Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Εκπομπές CO2; Όσες απορροφούν τα δέντρα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκπομπές CO2; Όσες απορροφούν τα δέντρα!

Ο Εθνικός Σχεδιασμός για την Ενέργεια και το Κλίμα έχει ως πρωταρχικό στόχο τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και συμβολή στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Καθοριστικό εργαλείο για την προστασία του περιβάλλοντος είναι η μείωση των ρύπων. Η Ελλάδα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων και των στόχων που πηγάζουν από τη Συμφωνία των Παρισίων, υλοποιεί συγκεκριμένο σχέδιο άρρηκτα συνδεδεμένο και με τους Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Τα πολύ σημαντικά αυτά θέματα αναπτύχθηκαν σε εκδήλωση με ομιλητές τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμελλο, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, ένα σύγχρονο κέντρο αθλητισμού, πολιτισμού και καινοτομίας, με θέμα «Εθνικός Σχεδιασμός για την Ενέργεια και το Κλίμα» και συντονιστή το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Στάικο.

Εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος καυτηρίασε την έλλειψη σχεδιασμού πριν από το 2015.

Προλόγισε ο συντονιστής του Τμήματος Ενέργειας Σωτήρης Μπούζας, ενώ τις ομιλίες των υπουργών ακολούθησαν τοποθετήσεις των επικεφαλής σε φορείς ενέργειας, καθώς και ερωτήσεις.

Καθολική ήταν η άποψη ότι τα θετικά βήματα και τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών δεν έχουν γίνει γνωστά στο ευρύ κοινό.

Πόσοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι με ισχυρό κοινωνικό τιμολόγιο και ειδικές μέριμνες για τις ευάλωτες ομάδες αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η ενεργειακή φτώχεια; Πόσοι θυμούνται ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ την εξαετία της κρίσης 2008-2013 αυξήθηκαν κατά 60%, προκαλώντας κλείσιμο επιχειρήσεων και εκτίναξη οφειλών, ενώ από το 2015 μειώθηκαν κατά 12% (για τους συνεπείς καταναλωτές 18%, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρός της Μανώλης Παναγιωτάκης);

Τώρα η μεγάλη επιχείρηση καλείται να μεταβεί σε μια καινούργια κατάσταση με αύξηση παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επέκταση σημείων τροφοδοσίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μονάδες χαμηλών ρύπων. Ομαλά, χωρίς βεβιασμένες κινήσεις.

Οι καθυβρισμένες λιγνιτικές μονάδες έχουν κρατήσει όρθιο το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και έχουν εξασφαλίσει επάρκεια σε οριακές στιγμές. Οι πετρελαϊκές μονάδες, ιδιαίτερα σε κάποια νησιά, εξακολουθούν να θεωρούνται αναγκαίες. Δεν αποσύρονται με μια μονοκοντυλιά.

Παγκόσμιο και κυρίως πανευρωπαϊκό στόχο αποτελεί η δραστική μείωση των εκπομπών ρύπων μέχρι το 2030 και ο περιορισμός τους μέχρι το 2050 σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το ιδανικό θα είναι να εκπέμπεται τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο μπορούν να απορροφήσουν οι ωκεανοί και η βλάστηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL