Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Μαρία Τζαμπάζη, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: / Μαρία Τζαμπάζη: Όχι άλλο χώρο στον φασισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαρία Τζαμπάζη, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: / Μαρία Τζαμπάζη: Όχι άλλο χώρο στον φασισμό

Είναι νέα, είναι μαχητική και δουλεύει σκληρά για να πείσει τους γονείς Ρομά να στέλνουν τα παιδιά τους και κυρίως τα κορίτσια τους στο σχολείο. Η Μαρία Τζαμπάζη είναι ορεξάτη να δώσει την ίδια μάχη που δίνει σε εθνικό επίπεδο και στο ευρωπαϊκό, γι' αυτό και συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Είναι πεπεισμένη ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να επηρεάζουν τη διαδικασία παραγωγής πολιτικής και θεωρεί ότι “η Αριστερά αναλαμβάνει έναν σημαντικό ρόλο, τη δημιουργία ενός προοδευτικού δημοκρατικού μετώπου, γοα να αναδειχθούν δημοκρατικές δυνάμεις και πρόσωπα που για καιρό έμεναν στο περιθώριο”.

Συνέντευξη στον Σπύρο Ραπανάκη

* Τι ώθησε έναν νέο άνθρωπο, μια νέα γυναίκα να δώσει το "παρών" στη μάχη των ευρωεκλογών με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ως πιστοποιημένη κοινωνική διαμεσολαβήτρια συμμετέχω σε δράσεις και ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν ως στόχο την προώθηση των γυναικών Ρομά στη Δικαιοσύνη, την εκπαίδευση παιδιών και νέων Ρομά, την ανάδειξη δεξιοτήτων νέων για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας πέραν των παραδοσιακών επαγγελμάτων Ρομά. Επιπλέον, η συνεργασία μου με την Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει ενισχύσει την κοινωνική μου δράση, γεγονός που με έφερε κοντά σε αξιόλογους ανθρώπους. Η πρόταση έγινε δεκαπέντε μέρες πριν από την πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, η οποία τιμάται στις 8 Απριλίου. Η επιθυμία μου να αγωνιστώ και να παλέψω μέσα από μια άλλη διαδικασία αποτέλεσε μια ελκυστική πρόκληση. Άλλωστε, η έννοια της συμμετοχής δεν αφορά συγκεκριμένες ηλικίες και φύλα. Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές αφορά την προστασία της δημοκρατίας και την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων.

* Τα θέματα των Ρομά είναι συνήθως από αυτά που οι κυβερνήσεις κρύβουν κάτω από το χαλί. Έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα από αυτή την κυβέρνηση; Αν ναι, ποια είναι αυτά;

Η Ειδική Γραμματεία Ένταξης των Ρομά συστάθηκε από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τον Ν. 4430/2016 (άρθρα 42-49). Συνεπώς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη που πρώτη φορά ενήργησε ουσιαστικά. Η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και η δημιουργία προϋποθέσεων για κοινωνική ένταξη ήταν αίτημά μας και εργαζόμαστε όλοι από κοινού για την επίτευξή του. Υπάρχουν στόχοι και δράσεις για τη βελτίωση συνθηκών στέγασης, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό Ρομά, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, διαμένει σε εξαιρετικά ακατάλληλες στεγαστικές συνθήκες. Επίσης, η αντικατάσταση παραπηγμάτων σε οικισμούς, φτιάχνοντας μια αξιοπρεπή γειτονιά για τα παιδιά μας, άλλωστε σε μια ευρωπαϊκή χώρα τούτο δεν θα έπρεπε να φαντάζει στόχος. Παρατηρείται αυξημένη πρόωρη εγκατάλειψη της εκπαίδευσης και δη των κοριτσιών. Χρειάζονται άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις ως προς αυτό.

Η σύσταση μονάδων εκπαιδευτικής υποστήριξης, η εμψύχωση και ενθάρρυνση παιδιών, νέων και γονιών Ρομά θα επιφέρει βαθμιαία θετικά αποτελέσματα. Πιστεύω στη διά βίου μάθηση και εδώ να αναφέρω και να συγχαρώ τη διοίκηση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου υπό την προεδρία του Βασίλη Καρδάση (πρύτανης ΕΑΠ), που προσφέρει υποτροφίες σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στους σπουδαστές Ρομά.

* Η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με την οικονομική αλλά και την προσφυγική κρίση, τις οποίες διαχειρίστηκε με λιτότητα και φράχτες. Μπορεί να αλλάξει προς όφελος των ανθρώπων και όχι των ελίτ;

Η χώρα από το 2009 βιώνει μια δύσκολη οικονομική κατάσταση. Ως πολίτες καλούμαστε να την αντιμετωπίσουμε και συγχρόνως να φανούμε δυνατοί μέσα σ' αυτό. Δεν τα καταφέρνουν όλοι. Η καθημερινότητα άλλαξε ακαριαία. Στο πλαίσιο της σημερινής οικονομικής κρίσης πολλές ευρωπαϊκές πολιτικές παρουσιάζουν μια ακροδεξιά διάσταση με όραμα τη λιτότητα και τον ρατσισμό. Οφείλουμε ως Έλληνες, που υποφέραμε από σκληρές οικονομικές αποφάσεις, ως λαός που καθημερινά υποδεχόμαστε με αγάπη και σεβασμό τους προσφυγές πολέμου, να αγωνιστούμε για την προώθηση της πολιτικής της αναδιανομής του εισοδήματος, της πολιτικής κοινωνικής πρόνοιας και της ενίσχυσης της κοινωνικής ασφάλειας. Ναι, μπορεί να αλλάξει, ναι, μπορεί να γίνει η Ευρώπη των λαών και όχι των ελίτ.

* Σας ανησυχεί η άνοδος της Ακροδεξιάς; Το διαπιστώνετε στην καθημερινότητά σας; Πώς πιστεύετε μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Το ζητούμενο των εκλογών της 26ης Μαΐου είναι η ενότητα όλων των δημοκρατικών δυνάμεων. Η Ευρώπη της δημοκρατίας καθημερινά «απειλείται» από τις συντηρητικές κυβερνήσεις με ακροδεξιό πρόσωπο. Οι μνήμες δεν επιτρέπουν να ξεχάσουμε τις τραγικές εγκληματικές καταστάσεις. Είναι γνωστό και οφείλουμε να μας γίνει αντιληπτό ότι το 80% των ευρωπαϊκών αποφάσεων ρυθμίζει την καθημερινότητά μας. Η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στους θεσμούς της Ε.Ε. πρέπει να επανακτηθεί. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να επηρεάζουν τη διαδικασία παραγωγής πολιτικής ελέγχοντας τις δικαιοδοσίες του κράτους. Το μήνυμα αυτών των εκλογών είναι ξεκάθαρο: όχι άλλο χώρο στον φασισμό. Η Αριστερά αναλαμβάνει έναν σημαντικό ρόλο, τηδημιουργία ενός προοδευτικού δημοκρατικού μετώπου, για να αναδειχθούν δημοκρατικές δυνάμεις και πρόσωπα που για καιρό έμεναν στο περιθώριο. Είναι δεδομένο ότι ο φασισμός αντιμετωπίζεται στην πράξη και όχι στα λόγια.

* Πώς βλέπετε την ανταπόκριση των πολιτικών στο κάλεσμα της Προοδευτικής Συμμαχίας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της διακυβέρνησής του έχει σηματοδοτήσει τις αποφάσεις του με θετικό κοινωνικό πρόσημο, καταθέτει συνεχώς θετικά πακέτα μέτρων για την αποκατάσταση των απωλειών που υπέστησαν κοινωνικές ομάδες, κατά τη διάρκεια των Μνημονίων. Οι πολιτικές αποφάσεις οφείλουν να προσεγγίζονται μέσα από την οπτική του όλου, δηλαδή τους λόγους που οδηγηθήκαμε ώς εδώ και να κατοχυρώνονται μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο. Βρίσκομαι κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας τον εαυτό μου στη διάθεσή του για την ενίσχυση αυτής της προσπάθειας. Άλλωστε η υποψηφιότητα μου είναι μια υπαρκτή απόδειξη.

Στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν αξιόλογοι άνθρωποι της Αριστεράς, της δημοκρατίας, του σοσιαλισμού, της εργασίας, του πολιτισμού, του συνδικαλισμού, της οικονομίας, της επιστήμης, της Ιστορίας. Αυτό είναι απόδειξη άμεσης ανταπόκρισης. Επιθυμώ και είμαι σίγουρη και για την ανταπόκριση Ελλήνων σε αυτή την προσπάθεια. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός στην παρουσίαση, χωριό το χωριό, πόλη την πόλη, σε χώρους δουλειάς, σε γειτονιές θα δώσουμε τη μάχη της νίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL