Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Εργατική Πρωτομαγιά 2019: Απεργούμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργατική Πρωτομαγιά 2019: Απεργούμε

Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαϊου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα, με την επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας.

Στην απεργία πήραν μέρος περίπου 350.000 εργάτες σε 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ. Την Πρωτομαγιά του 1886 έγινε στο Σικάγο η πιο μαχητική πορεία, με τη συμμετοχή 90.000 ανθρώπων. Στην κεφαλή της πορείας ήταν ο αναρχοσυνδικαλιστής Άλμπερτ Πάρσονς, η γυναίκα του Λούσι και τα επτά παιδιά τους.

Την επόμενη ημέρα τα συνδικάτα κάλεσαν τους εργαζόμενους, σε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον της αστυνομικής βίας, στη πλατεία Χάιμαρκετ του Σικάγου. Παρά το γεγονός ότι η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική, περίπου 130 αστυνομικοί υπό τις οδηγίες ενός αξιωματικού που είχε τη φήμη ότι κυνηγούσε τους συνδικαλιστές πήραν εντολή να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών ένας άγνωστος διαδηλωτής πέταξε χειροβομβίδα προς το μέρος των αστυνομικών. Σκοτώθηκαν 7 όργανα της τάξης και τέσσερις διαδηλωτές, ενώ τραυματίστηκαν πολλοί εργάτες.

Ακολούθησαν οι συλλήψεις των  Άουγκουστ Σπις, Γκέοργκ Έγκελ, Άντολφ Φίσερ, Λούις Λινγκ, Μίκαελ Σβαμπ, Σάμουελ Φίλντεν, Όσκαρ Νίμπι και Άλμπερτ Πάρσονς, που ήταν από τους οργανωτές της διαδήλωσης. Όλοι, εκτός του Πάρσονς και του Φίλντεν, ήταν γερμανοί μετανάστες και οδηγήθηκαν σε δίκη στις 21 Ιουνίου του 1886.... 

Αν και τα στοιχεία για τη βομβιστική επίθεση ήταν ελλιπή, το δικαστήριο ζήτησε τη θανατική ποινή για όλους τους κατηγορούμενους. Το σκεπτικό ήταν ότι ενθάρρυναν τον άγνωστο να πετάξει τη χειροβομβίδα. Οι μελλοθάνατοι Σπις, Πάρσονς, Φίσερ και Έγκελ περπάτησαν τα τελευταία μέτρα της ζωής τους προς την αγχόνη, τραγουδώντας τη Μασσαλιώτιδα.... 

Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη.

Η Ματωμένη Πρωτομαγιά του 1944

Την Πρωτομαγιά του 1944, οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής 200 Έλληνες πατριώτες, σε αντίποινα για τη δολοφονία ενός Γερμανού υποστρατήγου στη Λακωνία από άνδρες του ΕΛΑΣ.

Η διαταγή για τις εκτελέσεις:

Την 27.4.1944 κομμουνιστικαί συμμορίαι παρά τους Μολάους κατόπιν μιας εξ ενέδρας επιθέσεως, εδολοφόνησαν ανάνδρως έναν Γερμανόν στρατηγόν και τρεις συνοδούς του αξιωματικούς και ετραυμάτισαν πολλούς Γερμανούς στρατιώτας. Εις αντίποινα θα εκτελεσθούν:

1. Ο τυφεκισμός 200 κομμουνιστών την 1.5.1944.
2. Ο τυφεκισμός όλων των ανδρών τους οποίους θα συναντήσουν τα Γερμανικά
Στρατεύματα επί της οδού Μολάων προς Σπάρτην, έξωθι των χωρίων.
Υπό την εντύπωσιν του κακουργήματος τούτου, Έλληνες εθελονταί εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς.
Ο Στρατιωτικός Διοικητής Ελλάδος

Οι «Έλληνες εθελονταί» της ανακοίνωσης ήταν άνδρες των Ταγμάτων Ασφαλείας Πελοποννήσου, με επικεφαλής τον αξιωματικό του Στρατού Διονύσιο Παπαδόγγονα, στενό φίλο του Κρεχ.

Οι 200 μελλοθάνατοι οδηγήθηκαν με καμιόνια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Στο τόπο της θυσίας οδηγούνταν ανά εικοσάδες. Γύρω στις 10 το πρωί τα οπλοπολυβόλα άρχισαν το μακάβριο έργο τους.  Ανάμεσά τους και ο διερμηνέας του στρατοπέδου Ναπολέων Σουκατζίδης.

Όταν ο Σουκατζίδης διάβασε και το δικό του όνομα στην λίστα των μελλοθάνατων, του είπε να παραμείνει στην θέση του. Τότε ο Σουκατζίδης τον ρώτησε αν θα εκτελούσαν κάποιον άλλο αντί για τον ίδιο, και όταν ο Φίσερ απάντησε ότι έχει εντολή να εκτελέσει 200 από τους κρατουμένους, ο Σουκατζίδης αρνήθηκε να εκτελεστεί κάποιος άλλος στην δική του θέση και ο ίδιος να γλυτώσει, και έτσι εκτελέστηκε με τους υπόλοιπους 199 κρατούμενους του Χαϊδαρίου την Πρωτομαγιά του 1944. Την ίδια απάντηση έδωσε και ο στρατοπεδάρχης του Χαϊδαρίου, Αντώνης Βαρθολομαίος ο οποίος επίσης εκτελέστηκε.

Στο τελευταίο γράμμα προς τον πατέρα του ο Σουκατζίδης έγραψε: «Πατερούλη, πάω για εκτέλεση, να 'σαι περήφανος για τον μονάκριβο γιο σου. Ν' αγαπάς και να λατρεύεις την κορούλα* σου και την αδελφούλα μου, κι οι δυο τους μεγάλοι άνθρωποι. Γεια, γεια πατερούλη.

«Καλύτερα να πεθάνει κανείς στον αγώνα για τη λευτεριά παρά να ζει σκλάβος», έγραψε ο Νίκος Μαριακάκης, γεωπόνος από τα Χανιά... 

Την επόμενη μέρα, ο λαός της Καισαριανής αψήφησε την τρομοκρατία των κατακτητών και μετονόμασε το δρόμο που κύλησε το αίμα, την οδό Σκοπευτηρίου, σε «Οδό Ηρώων». Στους τοίχους γράφεται το σύνθημα: «Αυτός ο δρόμος είναι Δρόμος Ηρώων. Τον διαβαίνουν οι λεβέντες του έθνους. Χτες 1 του Μάη τον διάβηκαν 200 παλικάρια».

Πηγές: sansimera.gr, mixanitouxronou.gr

Συγκεντρώσεις και πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά

Συμμετοχή στα απεργιακά συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς καλούν συνδικαλιστικές οργανώσεις. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, στις συγκεντρώσεις στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 το πρωί και στη μετέπειτα πορεία προς τη Βουλή.

Μισή ώρα νωρίτερα, στις 10.30, το ΠΑΜΕ διοργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Στις 10.30 επίσης η Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων καλεί σε συγκέντρωση στο Μουσείο και το ΜΕΤΑ στις 11.00 στο Πολυτεχνείο.

Ανάλογες απεργιακές διοργανώνουν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα αλλά και το ΠΑΜΕ σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Την Εργατική Πρωτομαγιά θα τιμήσουν αύριο εργαζόμενοι και μέλη σωματείων με συγκεντρώσεις και πορείες στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, στις 10:30 μέλη του ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθούν στο άγαλμα Βενιζέλου.

Την ίδια ώρα, μέλη του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση μπροτστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

Στις 10:30, μέλη της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου θα συγκεντρωθούν στην Καμάρα, ενώ  μέλη της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων θα συγκεντρωθούν την ίδια ώρα στην συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας.

Μετά τις συγκεντρώσεις θα ακολουθήσουν πορείες. 

Καλέσματα κομμάτων

To Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Με ενότητα και αγώνα ο κόσμος της εργασίας μπορεί να κερδίζει μάχες. Στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης διαμορφώνονται προοδευτικές κοινωνικές συμμαχίες που παλεύουν και αλλάζουν τα δεδομένα προς όφελος των εργαζόμενων και της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, απέναντι στις πολιτικές που οδηγούν τις κοινωνίες σε απόγνωση και στρώνουν το έδαφος για την άνοδο του εθνικισμού και του φασισμού.

Στην Ελλάδα η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, αλλά και μια σειρά ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων, η ουσιαστική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και των διαδικασιών μεσολάβησης του υπουργείου εργασίας υπέρ των εργαζομένων, διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για την αντιστροφή της κατάστασης διάλυσης των εργασιακών σχέσεων που δημιούργησαν οι αντεργατικές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων».

«Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς εργάτες του Σικάγου του 1886, τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης του ’36, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής την 1η Μάη του 1944, όλους τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, όσους θυσιάστηκαν για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτό είναι το μοναδικό πραγματικά προοδευτικό μέλλον της κοινωνίας» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Υπογραμμίζοντας ότι τα διδάγματα της εποποιΐας του εργατικού κινήματος είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρα από ποτέ, το ΚΚΕ επισημαίνει πως «ό,τι κέρδισε η εργατική τάξη, το κέρδισε με σκληρούς αγώνες, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του, ανατρέποντας συσχετισμούς που μπορεί να ήταν αρνητικοί και να φάνταζαν ανυπέρβλητοι».

ΔΗΜΑΡ αναφέρει για την Πρωτομαγιά, ότι: «Στη σημερινή συγκυρία, η Πρωτομαγιά εκπέμπει ένα ακόμη πιο ηχηρό μήνυμα. Οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν παρά να ενώσουν τις δυνάμεις τους και τις φωνές τους με τις προσπάθειες που γίνονται για μια ισχυρή και δημοκρατική Ευρώπη, για την αλλαγή της πορείας της, για να ηττηθούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που συρρικνώνουν τα εργασιακά δικαιώματα και οδηγούν σε αδιέξοδο».

Η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) στην ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Μπορούμε χωρίς μνημόνια, λιτότητα, ευρώ. Πολιτικό και κοινωνικό Μέτωπο ανατροπής ΤΩΡΑ. Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ η ενίσχυση της ΛΑ.Ε. και στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές. Ισχυρή ΛΑ.Ε. είναι η καλύτερη εγγύηση να υπάρξει πραγματική και πολύ πιο δυναμική αντιπολίτευση, για αποτελεσματική εκπροσώπηση των εργατικών συμφερόντων και αιτημάτων στη Βουλή και ευρωβουλή για συγκρότηση μετώπου Αριστερών και δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων και για το άνοιγμα ενός εναλλακτικού στα μνημόνια και στον ευρωμονόδρομο ελπιδοφόρου δρόμου παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Όλοι και όλες στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις των συνδικάτων
Προσυγκέντρωση ΛΑ.Ε. στην Αθήνα 11.00 π.μ. στο Πολυτεχνείο
Προσυγκέντρωση ΛΑ.Ε. στη Θεσσαλονίκη 10.30 π.μ. στη συμβολή Εγνατίας και Αγίας Σοφίας».

ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της για την Εργατική Πρωτομαγιά, ότι «καταγγέλλει το διορισμό διοικήσεων από τα δικαστήρια στη ΓΣΕΕ και την ΟΙΥΕ. Κανένα ταξικό συνδικαλιστικό ρεύμα δεν πρέπει να συμμετέχει στις διορισμένες διοικήσεις.

Καλεί τα σωματεία, τους ταξικούς συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους να οργανώσουν τους επόμενους αγώνες από τα κάτω, αποφασιστικά, μαζικά, ταξικά! Καλεί όλους τους εργαζόμενους να κάνουν επόμενο σταθμό αγώνα την Εργατική Πρωτομαγιά σε όλη τη χώρα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα βρεθεί μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία που διοργανώνουν την πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση:

• Στην Αθήνα στις 10:30 πμ στο Πολυτεχνείο.
• Στη Θεσσαλονίκη, στις 10:30 πμ στην Καμάρα».

ΕΣΗΕΑ: Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις 

Οι δημοσιογράφοι της Αθήνας, που εργάζονται σε έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά ΜΜΕ, σύμφωνα και με το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΟΕΣΥ, διεκδικούν και παλεύουν για:

  • Δουλειά για όλους με πλήρη απασχόληση και ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας.

  • Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.

  • Ισχυρές Συλλογικές Συμβάσεις.

  • Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για όλους.

  • Αξιόπιστη και πλουραλιστική ενημέρωση.

  • Σεβασμό στην ανεξαρτησία και την ελευθερία του λόγου των δημοσιογράφων, σύμφωνα πάντα με τις Αρχές Δεοντολογίας και της Δημοκρατίας.

Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει ότι ο αγώνας των συναδέλφων για τη διασφάλιση των δίκαιων διεκδικήσεών τους θα συνεχιστεί ανυποχώρητα και καλεί τα μέλη της, μαζί με όλους τους δημοσιογράφους της χώρας, να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις επιδιώξεις των δημιουργών της κρίσης και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την ενότητα και την αλληλεγγύη τους.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

Διαβάστε επίσης: 

Πρωτομαγιές της Κατοχής (Video)

Η Πρωτομαγιά των αγώνων

Η κυκλοφορία των μέσων μεταφοράς την Πρωτομαγιά

Αλέκος Παναγούλης: 43 χρόνια από τον θάνατό του, ανήμερα Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL