Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Βλάσης Τσιόγκας: Οι ευρωεκλογές να είναι το εφαλτήριο για μια πιο δίκαια Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βλάσης Τσιόγκας: Οι ευρωεκλογές να είναι το εφαλτήριο για μια πιο δίκαια Ευρώπη

Ερωτηθείς για το εάν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το αύριο της Ευρώπης απαντά: «το 2015 δόθηκε το έναυσμα για την Ευρώπη των λαών, η Ελλάδα με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συγκρούστηκε και κατάφερε να αναδείξει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, οπότε είμαι αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα αλλάξει και ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα είναι ο κύριος Βέμπερ».

Αναφορικά με τις δικές του προτεραιότητες, καθώς ο ίδιος προέρχεται από τον πρωτογενή τομέα, δηλώνει ότι «ο κλάδος ο οποίος προέρχομαι είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η νέα ΚΑΠ και η κλιματική αλλαγή είναι δύο από τα κορυφαία ζητήματα που πρέπει να λύσει η επόμενη ευρωβουλή».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υποψηφίου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - "Προοδευτική Συμμαχία", Βλάση Τσιόγκα, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην Αγγελική Λάζου

Ερ: Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, ίσως τις κρισιμότερες όπως έχουν χαρακτηριστεί για το μέλλον της Ευρώπης. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το στοίχημα της καλπής;

Απ: Σίγουρα αυτή η εκλογική αναμέτρηση διαφέρει από όλες τις προηγούμενες. Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχει κλονιστεί, οι ακραίες φωνές δείχνουν μια ανοδική τάση, το μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού είναι έτοιμο να ολοκληρώσει την πλήρη υποτέλεια των λαών, μαζί φυσικά με τον ανθέλληνα, αποδεδειγμένα, κύριο Βέμπερ. Η Αριστερά μαζί με τις δημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης, όπως οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι πρέπει να είναι μπροστά την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών ως ο πόλος της Δημοκρατίας για να μπορέσει η Ευρώπη να αφήσει πίσω τη λιτότητα και τις πολιτικές των λίγων.

Ερ: Προέρχεστε από έναν δύσκολο κλάδο αυτόν του πρωτογενούς τομέα, ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες και ποιες είναι οι πολιτικές που πρέπει να αλλάξουν από την Ε.Ε. συνολικά για τον αγροτικό κόσμο;

Απ: Ο κλάδος, από τον οποίο προέρχομαι, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η νέα ΚΑΠ και η κλιματική αλλαγή είναι δύο από τα κορυφαία ζητήματα που πρέπει να λύσει η επόμενη Ευρωβουλή. Η στοχευμένη κοινή αγροτική πολιτική μπορεί να δώσει ανάσα και να διορθώσει στρεβλώσεις ετών αλλά για τη χώρα μας μπορεί και να αποδειχθεί μοιραία, η εξωτερική σύγκλιση της ΚΑΠ μπορεί να σημάνει απώλεια πάνω από 1δισ. ευρώ για την χώρα μας.

Ερ: Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της Ευρώπης ως προς τον μετασχηματισμό της σε Ευρώπη των λαών;

Απ: Ναι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Το 2015 δόθηκε το έναυσμα για την Ευρώπη των λαών, η Ελλάδα με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συγκρούστηκε και κατάφερε να αναδείξει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, οπότε είμαι αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα αλλάξει και ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα είναι ο κύριος Βέμπερ, οι πολιτικές της λιτότητας και της ακροδεξιάς, δεν μπορούν και δεν πρέπει να είναι αυτοί που θα κρίνουν τις τύχες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερ: Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα για τις επικείμενες Ευρωεκλογές και πώς θεωρείτε ότι θα επηρεάσουν και τις εκλογικές αναμετρήσεις που αναμένονται στις ευρωπαϊκές χώρες;

Απ: Ελπίζω και εύχομαι ότι αυτή η εκλογική μάχη θα είναι το εφαλτήριο για την αλλαγή κατεύθυνσης, μιας πιο δίκαιης, αλληλέγγυας Ευρώπης των λαών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL