Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
ΕΡΧΕΤΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ / Ο αγώνας των εκπαιδευτικών κατά της απαξίωσης του σχολείου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΡΧΕΤΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ / Ο αγώνας των εκπαιδευτικών κατά της απαξίωσης του σχολείου

Όταν την προηγούμενη Δευτέρα χτύπησε κουδούνι στα σχολεία, ένα ρήμα ακούστηκε: «Απεργώ»! Σε εκατοντάδες σχολεία το ποσοστό συμμετοχής ήταν 100%. Πρωτόγνωρο. Ο πανελλαδικός μέσος όρος ξεπέρασε το 90%. Επίσης πρωτόγνωρο. Η κυβέρνηση, με την πολιτική διάλυσης του δημόσιου σχολείου, κατάφερε να ενώσει κάτω από τις πορτοκαλί σημαίες της ΟΛΜΕ όλους τους καθηγητές. Κι αυτοί που δεν είναι μέλη της Ομοσπονδίας και αυτοί που δεν πήγαν στις συνελεύσεις, με το χτύπημα του κουδουνιού στα σχολεία, μία λέξη είπαν: «Απεργία»!

Τόσο η καθολική συμμετοχή στην απεργία όσο και οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις που έγιναν σε κάθε πόλη, διέλυσαν παντελώς την εικονική πραγματικότητα που καλλιεργούσε επί μέρες η κυβέρνηση, διά των εκπροσώπων της και των βοηθών τους στα ΜΜΕ (ηλεκτρονικά και έντυπα), μιλώντας για: συνδικαλιστές απομονωμένους από τον κλάδο, ισχνές μειοψηφίες που ψήφιζαν απεργίες υποκινούμενες από τον ΣΥΡΙΖΑ, κόντρα στη μεγάλη μάζα των εκπαιδευτικών η οποία βλέπει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πιστή εφαρμογή του αγίου Μνημονίου. Και μετά δάκρυα και οργή, διότι τάχα η απεργία είναι ψωμί στο βούτυρο των ιδιωτικών σχολείων και στη συνέχεια νέος οργισμένος κλαυθμός, διότι ο Τσίπρας και οι αδίστακτοι υποστηρικτές του βάζουν τα παιδιά να κάνουν καταλήψεις. Τα παιδιά που μέχρι χθες τα εμφάνιζαν σε πόλεμο με τους καθηγητές τους, τώρα ξαφνικά, όπως εύστοχα επισημαίνεται σε σχόλιο-απάντηση της ΟΛΜΕ στο Mega, έγιναν «άβουλες μαριονέτες» και «υποχείρια» και κάνουν καταλήψεις για να βοηθήσουν το εισόδημα των απεργών...

Δεν τους άκουσε κανείς. Οι καθηγητές είναι σε αγώνα διαρκείας επειδή υπερασπίζονται την εργασιακή τους οντότητα και το δημόσιο σχολείο. Το ένα είναι άρρηκτα δεμένο με το άλλο. Η κυβέρνηση, χτυπώντας το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών, πλήττει τη δημόσια εκπαίδευση. Τα σχολεία δεν τα έκλεισε η απεργία. Τα σχολεία τα έκλεισε και τα κλείνει η κυβέρνηση.

Την εβδομάδα που έρχεται θα ολοκληρωθούν οι λίστες με τα ονόματα των εκπαιδευτικών που θα μετακινηθούν όχι απλώς σε άλλο σχολείο, διότι τους έβγαλαν περισσευούμενους, αλλά σε άλλο νομό! Όπως καταγγέλλει η ΟΛΜΕ, η διαδικασία αυτή παραβιάζει κάθε νομιμότητα, καθώς παρακάμπτει τα υπηρεσιακά συμβούλια και γίνεται στα παρασκήνια, χωρίς να δίνονται στη δημοσιότητα τα απαραίτητα στοιχεία και κριτήρια. Και δεν δίνονται για ευνόητους λόγους. Οι πληροφορίες από αιρετούς εκπροσώπους του κλάδου λένε ότι πλέον θα μπει χέρι στον σκληρό πυρήνα του σχολείου. Για παράδειγμα, στη Λάρισα δημιούργησαν τη λίστα μόνο από μία ειδικότητα, αυτή των φιλολόγων, 50 υπεράριθμους. Στην Καρδίτσα, οι κατασκευαστές υπεραριθμιών δίνουν 19 φιλόλογους πλεονάζοντες. Στα Χανιά, έβγαλαν 18 καθηγητές της ίδιας ειδικότητας να περισσεύουν. Οι μηχανισμοί παραγωγής πλεοναζόντων είναι γνωστοί: καταργήσεις σχολείων, συμπτύξεις και συγχωνεύσεις τμημάτων, αύξηση του ωραρίου, αναθέσεις μαθημάτων και διαθεσιμότητες.

«Το αποτέλεσμα των αθρόων διαθεσιμοτήτων, σε συνδυασμό με την αύξηση του ωραρίου και όλων των άλλων διατάξεων παραγωγής υπεραριθμιών», καταγγέλλουν οι ΕΛΜΕ Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων «ήταν 68 συνάδελφοι να θεωρηθούν πλεονάζοντες και να οδηγηθούν στη Περιφέρεια». Όσοι μένουν «καλούνται να συμπληρώνουν ωράριο σε τρία και τέσσερα σχολεία, τα οποία απέχουν έως και 70 χλμ. μεταξύ τους. Ακόμη, σε πολλές περιπτώσεις θα είναι αναγκασμένοι να περνούν ώρες του διδακτικού ωραρίου, μετακινούμενοι στο οδικό δίκτυο της Ικαρίας ή της Σάμου».

Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα που τροφοδοτεί τον αγώνα των εκπαιδευτικών, όπως έδειξε το κουδούνι της Δευτέρας.

Επί του πιεστηρίου...

Μέχρι την ώρα που έκλεινε η Αυγή της Κυριακής τα ξημερώματα του Σαββάτου η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας δεν είχε λάβει απόφαση για τη συνέχιση ή όχι και με ποιες μορφές των απεργιακών κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL