Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Το δίλημμα των εκλογών έθεσε ο Αλ. Τσίπρας από την Κρήτη / Το δίλημμα των εκλογών έθεσε ο Αλ. Τσίπρας από την Κρήτη: Με τη δυναστεία των off shore ή μπροστά με τον λαό;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το δίλημμα των εκλογών έθεσε ο Αλ. Τσίπρας από την Κρήτη / Το δίλημμα των εκλογών έθεσε ο Αλ. Τσίπρας από την Κρήτη: Με τη δυναστεία των off shore ή μπροστά με τον λαό;

Με λύρες, χορό, χαμόγελα, χειροκροτήματα και μπόλικη ρακή υποδέχτηκαν τον Αλέξη Τσίπρα οι κάτοικοι στο Χουδέτσι όπου βρίσκεται το μουσικό εργαστήρι "Λαβύρινθος" που έστησε ο Ρος Ντέιλι, ένα σημείο αναφοράς για τη διάδοση της κρητικής μουσικής σε όλο τον κόσμο.

"Το δίλημμα των εκλογών είναι αν θα κυβερνήσει ξανά η δυναστεία των off shore ή αν θα συνεχίσουμε μπροστά με τη στήριξη των πολλών και του ελληνικού λαού" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός θέτοντας το διακύβευμα των εκλογικών μαχών που έρχονται, ενώ προανήγγειλε "καλά νέα" τις επόμενες ημέρες. Μηνύματα που αναμένεται να στείλει και σήμερα, στις 19.30, από τη μεγάλη πολιτική ομιλία του στο Κλειστό Γυμναστήριο του Εθνικού Σταδίου Χανίων.

Ξέφωτο ελπίδας

Οι μάχες που έδινε διαρκώς την τελευταία τετραετία η κυβέρνηση, σε δύσκολες συνθήκες, τόνισε, "απέναντι σε θεριά", ήταν "κατάθεση ψυχής". "Καταφέραμε να κρατήσουμε τούτο τον τόπο όρθιο περνώντας από συμπληγάδες, καταφέραμε να κάνουμε την Ελλάδα συνώνυμο της δημοκρατίας, της ανάκαμψης και όχι της χρεοκοπίας, απέναντι σε μια Ευρώπη που δείχνει το ρατσιστικό και ξενοφοβικό της πρόσωπο. Γίναμε συνώνυμο της ανθρωπιάς με την προσφυγική κρίση, ενώ σήμερα η χώρα μας γίνεται συνώνυμο της προοδευτικής πρότασης για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη" επισήμανε.

"Καταφέραμε σήμερα, μετά από πολύ κόπο, να βγάλουμε τη χώρα σε ξέφωτο ελπίδας και αισιοδοξίας καθώς τελείωσε το Μνημόνιο που μας βασάνιζε και μας εγκλώβιζε για οκτώ χρόνια" είπε και πρόσθεσε ότι "έχουμε πια τη δυνατότητα εμείς να λειτουργούμε με αφέντη μας τον λαό". Επισήμανε ακόμη ότι με τη χθεσινή απόφαση του EWG "διώχνουμε το ΔΝΤ πάνω από το κεφάλι μας".

Πράξη η Προοδευτική Συμμαχία

Από το μικρό χωριό των Αρχανών, ο Αλ. Τσίπρας επιβεβαίωσε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη αναδεικνύοντας την προοδευτική και δημοκρατική παράδοση του νησιού. Εκτίμησε μάλιστα ότι ο περιφερειάρχης θα επανεκλεγεί από τον πρώτο γύρο. "Αυτό που εμείς ονομάζουμε Προοδευτική Συμμαχία σε όλη την Ελλάδα είναι αυτό που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το '74 και μετά στην Κρήτη δίνει πρωτιές και μεγάλες νίκες σε όλες τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, σε όλες τις κάλπες, σε όλους τους νομούς της Κρήτης" σημείωσε καταχειροκροτούμενος.

Οι λαοί δεν είπαν την τελευταία λέξη

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές υπογράμμισε πως "οι λαοί δεν έχουν πει την τελευταία λέξη", φέρνοντας το παράδειγμα της Ισπανίας και προειδοποιώντας όσους προεξόφλησαν ότι ο πολιτικός χάρτης στην Ευρώπη θα έχει χρώμα "μαύρο ή βαθύ μπλε" πως θα χάσουν. "Στην Ισπανία επικράτησε το κόκκινο, όχι το βαθύ μπλε, ούτε το μαύρο" σημείωσε και παρατήρησε ότι ο ευρωπαϊκός Νότος μπορεί να είναι "ο μπροστάρης των αγώνων να πάει η Ευρώπη μπροστά, να μην γυρίσει πίσω η Ιστορία". "Όπως η Κρήτη, ο Νότος της Ελλάδας, είναι μπροστάρης των δημοκρατικών αγώνων, έτσι και στην Ευρώπη ο Νότος".

Ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς απειλείται από τις δυνάμεις που θέλουν να πάρουν "τη ρεβάνς της Ιστορίας", μιλώντας για την Ακροδεξιά "που σηκώνει κεφάλι, που εμφανίζεται ως συστημική επιλογή όπου εκλέγεται εφαρμόζοντας το νεοφιλελεύθερο πρότυπο". Ενώ σημείωσε, με καρφιά προς τη Ν.Δ., ότι η συντηρητική Δεξιά, στο όνομα του να ανακόψει την άνοδο της Ακροδεξιάς, υιοθετεί την ατζέντα της και έτσι την νομιμοποιεί αντί να την εμποδίζει. Εκτίμησε ακόμα ότι η αναμέτρηση των ευρωεκλογών έχει και έντονο εθνικό χαρακτήρα.

"Σαν το φουριάρικο κατσίκι"

"Ουδείς σε αυτόν τον τόπο κατάφερε να δοξαστεί κρυπτόμενος, ουδείς μπορεί να κρυφτεί και δεν θα το κάνει αυτό ούτε ο Κ. Μητσοτάκης όσο κι αν έχει ισχυρά μιντιακά συγκροτήματα πίσω από τα οποία κρύβεται" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην προσπάθεια του αρχηγού της Ν.Δ. να αποφύγει το ντιμπέιτ.

"Η αντιπολίτευση, παρά το ότι ζητάει να γίνουν αυτές οι εκλογές δημοψήφισμα, στερείται επιχειρημάτων και αφηγήματος και κάνουν ό,τι μπορούν, με τη μεγάλη υπεροπλία ΜΜΕ που τους στηρίζει, να εκτρέψουν τη συζήτηση σε δευτερεύοντα ζητήματα", αντί για τα μεγάλα ζητήματα, όπως είπε, το ασφαλιστικό "που εμείς κάναμε βιώσιμο και το ασφαλιστικό Πινοσέτ που θέλουν να επιβάλουν". Μάλιστα χρησιμοποίησε μια γνωστή κρητική φράση για να χαρακτηρίσει τη στάση του Κ. Μητσοτάκη: "Το πρώτο βράδυ που ζήτησα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έρθει σε μια ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση να αναμετρηθούμε οι δυο μας με επιχειρήματα, άρχισε να πηδά δεξιά και αριστερά σαν το φουριάρικο κατσίκι για να το αποφύγει".

Μιλούν για ήθος καλύπτοντας συνεργάτες που διέπραξαν εγκλήματα

Σχολίασε πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. "το πρώτο που βρήκε να πιαστεί ήταν από τα παντελόνια του Πολάκη και κρύφτηκε από πίσω μπας και αναδείξει ως κεντρικό ζήτημα όχι την αναμέτρηση για την οικονομία, αλλά να μας κάνει, λέει, πρόταση μομφής γιατί 'μας στέρεψε το ήθος'". "Δεν θέλω να αναφερθώ σε ζητήματα ήθους, ιδίως απ' αυτούς που είχαν στενούς συνεργάτες ανθρώπους που διέπραξαν εγκλήματα και τους κάλυψαν" συνέχισε. "Θα αναγκαστεί", υπογράμμισε, "να αναμετρηθεί με τις προτάσεις και τον πολιτικό λόγο και αν δεν θελήσει αυτός να κάνει ντιμπέιτ, εγώ θα είμαι εδώ να κάνω ντιμπέιτ με τον λαό, να μιλώ με τους ανθρώπους, να πηγαίνω στα χωριά, να μιλώ με τους δημοκρατικούς πολίτες, να παίρνω δύναμη".

Δεν έβαλαν μυαλό

Επιπλέον, θύμισε την υποκριτική στάση της Ν.Δ. όταν, πέρυσι τέτοιο καιρό, που ξεκινούσε η μάχη της κυβέρνησης για να μην περικοπούν οι συντάξεις, κάποιοι "υποκριτές εδώ μας κατηγορούσαν ότι εμείς τις φέρνουμε τις περικοπές, τριγυρνούσαν στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες και έπιαναν τους κολλητούς τους, τον κ. Βέμπερ και τον κ. Σόιμπλε, και τους παρακαλούσαν να τιμωρήσουν την ελληνική κυβέρνηση που τολμά να σηκώσει ανάστημα". "Και σήμερα φαίνεται ότι δεν έβαλαν μυαλό" σημείωσε, τονίζοντας πως "όλη τους η στρατηγική είναι βασισμένη στην επικοινωνία και όχι στην ουσία".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL