Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Εντυπώσεις - "Εφημερίδα των Συντακτών" / Νήπια με βαριές υπογραφές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εντυπώσεις - "Εφημερίδα των Συντακτών" / Νήπια με βαριές υπογραφές

του Τάσου Παππά

Διάβασα το προεκλογικό κείμενο που υπογράφουν 64 πολίτες από διάφορους χώρους (οικονομία, ιστορία, τέχνη, επιχειρήσεις). [...] Στις προεκλογικές περιόδους συνήθως τα κείμενα που κυκλοφορούν με διάσημες υπογραφές μας καλούν να ψηφίσουμε κάποιο κόμμα συγκεκριμένα. Οι 64 προτρέπουν τους πολίτες να αποδοκιμάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ευθύνεται για πολλά [...] Λίγο να έχεις παρακολουθήσει τη δημόσια συζήτηση, θα διαπιστώσεις ότι οι 64 δεν μπορούν να κρύψουν την επιθυμία τους να κερδίσει τις εκλογές η Δεξιά. [...] Οι 64 είναι όλοι ενήλικες -μερικοί κουβαλάνε αρκετά χρόνια στην πλάτη τους-, άρα ξέρουν τι έχει γίνει στη χώρα από τη Μεταπολίτευση και μετά. Ωστόσο, γράφουν σαν να γεννήθηκαν το 2015. Σαν να είναι δηλαδή μόλις τεσσάρων ετών. Μας λένε:

- «Στη χώρα επικρατεί μια γενική παράλυση»: δεν προκύπτει ούτε από τα στοιχεία των υπηρεσιών της Ε.Ε. ούτε απ' αυτά που μεταδίδουν τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία στο παρελθόν δεν έλεγαν καλή κουβέντα.

- «Η μεσαία τάξη συρρικνώνεται»: μάλλον έχουν ξεχάσει ότι αυτό ξεκίνησε με δραματικό τρόπο το 2010 και κορυφώθηκε τη διετία 2012-2014. Ιδιοτελής ανάγνωση της πραγματικότητας.

- Για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις ελέγχου της ελληνικής Δικαιοσύνης: ακόμη κι έτσι να είναι, πώς γίνεται να μη θυμούνται τι συνέβαινε στη χώρα πριν από τον μοιραίο γι' αυτούς Ιανουάριο του 2015; Εκτός κι αν πιστεύουν ότι η Δικαιοσύνη ήταν ανεξάρτητη και ελεύθερη και οι κυβερνήσεις της Δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ ουδέποτε επιχείρησαν να την ελέγξουν, να τη χειραγωγήσουν, να την επηρεάσουν. Καλό είναι να μη λένε παραέξω τέτοιες χοντράδες, γιατί δεν έχουν όλοι κοντή μνήμη.

- Για «χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης»: εύλογα κάποιος θα αναρωτηθεί: «Όλοι εκτός Ελλάδας βρισκόσασταν μέχρι τον Ιανουάριο του 2015;».

- Η κυβέρνηση ασκεί ποινικές διώξεις κατά πολιτικών αντιπάλων της: διώξεις ασκεί η Δικαιοσύνη, όχι οι κυβερνήσεις. Αλλά και επί της ουσίας εναντίον ποιου πολιτικού αντιπάλου της κυβέρνησης έχει ασκηθεί ποινική δίωξη; Αν αναφέρονται στους Λοβέρδο, Σαλμά, για την ώρα δεν υπάρχουν διώξεις. Ως ύποπτοι έχουν κληθεί. Αν αναφέρονται στους έξι για το σκάνδαλο (ακόμη και ο κ. Μητσοτάκης για σκάνδαλο μιλάει, ελπίζω κι αυτοί να έχουν την ίδια γνώμη) Novartis, δεν υπάρχει μέχρι τώρα δίωξη. Περίεργη αντίληψη για τη νομιμότητα έχουν.

- Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί διχαστικό λόγο: προφανώς θεωρούν υψηλού επιπέδου τα επιχειρήματα: «Να τος ο Τσίπρας ο σκαφάτος», «Η συμμορία του Μαξίμου», «Ο αρχισυμμορίτης πρωθυπουργός», «Έρχονται Ειδικά Δικαστήρια για τον Τσίπρα», «Να τελειώνουμε μ' αυτούς όχι μόνο γι’ αυτά που κάνουν, αλλά και γι’ αυτά που σκέφτονται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL