Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Εκλογές: Γιατί η πολιτική έχει σημασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές: Γιατί η πολιτική έχει σημασία

Σε αυτές τις ευρωεκλογές η Αριστερά κατεβαίνει με μέτωπο ενάντια στην Ακροδεξιά και στον νεοφιλελευθερισμό στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η Νέα Δημοκρατία κατεβαίνει με γραμμή «ο Βέμπερ είναι φίλος του Μητσοτάκη». Είναι προφανές ότι συζήτηση ουσίας πάνω σε προγράμματα είναι δύσκολο να γίνει.

Έχει σημασία για εμάς το αν θα γίνει ο Βέμπερ πρόεδρος της Κομισιόν; Ναι, έχει.

Η παραδοσιακή συμμαχία Δεξιάς - Σοσιαλδημοκρατίας έχει υποστεί πια πολύ σοβαρές ρωγμές. Η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία φαίνεται να αναζητά διαφορετικές συμμαχίες και τη δημιουργία ισχυρών κοινωνικών αναχωμάτων για την ανάσχεση της Ακροδεξιάς. Αντίθετα, η ευρωπαϊκή Δεξιά, που εκφράζεται από τον Βέμπερ, προσπαθεί να ισχυροποιήσει τους παράγοντες που όξυναν τις ανισότητες στην Ευρώπη και συνέβαλαν στην πολιτική της κρίση.

Σε μια δημόσια συζήτηση με τον Τίμερμανς, ο Βέμπερ εξέφρασε την αγανάκτησή του για τα μέτρα κοινωνικής ανακούφισης που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση. Αν ήταν στο χέρι του, θα είχε κάνει οτιδήποτε για να τα αποτρέψει. Διότι η λογική του είναι αντίθετη με την ανάπτυξη για τους πολλούς.

Αν λοιπόν ο Βέμπερ γίνει πρόεδρος της Κομισιόν, ο προοδευτικός Νότος και ειδικότερα η μεταμνημονιακή Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Και η Ελλάδα, πρόσθετα, λόγω και του προσφυγικού.

Και θα είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα αν η ανάδειξη του Βέμπερ στην Κομισιόν συνδυαστεί με μια εκλογική νίκη της Δεξιάς στην Ελλάδα.

Ό,τι κερδήθηκε μετά την κρίση, κατώτατος μισθός, 13η σύνταξη, στήριξη του κοινωνικού κράτους, εργασιακή προστασία, θα παρθεί πίσω στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας».

Να γιατί στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές η πολιτική έχει σημασία. Και η ψήφος επίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL