Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.2°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.8°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C24.1°C
4 BF 30%
Μάκης Μπαλαούρας, βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ: / Μάκης Μπαλαούρας: Μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης για τους πολλούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάκης Μπαλαούρας, βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ: / Μάκης Μπαλαούρας: Μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης για τους πολλούς

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

"Τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης ύψους 1,3 δισ. ευρώ είναι μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης για τους πολλούς που ήρθε η ώρα να αισθανθούν τις θετικές συνέπειες της εξόδου από τα Μνημόνια" επισημαίνει στην "Αυγή" ο Μάκης Μπαλαούρας σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αλλά και για τις 120 δόσεις. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρεί ότι και στις προηγούμενες ενισχύσεις αλληλεγγύης η αντιπολίτευση είχε μιλήσει για "προεκλογικές παροχές" σημειώνοντας ότι τα μέτρα αυτά "είναι υπηρέτηση ενός σχεδίου δίκαιης ανάπτυξης".

Ο Μ. Μπαλαούρας υπογραμμίζει ότι "με την Προοδευτική Συμμαχία δημιουργούμε ένα πλατύ προοδευτικό μέτωπο, ώστε στις επικείμενες ευρωεκλογές να δώσουμε τη μάχη υπέρ της μείωσης των ανισοτήτων και της ριζικής στροφής της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής από τη λιτότητα στις επενδύσεις". Ο Μ. Μπαλαούρας τονίζει ότι μεταξύ των στόχων του προοδευτικού μετώπου είναι και η κατοχύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα "σε σφοδρή σύγκρουση με τη Δεξιά του ομοϊδεάτη τού Κ. Μητσοτάκη Βέμπερ", θυμίζοντάς μας την έντονη αντίδραση του υποψήφιου προέδρου της Κομισιόν μόλις έμαθε τα μέτρα της κυβέρνησης.

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Ποια είναι τα βασικότερα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός; Ποια είναι η φιλοσοφία του "πακέτου" αυτού δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός μίλησε για "σχέδιο" για την επόμενη τετραετία;

Το 2019 θα έχουμε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιμα και στην ενέργεια και θα δοθεί μόνιμη 13η σύνταξη, με ύψος κλιμακούμενο ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Για το 2020 προβλέπεται μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, του ΦΠΑ τροφίμων και υπηρεσιών, του φόρου επιχειρήσεων, του φόρου των κατοίκων νησιών, αύξηση συντελεστή αποσβέσεων, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων ώς 25 ετών, μειώσεις φόρων συνεταιρισμών και συνεταιρισμένων, μείωση κόστους θέρμανσης για θαλάσσιες-ορεινές περιοχές κ.λπ.

Μιλάμε για μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που αφορούν το "καλάθι" των πολιτών, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και τους συνταξιούχους. Τα μέτρα αυτά είναι μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης για τους πολλούς, που ήρθε η ώρα να αισθανθούν τις θετικές συνέπειες της εξόδου από τα Μνημόνια. Η βάση του σχεδιασμού μας είναι η μεταφορά 5,5 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι ασφαλείας των κεφαλαίων που δημιουργήσαμε το 2017, ώστε από το 2019 να μειώσουμε τον στόχο των πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5% και να σπάσουμε έτσι τον γύψο της λιτότητας.

* Για ποιον λόγο επιλέγεται αυτή η χρονική στιγμή για την νομοθέτηση μόνιμων μέτρων ελάφρυνσης; Πώς απαντάτε στην κριτική ότι η κυβέρνηση έχει προεκλογική στόχευση;

Ας σοβαρευτούμε: τα ίδια έλεγαν όταν αποφασίζαμε για τη χορήγηση των ενισχύσεων αλληλεγγύης το 2016, το 2017, το 2018. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν είναι παροχές, είναι υπηρέτηση ενός σχεδίου δίκαιης ανάπτυξης, αλλά και οφειλές προς εκείνους που υπέφεραν περισσότερο. Είναι δίκαιο, γίνεται πράξη. Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν σε έξι μήνες και αν τα μέτρα αυτά συμβάλουν στην εμπέδωση του διαφορετικού σχεδίου μας με τη Ν.Δ., και τις κερδίσουμε, το θέλουμε.

Από εκεί και πέρα, ως κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάναμε έναν ολόκληρο σχεδιασμό για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο και την ανάκαμψη της οικονομίας και τον υλοποιούμε 3,5 χρόνια τώρα βήμα - βήμα. Βγάλαμε τη χώρα από το μνημόνιο, ακυρώσαμε τη μείωση των συντάξεων, δημιουργήσαμε το μαξιλάρι των κεφαλαίων ασφαλείας, το ενισχύσαμε με κεφάλαια που αντλήσαμε από τις αγορές με το χαμηλότερο επιτόκιο των τελευταίων 14 χρονών, εφαρμόζουμε φέτος τον πρώτο επεκτατικό προϋπολογισμό εδώ και 10 ολόκληρα χρόνια.

Κάνουμε άλλο ένα βήμα τώρα, με το σπάσιμο στην πράξη του γύψου της λιτότητας, γιατί τώρα όλοι έχουν αναγνωρίσει την αξιοπιστία μας.

* Με ποιον τρόπο θα βοηθήσουν τους υπερχρεωμένους πολίτες οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις;

Πάρα πολύς κόσμος, περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού, άνθρωποι που δεν υπήρξαν ποτέ κακοπληρωτές, λόγω της κρίσης βρέθηκαν σε μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα και συσσώρευσαν χρέη. Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, καταλαβαίναμε ότι έπρεπε να βοηθήσουμε τον κόσμο, γι’ αυτό το 2015, φέραμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Τώρα που έχουμε βγει από το Μνημόνιο, επανερχόμαστε. Με τις 120 δόσεις για την εφορία, ο κόσμος θα μπορέσει να πληρώσει τις οφειλές του σε βάθος δεκαετίας, ανάλογα με τη φοροδοτική του δυνατότητα, και να γλιτώσει μεγάλο μέρος των τόκων-προσαυξήσεων.

Η ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ακόμη πιο ριζοσπαστική: οι οφειλέτες απαλλάσσονται από το μεγαλύτερο μέρος των προσαυξήσεων, ενώ για τους μεν ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να υπολογιστούν ξανά οι εισφορές τους, με βάση το εισόδημά τους, με αποτέλεσμα τη μεσοσταθμική μείωση της οφειλής τους έως και 65%, για τους δε ασφαλισμένους του ΟΓΑ δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης με οφειλές έως 6.000, ξεμπλοκάροντας έτσι τη συνταξιοδότηση 30.000 ανθρώπων.

* Ποιος είναι ο στόχος της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για τις ευρωεκλογές; Ποίες είναι οι προτάσεις της συνεργασίας αυτής για τις αλλαγές στην Ε.Ε. και πώς μπορεί να αντισταθμιστεί η αναμενόμενη αύξηση της επιρροής της Ακροδεξιάς;

Η Ευρώπη βυθίζεται στην πολιτική κρίση, επειδή οι συντηρητικές δυνάμεις της Δεξιάς και της, συρόμενης από αυτήν, Σοσιαλδημοκρατίας διαχειρίστηκαν την κρίση της Ευρωζώνης και με τις επιλογές τους οδήγησαν στη συντριβή του ευρωπαϊκού κοινωνικού συμβολαίου που στήριξε το ευρωπαϊκό όραμα. Η άνοδος της Ακροδεξιάς ευνοείται από την έκρηξη των ανισοτήτων και της ανασφάλειας και για να ξεμπερδέψουμε με αυτήν, πρέπει η Ευρώπη να προχωρήσει σε νέες αξίες μειώνοντας τις ανισότητες.

Με την Προοδευτική Συμμαχία δημιουργούμε ένα πλατύ προοδευτικό μέτωπο, ώστε στις επικείμενες ευρωεκλογές να δώσουμε τη μάχη υπέρ της μείωσης των ανισοτήτων, με συγκεκριμένους στόχους, την αποφασιστική αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού με νέους πόρους, όπως π.χ. ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, την ανάπτυξη μηχανισμών διαμοιρασμού της ευθύνης και των κινδύνων των δημόσιων χρεών στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής του μεγάλου πλούτου και τη ριζική στροφή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής από τη λιτότητα στις επενδύσεις, για μια δίκαιη - βιώσιμη ανάπτυξη.

Τέλος, επιδιώκουμε την κατοχύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα, σε σφοδρή σύγκρουση με τη Δεξιά του ομοϊδεάτη τού Κ. Μητσοτάκη Βέμπερ, που μόλις έμαθε τα μέτρα της κυβέρνησης δήλωσε: "Ο λαός της υπόλοιπης Ευρώπης δεν πρέπει να πληρώσει για τις συνέπειες των κοινωνικών μέτρων Τσίπρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε εναντίον μιας ευρωπαϊκής ασφάλισης στους ανέργους"! Για όλα αυτά είναι αναγκαία η συστράτευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL