Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.9°C27.0°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
23.6°C29.0°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
22.1°C25.9°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C26.9°C
6 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
27 °C
27.3°C27.3°C
2 BF 29%
Απολογισμός δράσεων της Περιφέρειας Αττικής από τη Ρ. Δούρου: / Απολογισμός δράσεων της Περιφέρειας Αττικής: Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια με πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απολογισμός δράσεων της Περιφέρειας Αττικής από τη Ρ. Δούρου: / Απολογισμός δράσεων της Περιφέρειας Αττικής: Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια με πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Χαρακτηρίζοντας την κλιματική αλλαγή ως “ζήτημα εθνικής ασφάλειας” η περιφερειάρχης Αττικής και εκ νέου υποψήφια Ρένα Δούρου ανέπτυξε χθες τον απολογισμό δράσεων, προκειμένου να ανασχεθούν οι επιπτώσεις του φαινομένου. “Δεν περιμέναμε τις εθνικές τραγωδίες σε Μάνδρα και Μάτι για να θέσουμε ψηλά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής” σημείωσε, επικρίνοντας μάλιστα τους πολιτικούς της αντιπάλους ότι κατά περίπτωση παρεμβαίνουν στο θέμα. Στηλίτευσε δε τηστάση του ανθυποψήφιού της Γ. Πατούλη, ο οποίος φέρεται να “ανακάλυψε προσφάτως το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την πολιτική προστασία”.

“Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και ήρθε για να μείνει” τόνισε η Ρ. Δούρου παρουσιάζοντας τησειρά των παρεμβάσεων της Περιφέρειας Αττικής επί ημερών της και καυτηριάζοντας τη στάση των ΗΠΑ, που αποσύρθηκαν από τη Συμφωνία των Παρισίων. “Κάποιοι πέραν του Ατλαντικού αμφισβητούν την ύπαρξη (σ.σ.: των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής), όπως και κάποιοι άλλοι λόγω της γειτνίασης του Δήμου Αμαρουσίου με τα γκαλά του Λευκού Οίκου” σημείωσε.

“Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που εκπονήσαμε πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής” εξήγησε η Ρ. Δούρου. Απαρίθμησε, μάλιστα, τις δράσεις σε περιφερειακό επίπεδο μιλώντας για την υλοποίηση ή τη δρομολόγηση προς υλοποίηση 168 έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης ύψους 514 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, μίλησε για την οριοθέτηση 14 υγροτόπων του λεκανοπεδίου για την προστασία τους. Καθοριστική ήταν η παρέμβαση της Περιφέρειας ώστε με την αποκατάσταση κάποιων από αυτούς να υπάρξει ασφαλής διέλευση των φλαμίγκο. Ενώ για την προστασία της βιοποικιλότητας στο λεκανοπέδιο εκπονήθηκαν σχέδια για 100 υγροτόπους και περιοχές Natura.

Επίσης, εκπονήθηκαν σχέδια για τη βιωσιμότητα των ορεινών όγκων. Για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής καθοριστική ήταν η συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με τον ΟΗΕ και την Ε.Ε., αφ ενός για την αξιοποίηση τεχνογνωσίας, αφετέρου απορρόφηση κονδυλίων.

Σε κομβικής σημασίας ανέδειξε η Ρ. Δούρου την στροφή στην εναλλακτική και οικολογική διαχείριση απορριμμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση και την επανάχρηση υλικών. Ήδη τα πρώτα βήματα έχουν γίνει με την ενίσχυση της ανακύκλωσης χαρτιού στα σχολεία. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος συμπόρευσης με την περιφερειακή παράταξη “Ανάσα για την Οικολογία” με επικεφαλής τον Αντώνη Γάκη.

“Δεν πρόκειται για συνάθροιση εδρών, αλλά για συμπόρευση δυνάμεων” τόνισε η Ρ. Δούρου, με τον Αντ. Γάκη να υπογραμμίζει πως, “ενώ η μάχη του 2014 ήταν για το περιβάλλον, το 2019 η μάχη είναι στο όνομα του περιβάλλοντος”. Ο Αντ. Γάκης προέταξε, μάλιστα, πρακτικές λύσεις για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την επανάχρηση υλικών που θα έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα για τα παιδιά. “Τα παιδιά έχουν δείξει τον δρόμο για την επανάχρηση υλικών και μόνον αυτά μπορούν να δημιουργήσουν πράσινα σημεία, πιέζοντας και εμάς, τους αιρετούς, να προχωρήσουμε στη δημιουργία τους”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL