Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Θ. Θεοχαρόπουλος από το Περιστέρι: Να ηττηθεί η ταξική πολιτική που σχεδιάζει ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θ. Θεοχαρόπουλος από το Περιστέρι: Να ηττηθεί η ταξική πολιτική που σχεδιάζει ο Κυρ. Μητσοτάκης

«Η Προοδευτική Συμμαχία προχωράει αποφασιστικά μπροστά για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Για την ανάδειξη μιας νέας προοδευτικής ταυτότητας με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Για μια σύγχρονη αριστερή πρόταση διακυβέρνησης, σε Ελλάδα και Ευρώπη», ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος σε ομιλία του, στο πλαίσιο πολιτικής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στο Περιστέρι. «Μια ισχυρή προοδευτική συμμαχία απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά και τις συντηρητικές δυνάμεις» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε πως «οι Έλληνες πολίτες καλούνται να κάνουν μια κρίσιμη επιλογή για την επόμενη μέρα της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης υπό την σκιά των διευρυμένων ανισοτήτων και υπό την απειλή της ακροδεξιάς, η οποία έχει εισβάλλει και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ατζέντα παραδοσιακών δυνάμεων της κεντροδεξιάς». Όπως τόνισε «Πολλά κόμματα της ευρωπαϊκής δεξιάς, για να επιβιώσουν εκλογικά, υιοθετούν την ατζέντα της ακροδεξιάς. Πετυχαίνουν, όμως, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν. Αντί να αποδυναμώνουν, ενισχύουν τον ακροδεξιό λαϊκισμό. Το βλέπουμε και στη χώρα μας, με τη ΝΔ που διολισθαίνει σε όλο και πιο σκληρές δεξιές απόψεις τόσο στα εθνικά θέματα όσο και σε θέματα οικονομίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συνέχισε λέγοντας πως «η απάντηση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων οφείλει να είναι άμεση και αποτελεσματική. Με προώθηση πολιτικών ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης και των εργασιακών δικαιωμάτων, ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, θωράκισης της δημοκρατίας. Οφείλουμε να πιάσουμε ξανά το νήμα από την αρχή, από την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης, και να κάνουμε την Ευρώπη και πάλι ελκυστική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα χρειάζεται ν’ αλλάξει ριζικά για να υπάρξει με προοπτική. Για να αντιστραφεί το ρεύμα του αντιευρωπαϊσμού και του εθνολαϊκισμού πρέπει οι πολίτες να συμμετέχουν στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται από δημοκρατικά εκλεγμένα και νομιμοποιημένα όργανα κι όχι από άτυπα εξωθεσμικά κέντρα, με κυρίαρχο το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι αναγκαία σε όλους τους τομείς, για μία δημοκρατική Ευρώπη που θα δίνει τη μάχη της αειφόρου ανάπτυξης, με σταθερή στόχευση για μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, θα αντιπαρατίθεται αποφασιστικά στον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, θα αντιμετωπίζει κοινά το προσφυγικό ζήτημα και θα στοχεύει στην πολιτική της ενοποίηση. Η κρίσιμη αυτή επιλογή για την επόμενη μέρα της Ευρώπης δεν είναι παρεμπίπτον ζήτημα για την Ελλάδα. Οι πολίτες θα επιλέξουν ξεκάθαρα: αριστερά ή δεξιά, ισχυρό κοινωνικό κράτος ή νεοφιλελευθερισμό, ενίσχυση ή διάλυση των εργασιακών σχέσεων, κοινωνική συνοχή ή κοινωνικό αυτοματισμό, φορολογικές ελαφρύνσεις στους πολλούς ή στους λίγους, ισχυρή δημόσια παιδεία και υγεία ή εκχώρηση στους ιδιώτες».

Στη συνέχεια της ομιλίας του και αφού ανέφερε πως η συμμαχία που θα εκφρασθεί στη χώρα μας η πλειοψηφία του προοδευτικού χώρου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ο κ. Θεοχαρόπουλος επιτέθηκε στο Κίνημα Αλλαγής αλλά και στη ΝΔ λέγοντας: «Το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής σε αυτή την κρίσιμη για την χώρα μας και για όλη την Ευρώπη περίοδο βάζει ως στόχο την στρατηγική ήττα της αριστεράς, δηλαδή την στρατηγική νίκη της δεξιάς. Έχει επιλέξει τη στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ. ΚΙΝΑΛ και ΝΔ έχουν κοινή στάση σε όλα τα κορυφαία ζητήματα πολιτικής. Το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ εξελίχθηκε σ’ ένα περίκλειστο κόμμα το καθιστά μακριά από τους προσανατολισμούς ακόμη και της ίδιας της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ενώ η απόφαση της ηγεσίας του για οριστική στροφή στα δεξιά, και όχι στα αριστερά α λα Σάντσεθ, βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την πλειοψηφία της βάσης της προοδευτικής παράταξης, η οποία για αυτό τον λόγο συσπειρώνεται γύρω από την Προοδευτική Συμμαχία.

Από την άλλη, στις θέσεις και στο πρόγραμμα της ΝΔ αποτυπώνεται ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός. Φορολογικές ελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο και τους έχοντες σε βάρος του κοινωνικού κράτους. Διάλυση των εργασιακών σχέσεων, απολύσεις χωρίς όριο και αποζημίωση, ρευστοποίηση του ωραρίου, συρρίκνωση του κράτους και εκχώρηση παιδείας και υγείας στους ιδιώτες. Αλλά και όσα λέει ο πρόεδρός της είναι χαρακτηριστικά του σχεδίου και του προγράμματος της ΝΔ. Από μια άποψη θα έλεγε κανείς ότι είναι συνεπής με τα συμφέροντα της τάξης του. Με τον κόσμο που θέλει να εκπροσωπεί. Το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, στην πρόσφατη Συνέντευξη Τύπου, για έναν νέο που θέλει να γίνει ψυκτικός και είναι από το Περιστέρι, και όχι από κάποια άλλη περιοχή, είναι άκρως αποκαλυπτικό. Αποκαλύπτει τον ταξικό χαρακτήρα του τρόπου σκέψης του. Και δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης προβαίνει σε δηλώσεις με βαθιά ταξικό πρόσημο. Αρκεί να σας θυμίσω ότι για τον κ. Μητσοτάκη δεν έχει κανένα νόημα η προσπάθεια μείωσης των ανισοτήτων καθώς αυτές είναι δεδομένες. Κάτι σαν φυσικό φαινόμενο. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η διαφορά μας. Αυτή ακριβώς είναι η θεμελιώδης διαφορά της προοδευτικής από την συντηρητική παράταξη. Η δική μας Ελλάδα είναι των πολλών και όχι των λίγων, που αποκαθιστά αδικίες, που δεν αναπαράγει στερεότυπα ούτε κάνει ταξικούς διαχωρισμούς, που στοχεύει στην κοινωνική συνοχή, στη συνεχή προσπάθεια άρσης των ανισοτήτων».

«Πορευόμαστε σταθερά με προοδευτικές θέσεις, κάτι που το έχουμε αποδείξει έμπρακτα με τη στάση της σε κορυφαία ζητήματα πολιτικής» είπε ακόμα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, αναφέροντας επιγραμματικά την απλή αναλογική, τη διεύρυνση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την μη περικοπή συντάξεων, το κοινωνικό μέρισμα, τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους στην κατεύθυνση διαχωρισμού των σχέσεων εκκλησίας-κράτους, και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Την τελευταία χρονιά η έξαρση ενός νέου εθνολαϊκισμού επαναπροσδιόρισε ξανά τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ προόδου και συντήρησης, η αποχώρηση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για την προώθηση μίας προοδευτικής συμπαράταξης αποτέλεσαν εκείνες τις πολιτικές συνθήκες που οδηγούν σε μία ευρεία προοδευτική συμμαχία σε όλα τα επίπεδα. Η συμπόρευσή μας αυτή είναι αποτέλεσμα προγραμματικών συγκλίσεων σε αριστερές προοδευτικές πολιτικές» σημείωσε.

Κλείνοντας, κάλεσε τους προοδευτικούς πολίτες να συστρατευθούν σε μια ευρεία προοδευτική συμμαχία, για να δώσουν από κοινού τη «μάχη». «Θα αγωνιστούμε για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των προοδευτικών πολιτών. Στις ανάγκες των πολλών και όχι των λίγων. Θα αγωνιστούμε «Για την Ελλάδα των πολλών - Για την Ευρώπη των λαών». Και θα νικήσουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL