Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Γιονούς Μουχαμαντί, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία : / Γιονούς Μουχαμαντί: Η υποψηφιότητά μου εκπροσωπεί όσους είναι στο περιθώριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιονούς Μουχαμαντί, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία : / Γιονούς Μουχαμαντί: Η υποψηφιότητά μου εκπροσωπεί όσους είναι στο περιθώριο

Ο Γιονούς Μουχαμαντί, που έφτασε πριν από χρόνια στη χώρα μας ως πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, με ενεργό δράση στους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων, δίνει τη μάχη από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για τις ευρωεκλογές. Στόχος του, μας λέει, είναι να εκπροσωπήσει όσους βρίσκονται στο περιθώριο. Χαρακτηρίζει "αδιανόητη" την αποχή, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος για πρώτη φορά στη ζωή του αποκτά δικαίωμα ψήφου, ενώ τονίζει την ανάγκη να καταπολεμηθούν οι αιτίες που οδηγούν στην προσφυγιά και τη μετανάστευση.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΡΑΠΑΝΑΚΗ

* Όλο το προηγούμενο διάστημα είχατε ενεργό συμμετοχή στα κοινά, ιδίως στα ζητήματα που αφορούν τις ζωές και τις διεκδικήσεις των προσφύγων. Τι σας οδήγησε να αποφασίσετε τη συμμετοχή σας στις ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ και τι σηματοδοτεί;

Στις δράσεις μου ήμουν πάντα η φωνή των προσφύγων και μεταναστών. Η διεκδίκηση των πολιτικών δικαιωμάτων και της πολιτικής συμμετοχής τους ήταν και είναι πάντοτε στο επίκεντρο των αγώνων μου. Δυστυχώς, τα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρώπης έχουν χάσει την επαφή τους με τους Ευρωπαίους πολίτες. Σκεφτείτε τώρα την απόσταση, ιδιαίτερα με τους μειονοτικούς πληθυσμούς, όπως μετανάστες, πρόσφυγες, ΛΟΑΤΚΙ, Ρομά κ.λπ. Η δική μου υποψηφιότητα καθώς και πολλών άλλων συνυποψηφίων μου σηματοδοτεί την εκπροσώπηση όσων βρίσκονται στο περιθώριο.

Αυτές τις απόψεις, αυτές τις ιδέες, πιστεύω ότι μπορώ να τις εκφράσω μέσω του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας που οργανώνει. Αυτός είναι ο λόγος που αποδέχτηκα την τιμητική για μένα πρόταση συμμετοχής σε αυτή την κρίσιμη μάχη.

* Ποιο είναι το διακύβευμα για τις ευρωεκλογές σε τρεις Κυριακές από σήμερα;

Βρισκόμαστε σε μια πραγματικά κρίσιμη καμπή της ιστορίας. Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει. Υπάρχουν πολλά θέματα που μας απασχολούν τη στιγμή που μιλάμε. Το προσφυγικό, η κλιματική αλλαγή, οι οικονομικές ανισότητες... Αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τη συμμετοχή όλων μας. Η αδιαφορία και η αδράνεια απέναντι σε αυτά τα ζητήματα θα έχει αμέτρητες και σοβαρές συνέπειες. Μια από αυτές είναι η άνοδος της Ακροδεξιάς, που στόχο έχει την καταστροφή των ευρωπαϊκών κεκτημένων, των ευρωπαϊκών αρχών και των ευρωπαϊκών αξιών.

Ο κόσμος πρέπει να συμμετάσχει σε όλη αυτή τη διαδικασία, αλλά πρέπει κιόλας να πεισθεί πως τον αφορά όλο αυτό. Εάν ο κόσμος πεισθεί να ασχοληθεί, τότε κι η Ευρωβουλή θα πεισθεί να ασχοληθεί με όλα αυτά τα θέματα που τρέχουν και να το κάνει ακόμη πιο σοβαρά. Χρειάζεται όμως μια σοβαρή και προοδευτική εκπροσώπηση, μεταφρασμένη σε προοδευτική αριστερή ψήφο. Και πρέπει, τις μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές, να προσπαθήσουμε πολύ περισσότερο. Να σπάσει η αδιαφορία, η απάθεια, η αποχή. Αυτή η τελευταία, για μένα, που για πρώτη φορά στη ζωή μου αποκτώ δικαίωμα ψήφου, είναι αδιανόητη.

* Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που βίωσε η Ευρώπη τα προηγούμενα χρόνια θα μπορούσε να θεωρηθεί αντίστοιχης, ίσως και μεγαλύτερης, σημασίας με την οικονομική κρίση. Έμαθε η Ευρώπη από τα λάθη της;

Καταρχάς δεν συμφωνώ ότι υπήρχε ή υπάρχει προσφυγική / μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη. Υπάρχει πολιτική κρίση και κρίση του επιμερισμού ευθυνών. Κρίση αλληλεγγύης και σεβασμού των ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων. Δυστυχώς, συνεχίζει να υπάρχει αυτό το πρόβλημα, ιδιαίτερα στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα. Το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και χρήζει πανευρωπαϊκής αντιμετώπισης. Βλέπουμε χώρες οι οποίες δεν σέβονται τα πολιτικά και κοινωνικά κεκτημένα της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει να προασπίσει αυτά τα κεκτημένα και να μην επιτρέπει να υπάρχουν πολιτικές a la carte. Πέρα από την αντιμετώπιση του ζητήματος στο εσωτερικό της Ευρώπης, πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες για τις αιτίες του προβλήματος.

Η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης, η στρατιωτικοποίηση των συνόρων χωρίς να υπάρχουν εναλλακτικές για τους ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν από τους τόπους τους, δεν φέρνει αποτέλεσμα, αντίθετα τους πιέζει να πάρουν πιο επικίνδυνες διαδρομές και τους σπρώχνει στα χέρια των διακινητών.

Όντως υπήρχε μεγάλη αλληλεγγύη, ιδιαίτερα από τον απλό κόσμο, αλλά το πιο κρίσιμο είναι να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγιάς και μετανάστευσης. Αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, ακόμα και από αριστερά κινήματα και κόμματα στην Ευρώπη. Ευρύτερες προοδευτικές συσπειρώσεις, όπως αυτή που με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ υλοποιείται στην Ελλάδα, είναι ένα πολύ σωστό και ουσιαστικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

* Έχετε ζήσει στην Ελλάδα και έχετε βιώσει την καθημερινότητα ως πρόσφυγας. Τι έχει αλλάξει στη ζωή των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας από το 2015 και μετά; Έχει ασκηθεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας αλλά, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου...

Η μεγάλη εικόνα είναι μια Ευρώπη με τα σύνορα της κλειστά και τις ξενοφοβικές δυνάμεις να κερδίζουν έδαφος, κατηγορώντας ως το απόλυτο κακό τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και σκορπώντας τρόμο ακόμα και εκεί που πρόσφυγες δεν υπάρχουν! Και εδώ, στην ανατολική άκρη της Ευρώπης, μια χώρα, γεφύρι για να περάσουν και να βρουν καταφύγιο οι κυνηγημένοι. Η Ελλάδα της αλληλεγγύης. Η Ελλάδα που εκβιάζεται από το συντηρητικό ευρωπαϊκό κατεστημένο για να πειθαρχήσει και στο προσφυγικό.

Σίγουρα γίνονται λάθη και υπάρχουν καθυστερήσεις. Δεν πρέπει όμως να επιτρέψουμε σε σκιές να θαμπώσουν τη μεγάλη εικόνα. Την Ελλάδα ως καταφύγιο αξιών και ανθρώπων. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, παράνομες επαναπροωθήσεις, πράξεις ακροδεξιάς βίας απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες. Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει πολλά ακόμη σε αυτή την κατεύθυνση.

Είναι όμως τρελό και άδικο να ταυτίσουμε την Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ με την Ιταλία του Σαλβίνι, την Αυστρία του Κουρτς και την Ουγγαρία του Όρμπαν. Ούτε καν με την απάθεια και την ένοχη σιωπή κάποιων άλλων ισχυρών της Ευρώπης. Σας μιλώ και ως πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων. Αντί να καταγγέλλουμε διαρκώς, είναι χρησιμότερο να πιέζουμε την κυβέρνηση, ώστε να πράττει σύμφωνα με τις διακηρύξεις της.

Να παραμένει σταθερή στην υποστήριξη των προσφύγων και των μεταναστών. Να την ενισχύουμε στα σωστά, να επιμένουμε και να απαιτούμε να διορθώνει τα λάθη. Το 2015 με το 2019 τα χωρίζει μεγάλη απόσταση. Ενώ οι δυσκολίες παραμένουν μεγάλες, το δικαίωμα μιας ζωής με αξιοπρέπεια για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και στην κοινωνία και στους θεσμούς κερδίζει συνεχώς έδαφος.

* Σε πολλές χώρες της Ευρώπης βλέπουμε την Ακροδεξιά να αναδεικνύεται ακόμα και σε κυβερνητικές θέσεις. Σας ανησυχεί αυτό μπροστά στις εκλογές; Γιατί πιστεύετε ότι στην Ελλάδα, σε αντίθεση π.χ. με την Ιταλία, δεν είδαμε την Ακροδεξιά να διεκδικεί την εξουσία;

Με ανησυχεί πολύ, πρέπει όλους να μας ανησυχεί η ακροδεξιά εισβολή ακόμη και σε κυβερνητικά αξιώματα στην Ευρώπη. Αρκεί αυτή η ανησυχία να μας οδηγεί στην οργάνωση και τη δράση. Και κυρίως στην αναζήτηση αριστερών, προοδευτικών λύσεων.

Νομίζω ότι αυτό ακριβώς το πείραμα γίνεται στην Ελλάδα από το 2015 μέχρι σήμερα. Και η ελπίδα παραμένει ζωντανή ακόμα για τον λαό, έστω και αν υπήρξαν στιγμές που το φως φάνηκε να τρεμοσβήνει. Δημιουργήθηκε αυτό που θα λέγαμε αντίπαλον δέος.

Αυτή η προοδευτική αριστερή διακυβέρνηση, μέσα στην τρομακτική κρίση, εμπόδισε την Ακροδεξιά να πάρει κεφάλι και να εκμεταλλευτεί αγωνίες και φόβους ώστε να εκφράσει τάχα τις λαϊκές προσδοκίες. Αυτό το πείραμα με τίποτα δεν πρέπει να σταματήσει και να χαθεί, πρέπει αντίθετα να μπολιάσει ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Γιονούς Μουχαμαντί είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία :

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL