήκαμε στις θέσεις εξουσίας. Βρεθήκαμε για εσάς, για τους πολλούς.

Ούτε μια στιγμή δεν ξεχάσαμε ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετούμε, ούτε μια στιγμή δεν ξεχάσαμε ότι είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να στηρίζουμε τους ανθρώπους του μόχθου, τους ανθρώπους του αγώνα και της εργασίας, τους ανθρώπους της δουλειάς και της δημιουργίας. Και είμαι   σήμερα χαρούμενος που βλέπω σε όλες τις πόλεις, όπου και αν βρίσκομαι, ανθρώπους και πρόσωπα, πρόσωπα της δουλειάς, του μόχθου και της αξιοπρέπειας, και βλέπω σε αυτές τις συγκεντρώσεις και τους αγαπώ, συμπολίτες μας τσιγγάνους να βρίσκονται εδώ ανάμεσά μας. Δώσαμε αγώνες για να είσαστε ισότιμα ενταγμένοι μέσα στην κοινωνία, όπως δίνουμε αγώνα για να είναι ισότιμα ενταγμένοι μέσα στην κοινωνία και συμπολίτες μας που ήρθαν οικονομικοί μετανάστες για να βρουν μια καλύτερη ζωή. Εμείς βγαίνουμε μαζί σας φωτογραφίες, σας σφίγγουμε το χέρι, είμαστε δίπλα σας, γιατί εμείς αγωνιζόμαστε για να γίνετε ένα  με όλον τον ελληνικό λαό.

Δεν πιστεύουμε εμείς ότι υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, την ίδια στιγμή, μιλούν με απαξίωση για τα παιδιά που μεγαλώνουν  σε λαϊκές γειτονιές. Μιλούν απαξιωτικά για τα παιδιά που μεγαλώνουν στο Περιστέρι, αλλά θα πω κι εγώ σε επαρχιακές πόλεις της χώρας μας όπου ζει ο αγροτικός κόσμος, σε περιοχές και επαρχίες λαϊκές, μιλούν απαξιωτικά για όλους αυτούς τους ανθρώπους, μιλούν απαξιωτικά για την εργασία, μιλούν απαξιωτικά για το διαφορετικό. Εμείς λέμε ότι το διαφορετικό είναι δύναμη, εμείς λέμε ότι η εργασία είναι δύναμη, εμείς λέμε ότι όλοι οι Έλληνες έχουν ίσα δικαιώματα, και γι αυτό εμείς θα αγωνιστούμε για τους πολλούς, να μπορέσουν να αποκτήσουν προοπτική και αξιοπρέπεια.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, πολίτες των Τρικάλων, γιατί η σημερινή σας συγκέντρωση και υποδοχή μου θύμισε κάτι  που το είπα στην αρχή της ομιλίας μου, μου θύμισε κάτι από τις δύσκολες μέρες του 2015 όταν και τότε ένα ξέσπασμα λαϊκής οργής και αποφασιστικότητας σάρωσε τη χώρα. Θέλω να σας πω ένα πράγμα. Τις δύσκολες εκείνες μέρες αναγκαστήκαμε σε ένα συμβιβασμό, το ξέρετε και το ξέρουμε. Κάναμε συνειδητά ένα βήμα πίσω, για να  μπορέσουμε όμως σήμερα, τούτες τις μέρες, όλοι μαζί να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά. Κάναμε έναν συμβιβασμό αλλά ποτέ δεν ερωτευτήκαμε εμείς τις καρέκλες της εξουσίας, γιατί εμείς δεν γεννηθήκαμε μέσα στα σαλόνια για να θέλουμε να μεγαλώνουμε και να συνεχίζουμε να είμαστε σε αυτά. Εμείς δεν ερωτευτήκαμε ποτέ τα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας. Εμείς προχωρήσαμε με σχέδιο, ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε αυτή τη θηλιά από το λαιμό της χώρας και του ελληνικού λαού. 

Και πράγματι, σήμερα, αισθανόμαστε σε ένα μεγάλο βαθμό δικαιωμένοι, γιατί καταφέραμε, επιτέλους, να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και να διώξουμε πάνω από το κεφάλι μας τους τεχνοκράτες, τα γεράκια του ΔΝΤ, που ξεζούμισαν τον λαό, λεηλάτησαν την κοινωνία, έκοψαν δεκάδες φορές τις συντάξεις και τους μισθούς, λεηλάτησαν το εισόδημα της μεσαίας τάξης. Γιατί θεωρούσαν τάχα ότι αυτός είναι ο τρόπος για να σωθεί η οικονομία, ενώ στην πραγματικότητα αυτός ήταν ο τρόπος για να σωθούν οι τράπεζες και όχι η οικονομία. Εμείς προχωρήσαμε με σχέδιο σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ήταν αναγκαίες, και εκεί που απέτυχαν τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις, εμείς πετύχαμε. Όχι μόνο βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά εκεί που οι προηγούμενοι, παρά τις τεράστιες περικοπές είχαν διαρκώς ελλείμματα, εμείς καταφέραμε να φέρουμε πίσω τα πλεονάσματα. Ένας από τους λόγους ήταν ότι εμείς σταματήσαμε την ρεμούλα, την διαφθορά, την διαπλοκή, όσο μπορούσαμε, όσο περνούσε από το χέρι μας και στον χώρο της υγείας και στον χώρο των εξοπλιστικών και στον χώρο των προμηθειών.

Καταφέραμε λοιπόν να πετύχουμε εκεί που οι προηγούμενες τρεις κυβερνήσεις απέτυχαν. Αλλά πιστέψτε με, η πιο μεγάλη δική μας επιτυχία δεν είναι ότι βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά ότι την βγάλαμε προσπαθώντας να κρατήσουμε ταυτόχρονα και την κοινωνία όρθια. Όσο πιο πολύ γίνεται προστατευμένη από αυτές τις ακραίες επιθέσεις. Και τα χρόνια αυτά, μέσα σε συνθήκες δημοσιονομικού περιορισμού και κυβερνώντας, θέλω να σας το πω κοιτώντας σας στα μάτια, με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη, διότι τις τελικές μας αποφάσεις τις διαπραγματευόμασταν 2 και 3 και 4 φορές με αυτούς τους τεχνοκράτες που τους έχουν βάλει εκεί για να αποφασίζουν έναντι των εκλεγμένων κυβερνήσεων. Η πιο μεγάλη μας επιτυχία και το πιο μεγάλο μας κατόρθωμα είναι ότι αυτά τα χρόνια καταφέραμε να προστατεύσουμε τους πολλούς σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Ιδιαίτερα θέλω να αναφερθώ στον χώρο της υγείας, όπου παραλάβαμε μια κατάσταση διαλυμένη. Δημόσια νοσοκομεία με 900 εκ. ελλείμματα τον χρόνο και σήμερα τα 900 εκ. ελλείμματα έχουν γίνει 300 εκ. πλεόνασμα. Εκεί όπου εμείς δώσαμε την μάχη και δώσαμε τη δυνατότητα σε 2,5  εκ. ανασφάλιστους συμπολίτες μας να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όταν τότε χρειαζόταν να πληρώνουν για να κάνουν μια εγχείρηση σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Εμείς που δώσαμε τη δυνατότητα για 19.000 προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και σήμερα εξασφαλίζοντας πια όχι 1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις, αλλά το 1 προς 1, πράγμα με το οποίο δεν συμφωνεί ο κ. Μητσοτάκης και θέλει να ξαναπάμε στο 1 προς 5, έχουμε εξασφαλίσει την προοπτική για 10.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών ακόμα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Εμείς που όχι μόνο καταργήσαμε το πεντάευρο που έβαζαν κάποιοι στα εξωτερικά ιατρεία, αλλά σταματήσαμε, όπως σας είπα και πριν, αυτή την αθλιότητα να βάζουν πεντάευρο στον φτωχό, να ζητάνε λεφτά από τον ανασφάλιστο, την στιγμή που κρατούσαν στα συρτάρια τους 240 εκατ. από το ριμπέιτ για τους φαρμακοβιομήχανους που δεν εισέπρατταν για τη ελληνικό δημόσιο.

Γι’ αυτό εμείς  δεν κατηγορούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους,  γιατί η ταξική τους καταγωγή είναι αυτή που είναι. Αυτό τους δημιουργεί ένα πρόβλημα κατανόησης των πραγματικών προβλημάτων των Ελλήνων, της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων, το πώς ζει, τι αγωνίες έχει, τι προβλήματα έχει η ελληνική κοινωνία. Εμείς τους κατηγορούμε όχι για την ταξική τους καταγωγή, αλλά για τις πολιτικές τους θέσεις. Εμείς τους κατηγορούμε γιατί έχουν ένα πρόγραμμα σκληρότερο από αυτό που εφάρμοσε το ΔΝΤ στην Ελλάδα. Και θέλουν αυτό το πρόγραμμα να εφαρμόσουν αν ξαναγυρίσουν στις θέσεις της εξουσίας.

Αλλά δεν είναι μόνο στον χώρο της Υγείας που αισθανόμαστε περήφανοι που καταφέραμε πράγματα σημαντικά για τους πολλούς μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Στον χώρο της Πρόνοιας, επίσης, εκεί όπου αναλάβαμε μια χώρα σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης, εκεί που εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας τρέφονταν από τα συσσίτια της εκκλησίας και άλλων οργανισμών, εκεί όπου βλέπαμε σκηνές εκείνες τις εποχές –θυμάστε – ανθρώπων να ψάχνουν στα σκουπίδια και στους κάδους των απορριμμάτων για να βρούνε τροφή, αυτές ήταν οι εικόνες της θλίψης για την Ελλάδα του 2014. Παραλάβαμε έναν προϋπολογισμό για την Πρόνοια που ήταν περίπου 700 εκατ. ευρώ και σήμερα ο προϋπολογισμός για την Πρόνοια είναι στα 3 δις ευρώ. Εξασφαλίσαμε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, τα κατώτατο εγγυημένο εισόδημα για 700 χιλ. συμπολίτες μας. Να γιατί οι φίλοι μας οι τσιγγάνοι ή Ρομά είναι στις συγκεντρώσεις μας, είναι στις συγκεντρώσεις μας γιατί αισθάνθηκαν ξανά αξιοπρέπεια και ισότιμοι πολίτες μέσα από την πολιτική που ακολουθήσαμε.

Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε σε μια σχεδιασμένη επιδοματική πολιτική για τους αδύναμους. Προχωρήσαμε στο επίδομα στέγης, στο επίδομα ενοικίου, που αφορά σήμερα 240 χιλ. νοικοκυριά και ιδίως αφορά νέες και νέους, νέους που θέλουν μια στήριξη για να μπορέσουν να κάνουν το δικό τους σπίτι, τη δική τους οικογένεια. Γιατί νέα παιδιά της ηλικίας των 30 ετών, που θέλουν να κάνουν οικογένεια, βρίσκονται ακόμα στο παιδικό τους δωμάτιο. Και αυτό το 15άρι, αυτό το 200άρι είναι μια βοήθεια δικαιοσύνης γι’ αυτόν τον κόσμο. Και ας τη λοιδορεί ο κ. Μητσοτάκης που δεν ξέρει τι σημαίνει 100 και 200 ευρώ, διότι αυτά είναι τα τιπς που δίνει όταν πηγαίνει για φαγητό. Δεν είναι τα λεφτά για να περάσει τον μήνα.

Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε και σε ενίσχυση των επιδομάτων για το πρώτο, για το δεύτερο παιδί. Σε μια πολιτική στοχευμένη. Αλλά, ίσως, το πιο σημαντικό που καταφέραμε είναι να σταματήσουμε αυτόν το κατήφορο, αυτή την κατρακύλα σε ότι αφορά τους συνταξιούχους. Που τους έκοψαν πάνω από πέντε φορές τις συντάξεις. Που είδαν να συρρικνώνεται η σύνταξή τους σχεδόν κατά 30%. Και καταφέραμε, παρά τις προβλέψεις όλων των αντιπάλων μας, να σταματήσουμε, να καταργήσουμε αυτή την αχρείαστη περικοπή που μας είχε επιβάλει το ΔΝΤ και θα έπρεπε να εφαρμόσουμε από 1/1/2019. Και όχι μόνο δεν προχωρήσαμε σε περικοπή, αλλά 600 χιλ. συντάξεις είδαν μικρές αυξήσεις. Και σήμερα, με την πρώτη μεγάλη ευκαιρία που έχουμε, να αναδιανείμουμε το πλεόνασμα και το περίσσευμα, όχι στο τέλος του χρόνου αλλά προκαταβολικά, και να εμβαθύνουμε μια νέα οικονομική πολιτική ελάφρυνσης των πολλών και στήριξης των αδύναμων, ναι το πρώτο που κάνουμε είναι να επαναφέρουμε το θεσμό της 13ης σύνταξης. Και ναι, είμαστε περήφανοι που δίνουμε μια ανάσα αξιοπρέπειας σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους σε όλη την Ελλάδα.

Αλλά δεν είναι μόνο ο τομέας της Πρόνοιας, φίλες και φίλοι. Είναι και ο τομέας της Παιδείας. Εκεί όπου, θυμάστε, το 2013-14-15 τα σχολειά μας ήταν ξεχαρβαλωμένα. Εκεί όπου ξεκινούσαν δίχως δασκάλους, δίχως καθηγητές, δίχως βιβλία, έκαναν μαθήματα με φωτοτυπίες ως το Δεκέμβρη. Και βάλαμε μια τάξη, επαναφέραμε το εκπαιδευτικό σύστημα στις ράγες και προχωρήσαμε ήδη σε 4,5 χιλ. προσλήψεις σε καθηγητές Ειδικής Αγωγής, ειδικά για αυτά τα παιδιά. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι όλα τα παιδιά είναι παιδιά του ίδιου θεού και έχουν τα ίδια δικαιώματα, ίδια δικαιώματα πρόσβασης στη γνώση. Και την επόμενη περίοδο προχωράμε σε 15 χιλ. προσλήψεις σε εκπαιδευτικούς για να δημιουργήσουμε μια προοπτική ισορροπίας στο εκπαιδευτικό σύστημα, που διαλύθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Και, ταυτόχρονα, προχωρήσαμε σε ενίσχυση της έρευνα, σε ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων, αλλάξαμε τον χάρτη των ΑΕΙ καταργώντας τον αναχρονιστικό θεσμό των ΤΕΙ. Και τώρα έχουμε παντού ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι μια μεγάλη τομή, γιατί θέλουμε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στη γνώση υψηλής ποιότητας. Γιατί αυτό είναι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την πατρίδα μας, το ότι το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, οι νέες και οι νέοι θα βγαίνουν ισχυρά μορφωμένοι στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

Αλλά το μεγαλύτερο επίτευγμα το αφήνω για το τέλος. Γιατί είναι η μεγάλη εθνική μάχη, ο μεγάλος εθνικός στόχος. Ξέρετε, το 2009, πριν μας ρίξουν στον Καιάδα της χρεοκοπίας, πριν λεηλατήσουν με τα προγράμματά τους την οικονομία, ξέρετε πόση ήταν η ανεργία στην Ελλάδα και πόση ήταν η ανεργία στη Γερμανία; Η Ελλάδα  είχε μικρότερη ανεργία απ’ ότι η Γερμανία. Ήταν κοντά στο 6%. Ξέρετε πόσο έφτασε η ανεργία στην Ελλάδα την καταστροφική τετραετία που μας κυβέρνησαν, επιβάλλοντας τα πιο σκληρά και νεοφιλελεύθερα προγράμματα λιτότητας; Το 2014 έφτασε το αστρονομικό 28% και 60% για τους νέους. Δώσαμε μια σκληρή μάχη αυτά τα χρόνια και μειώσαμε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες την ανεργία. Την μειώσαμε από το 28% στο 19%. Ο αγώνας, όμως, αυτός είναι ένας αγώνας που πρέπει να συνεχιστεί. Διότι έχουμε σχέδιο την επόμενη τετραετία να φτάσει στο 10% και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν μας ρημάξουν οι πολιτικές τις λιτότητας και του ΔΝΤ. Και ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι αμέσως μόλις βγάλαμε τη θηλιά από το λαιμό μας, τον Αύγουστο του 2018, επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τη δυνατότητα του εργαζόμενου να διαπραγματεύεται και να αγωνίζεται. Και καταργήσαμε τον ρατσιστικό υποκατώτατο μισθό για τους νέους, ενώ αυξήσαμε κατά 11% τον κατώτατο μισθό.

Αυτά όλα, φίλες και φίλοι, είναι κατακτήσεις σημαντικές για μένα, γιατί; Γιατί έγιναν μέσα σε μια περίοδο, επαναλαμβάνω, που τα χέρια μας ήταν δεμένα πίσω από την πλάτη. Οι αποφάσεις μας φιλτράρονταν από το φίλτρο των δανειστών και των τεχνοκρατών. Σήμερα, όμως, η χώρα βρίσκεται σε μια άλλη κατάσταση. Βρισκόμαστε πια σε ξέφωτο, δε λέμε, όχι, δεν θα το πω εγώ, δεν ζω σε σύννεφα αυταπάτης. Ξέρω, έχω πλήρη επίγνωση ότι η μεγάλη πλειοψηφία,  γι’ αυτούς που αγωνιζόμαστε, δεν έχει ακόμα νιώσει, δεν έχει αισθανθεί την ανάκαμψη της οικονομίας στην καθημερινότητα και την τσέπη της. Ξέρω πολύ καλά ότι ακόμα σήμερα, αυτοί στους οποίους απευθυνόμαστε και για τους οποίους αγωνιζόμαστε, οι πολλοί, οι συνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι, οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εργάζονται μέσα σε δύσκολες συνθήκες και περνάνε δυσκολίες για να τα βγάλουν πέρα.

Έχουμε, όμως, τώρα, τη δυνατότητα γιατί φύγαμε από αυτή την μέγγενη, και είμαστε πια σε μια διαφορετική πίστα από αυτήν που ήμασταν πιο πριν. Έχουμε τη δυνατότητα να ορίζουμε εμείς τα μέσα για να πιάνουμε τους στόχους τους οποίους έχουμε συμφωνήσει. Γι’ αυτό και μόλις μας δόθηκε αυτή η δυνατότητα, τώρα, δώσαμε τη 13η σύνταξη. Γι’ αυτό και μόλις  μας δόθηκε αυτή η δυνατότητα, τώρα, κατεβάσαμε τον ΦΠΑ στην εστίαση στα τρόφιμα, για τα νοικοκυριό, για τις λαϊκές τάξεις, για τον κάθε Έλληνα, για την κάθε Ελληνίδα. Αλλά και στην ενέργεια, στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο. Και είμαστε εμείς αυτοί που με ασφάλεια έχουμε σχεδιάσει για το 2020 μόνιμα μέτρα ύψους 1,3 δις ευρώ, που θα ελαφρύνουν ακόμα περισσότερο τη μεσαία τάξη. Μέτρα όπως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η κατάργηση για τους πολλούς μέχρι 20 χιλ. ευρώ και η μείωσή της, μέτρα ενίσχυσης των αγροτών, των αγροτικών συνεταιρισμών, των συνεταιρισμένων αγροτών.

Και μιας και είπα για αγρότες και βρίσκομαι εδώ στα Τρίκαλα, να μην ξεχάσω να πω ότι ήμασταν αυτοί που δώσαμε μάχες αυτά τα δύσκολα τρία χρόνια, για να προστατεύσουμε το εισόδημα του αγρότη. Είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι καταργήσαμε τις κατασχέσεις στις επιδοτήσεις και διαμορφώσαμε συνθήκες αφορολόγητου για τη μεγάλη πλειοψηφία των εισοδημάτων. Και θέλω να απευθυνθώ στους αγρότες και τις αγρότισσες που μας βλέπουν. Που ξέρανε ότι οι περικοπές στις συντάξεις τους με τους προηγούμενους νόμους, θα ήταν περικοπές με γεωμετρική πρόοδο. Αλλά εμείς προστατεύσαμε τις συντάξεις τους. Αλλά κυρίως, ξέραμε ότι κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας να προστατεύσουμε το εισόδημά τους. Και να τους ρωτήσω, ποιους θα εμπιστευθείτε για το μέλλον σας; Θα εμπιστευθείτε αυτούς που το Φλεβάρη του 2017 μέσα στη Βουλή τόλμησαν να έρθουν να μας προτείνουν να συμψηφίσουμε τα κατασχημένα ποσά σε λογαριασμούς για χρέη στην εφορία με τις επιδοτήσεις, ή εμάς που δεν τους ακούσαμε, αλλά  εφαρμόσαμε το αφορολόγητο στις επιδοτήσεις, εφαρμόσαμε το ακατάσχετο στις επιδοτήσεις μέχρι 7,5 χιλ. ευρώ και σώσαμε το εισόδημα των αγροτών;

Ποιους θα εμπιστευθείτε, φίλες και φίλοι, αγρότισσες και αγρότες; Αυτούς που τον περασμένο Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ, θεωρώντας δεδομένη όχι μόνο την περικοπή των συντάξεων αλλά και την περικοπή του αφορολόγητου από 1/1/2020 βγήκαν και πρότειναν το πρόγραμμά τους, λέγοντας ότι θα βάλουν φορολογικό συντελεστή από το πρώτο ευρώ στο εισόδημα του αγρότη 9%; Αυτούς θα εμπιστευθείτε ή εμάς που έχουμε κατοχυρώσει το αφορολόγητο στον αγρότη για τη μεγάλη πλειοψηφία των εισοδηματιών ως τα 9,5 χιλ. ευρώ; Και ταυτόχρονα δίνουμε μάχη για να προασπίσουμε και το αφορολόγητο στις επιδοτήσεις στο 100% στον δεύτερο πυλώνα και ως 12 χιλ. ευρώ στον πρώτο πυλώνα;

Αυτά τα ερωτήματα είναι κρίσιμα ερωτήματα και αφορούν τον καθένα και την καθεμιά από εμάς. Όπως, επίσης, και ερωτήματα που αφορούν τον τόπο σας, εδώ τα Τρίκαλα. Στον νομό Τρικάλων την τελευταία τετραετία, την δύσκολη αυτή τετραετία αυξήσαμε τη χρηματοδότηση για το νομό Τρικάλων από κονδύλια του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ, από τα 51 εκατ. ευρώ που ήταν την τετραετία 2010 -14, στα 151 εκατ. ευρώ. Προχωρήσαμε εμείς, που κατ’ αυτούς είμαστε ερασιτέχνες και κατσαπλιάδες, έτσι μας λένε, αλλά ταυτόχρονα αυτοί είναι επαγγελματίες. Αλλά ξέρετε πού είναι επαγγελματίες και καλοί; Είναι επαγγελματίες στη μίζα, στη διαπλοκή, στη διαφθορά.

Είχαν όλα τα μεγάλα έργα κολλήσει. Κανένα μεγάλο έργο δεν είχε προχωρήσει. Ολοκληρώσαμε όλους τους οδικούς άξονες και ξεκολλήσαμε ακόμα και τον Ε 65. Το κομμάτι Τρίκαλα-Σινιάδα έχει ολοκληρωθεί, Σινιάδα-Λαμία ολοκληρώνεται με ταχείς ρυθμούς ενώ είμαστε σε εντατικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με την DGCom   για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για το βόρειο τμήμα που αφορά τη σύνδεση των Τρικάλων με τα Γρεβενά και την Εγνατία Οδό που θα δώσει μια άλλη προοπτική στην περιοχή του Κάμπου της Θεσσαλίας.

Ταυτόχρονα, εμείς προχωρήσαμε και σε σημαντικά έργα στην περιοχή, όπως το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο εδώ στα Τρίκαλα, το ΙΕΚ στην Καλαμπάκα, δίνουμε έργα πνοής και προοπτικής στον τόπο, διότι έχουμε έγνοια για την περιφέρεια και έχουμε έγνοια και για το πώς θα αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα  κάθε τόπου ξεχωριστά.

Θέλω όμως, φίλες και φίλοι, να σας πω, κλείνοντας την παρέμβασή μου σ’ αυτή την ανεπανάληπτη κατ’ εμέ υποδοχή, την συγκλονιστική υποδοχή, που θα μου μείνει αξέχαστη, εδώ στα Τρίκαλα. Θέλω να σας πω, αυτές οι ευρωπαϊκές εκλογές δεν θυμίζουν και τόσο ευρωπαϊκές κάλπες. Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι ταυτόχρονα ψηφίζουμε και για την τοπική αυτοδιοίκηση, για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες μας σε ένα νέο πλαίσιο και ένα νέο μοντέλο το οποίο έχουμε θεσπίσει στην τοπική αυτοδιοίκηση, που αφορά την απλή αναλογική και αναγκάζει όλους τους συνδυασμούς να κάτσουν σε ένα τραπέζι για το καλό του τόπου και να σκεφτούν την επόμενη μέρα και να δημιουργήσουν συναινέσεις για το πώς θα κυβερνηθούν οι πόλεις και οι κοινότητές μας και οι περιφέρειές μας.

Όμως σας έλεγα ότι αυτές οι ευρωπαϊκές εκλογές δεν θυμίζουν και τόσο ευρωπαϊκές εκλογές.

Οι αντίπαλοί μας έθεσαν το δίλημμα να φύγει ο Τσίπρας και αυτή η κυβέρνηση. Εμείς βάζουμε το πραγματικό δίλημμα. Όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε να κρατήσουμε την κοινωνία και την Ελλάδα όρθια σε δύσκολες συνθήκες. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Τώρα δίνουμε μια ανάσα και προοπτική στους πολλούς. Και την προηγούμενη βδομάδα ανακοινώσαμε μέτρα, μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης των πολλών.

Οι αντίπαλοί μας δεν δεσμεύτηκαν ούτε μια φορά ότι αυτά τα μέτρα θα είναι μόνιμα αν αυτοί εκλεγούν. Αντιθέτως, μας είπαν ότι η 13η σύνταξη είναι κάτι το ανέφικτο κι ένας φτηνός λαϊκισμός, που δεν την εγγυώνται.

Και μας είπαν κι άλλα. Μας είπαν ότι είναι υπέρ της 7ήμερης εργασίας, υπέρ της κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ότι το 8ωρο είναι ξεπερασμένο, ότι θέλουν να επιστρέψουν στο 1 προς 5 προσλήψεις/αποχωρήσεις στο δημόσιο. Μας είπαν πολλά, ανατριχιαστικά για τους πολλούς που τους ξέφυγαν κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεών τους.

Δεν φταίμε εμείς γι αυτό. Δεν φταίμε εμείς που κάθε φορά που αναγκάζεται να μιλήσει εκτός κειμένου ο κ. Μητσοτάκης, βγαίνει το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. να βγάλει ανακοίνωση και να πει, ψηφοφόρε, δεν είναι αυτό που νομίζεις, κάτι άλλο είπε, δεν είναι αυτό που άκουσες.

Όμως δυστυχώς είναι αυτό που νομίζετε. Αυτό το οποίο θέλουν να φέρουν στον τόπο είναι τις πιο σκληρές στιγμές της λιτότητας που ζήσαμε το ΄10-14. Για τους πολλούς. Για τους λίγους ενδεχομένως να φέρουν κάποιες ελαφρύνσεις. Για αυτούς που έβγαλαν τα λεφτά τους με οφσορ έξω από τη χώρα, γι αυτούς που δεν ένιωσαν την πίεση που νιώσατε όλοι εσείς που είστε σήμερα εδώ τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Θέλω λοιπόν να απευθυνθώ σε κάθε συνταξιούχο και να του πω. Την άλλη Κυριακή η ψήφος σου είναι και ψήφος εμπιστοσύνης στις πολιτικές που πλέον είναι καθαρές. Η ψήφος σου την άλλη Κυριακή είναι και ψήφος έγκρισης της 13ης σύνταξης και της μόνιμης παροχής της από δω και στο εξής ή ψήφος απόρριψης της 13ης σύνταξης.

Και δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω. Δεν είναι υπερβολή. Διότι βλέπετε τα κοράκια πώς βυσσοδομούν και πώς καιροφυλακτούν για να ακυρώσουν αυτές τις φιλολαϊκές πολιτικές που εξαγγείλαμε την προηγούμενη βδομάδα.

Αν λοιπόν την άλλη Κυριακή οι συνταξιούχοι, οι πολλοί, η μεγάλη πλειοψηφία δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σ’  αυτά τα μέτρα, κανένας διοικητής καμιάς τράπεζας, κανένας τεχνοκράτης κανενός Διεθνούς Ταμείου δεν θα μπορέσει να αμφισβητήσει τη μονιμότητα αυτών των παροχών και την εμβάθυνση αυτών των παροχών στο μέλλον. Αντιθέτως, όμως, αν ψηφιστεί το ψηφοδέλτιο εκείνο, αν βρεθεί πλειοψηφικό στην κάλπη το ψηφοδέλτιο εκείνο που πάνω-πάνω γράφει με μεγάλα γράμματα κατάργηση της 13ης σύνταξης, κατάργηση των φιλολαϊκών παροχών, κατάργηση της πενθήμερης και οκτάωρης εργασίας, τότε ναι, το μήνυμα που θα δοθεί και στην εγχώρια ελίτ αλλά και στην εξωχώρια ελίτ των τεχνοκρατών θα είναι ένα μήνυμα αμφισβήτησης αυτής της πολιτικής.

Γι’ αυτό λοιπόν η παρουσία σας σήμερα εδώ είναι το πρώτο μεγάλο αποφασιστικό βήμα. Αλλά αυτό το βήμα πρέπει να φτάσει, να ολοκληρωθεί μέχρι την κάλπη την άλλη Κυριακή, να μετουσιωθεί σε ένα μεγάλο ρεύμα νίκης. Δεν μας αρκεί απλά η επιβεβαίωση. Θέλουμε τη νίκη και τη νίκη τη μεγάλη, να δώσει μήνυμα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να δώσει μήνυμα ότι τελειώσαμε πια με τις πολιτικές της λιτότητας, τελειώσαμε πια με το να ορίζουν τεχνοκράτες πάνω από το κεφάλι μας πώς θα κατανείμουμε τον πλούτο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού. Και από δω και πέρα μια κυρίαρχη κυβέρνηση με τη στήριξη του ελληνικού λαού θα προχωρήσει και σε άλλα βαθύτερα φιλολαϊκά μέτρα από την επόμενη μέρα και για την επόμενη τετραετία. Διότι πράγματι η προηγούμενη τετραετία ήταν μόνο το πρώτο ημίχρονο σε δυσμενείς συνθήκες. Στο δεύτερο ημίχρονο θα σκοράρουμε και θα παίξουμε την μπάλα που γνωρίζουμε

Νά’ στε καλά, σας ευχαριστώ θερμά γι αυτή την υποδοχή, σας ευχαριστώ θερμά γι αυτή την ανεπανάληπτη υποδοχή εδώ στα Τρίκαλα.  Καλή δύναμη μέχρι την κάλπη την άλλη Κυριακή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL