Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Η Ν.Δ. όμηρος των fake news της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. όμηρος των fake news της

Γιατί η Δεξιά, τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν και γενικότερα η αντισύριζα συμμαχία καταφεύγουν τόσο συχνά σε fake news; Ακόμα περισσότερο, γιατί έχει καταστήσει τα fake news αιχμή του δόρατος της πολιτικής της και γιατί έχει εγκαταστήσει τους εμπνευστές των fake news ως προνομιακούς εκφραστές και διαμορφωτές γνώμης της συντηρητικής παράταξης;

Ενδεχομένως η απάντηση στο πρώτο σκέλος του ερωτήματος να είναι η δεύτερη ερώτηση. Δηλαδή, η Ν.Δ. να έχει κάνει σημαία τα fake news επειδή ακριβώς έχει κάνει σημαιοφόρους της ανθρώπους των οποίων η πολιτική δραστηριότητα είναι η παραγωγή και διακίνηση ψευδών ειδήσεων, δηλαδή διάφορα ακροδεξιά λαμόγια.

Είναι αλήθεια ότι όχι τώρα, αλλά εδώ και σχεδόν δεκαπέντε χρόνια, οι επικοινωνιολόγοι του συστήματος της διαπλοκής έχουν φτιάξει μια καρικατούρα του ΣΥΡΙΖΑ. Το πολιτικό και μιντιακό σύστημα είχε εκπλαγεί και είχε ανησυχήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ -τότε ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ- ήδη από την εποχή Αλαβάνου, με τις κινητοποιήσεις για το άρθρο 16 και ακόμα περισσότερο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε σαφή θέση στη δολοφονία Γρηγορόπουλου.

Η δε ανάδειξη του Αλ. Τσίπρα στην ηγεσία τροφοδότησε ακόμα περισσότερο τα συντηρητικά αντανακλαστικά, ακόμα και από ηλικιακή σκοπιά, και οδήγησε σε ένα βασικό (και εν προκειμένω σωστό από την πλευρά τους) συμπέρασμα: ο εχθρός, η προσωποποίηση του απόλυτου κακού, ο πραγματικός κίνδυνος για το αστικό μπλοκ ολόκληρη την τελευταία δεκαετία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας. Στην πραγματική τους υπόσταση και στη φαντασιακή.

Ιδίως από τη στιγμή και μετά που τους οδήγησε εκτός εξουσίας για πρώτη φορά, το σύστημα εκτροχιάστηκε. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που οι διαμορφωτές γνώμης του αστικού μπλοκ παγιδεύτηκαν μέσα στο ίδιο τους το σπιν, πίστεψαν και οι ίδιοι την καρικατούρα που έφτιαξαν. Και χάσανε και τ’ αυγά και τα καλάθια. Και νατοϊκοί και μαδούροι, και σκληροί κομμουνιστές και μνημονιακοί, και πλούσιοι και διώκτες του πλούτου, και πουλημένοι και φιλοτρομοκράτες, οι συριζαίοι και ο Τσίπρας προκαλούν ανασφάλεια και τρόμο, άρα και μίσος σε ένα ευρύ κοινό που ταΐζεται μ’ αυτά τα σκουπίδια.

Το πρόβλημα για τους εμπνευστές αυτής της πολιτικής και όσων την υλοποιούν είναι ότι το κοινό στο οποίο απευθύνονται, και το οποίο εθίζουν στο ψεύδος και στον φανατισμό, διψάει για όλο και περισσότερο ψέμα και φανατισμό. Και όσο καλύτερα τα πάει η κυβέρνηση, και άρα τα πραγματικά αντιπολιτευτικά επιχειρήματα διαψεύδονται, το κενό καλύπτεται όλο και περισσότερο από ψέμα και χυδαιότητα.

Ο κατήφορος αυτός οδηγεί στον πάτο. Εκεί που καραδοκεί η βεριτάμπλ Ακροδεξιά, η Χρυσή Αυγή, οι τηλε-ευαγγελιστές του μίσους και της πατριδοκαπηλίας, έτοιμοι να υποδεχθούν ένα κοινό εκπαιδευμένο καταλλήλως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL