Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Χτυπώντας τις καμπάνες της Notre Dame
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χτυπώντας τις καμπάνες της Notre Dame

Της Μαρίας Αρβανίτη - Σωτηροπούλου*

Όλα πεθαίνουν στη ζωή. Ελάχιστα επιβιώνουν στην πανανθρώπινη συνείδηση. Όπως επιβιώνει ο καθεδρικός της Παναγίας των Παρισίων, παρά την πυρκαγιά, χάρη στο κλασικό επικό μυθιστόρημα του Βίκτορ Ουγκό.

Η εκκλησία που χρειάστηκαν αιώνες για να χτιστεί θα ήταν ένας ακόμη καθεδρικός παρά την κομβική του σχέση με την ιστορία του Παρισιού, αν ο Ουγκό δεν τη διάλεγε σαν σκηνικό της συγκλονιστικότερης ερωτικής ιστορίας, που, όσο και αν διασκευάστηκε, εικονογραφήθηκε, κινηματογραφήθηκε, δεν παύει να μένει επίκαιρη.

Η "Παναγία των Παρισίων" δεν είναι απλώς μια καταγγελία για την κοινωνική ανισότητα, ένα αντιρατσιστικό μανιφέστο, μια αποκάλυψη της υποκρισίας των κληρικών, ένα ξεσκέπασμα της αναλγησίας των ισχυρών κάθε κοινωνικής δομής, μια καταγγελία της θρησκευτικής υποκρισίας, ένα παράπονο των απλών θνητών που δεν ευνοήθηκαν από τη μοίρα με όσα θεωρούνται αυτονόητα (υγεία, εξυπνάδα, ευμορφία), μια δυσπιστία απέναντι στην καλοσύνη των θεών και τη φυσική τάξη πραγμάτων, ένα μοιρολόι για την μοίρα των απόκληρων, μια επαναξιολόγηση της ομορφιάς, της ηθικής αξίας και του πλούτου.

Αυτό που η Παναγία των Παρισίων θυμίζει στον καθένα μας είναι ο καμπανοκρούστης, που όλοι καλά κρύβουμε μέσα μας ακόμη και αν περήφανα περιφέρουμε την ομορφιά της Εσμεράλδας στα πανηγύρια της ζωής. Είναι το τρυφερό μοιρολόι, που μαρτυρεί ότι δυστυχώς μόνο μέσα στον θάνατο επιβιώνει η αληθινή αγάπη.

Σήμερα που στην Ευρώπη το σκηνικό θυμίζει επιστροφή στον Μεσαίωνα των αποκλεισμών, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, μια μέρα σημαδιακή για τους χριστιανούς, Μεγάλη Δευτέρα, η κατάρρευση του κλασικού κωδωνοστασίου κατά την πυρκαγιά χτύπησε τις καμπάνες πολύ πιο δυνατά απ' όσο ο δύσμορφος καμπανοκρούστης της.

Ο καθεδρικός ναός σίγουρα θα ξαναχτιστεί, σίγουρα συντομότερα απ' όσο χρειάστηκε για να χτιστεί, και είναι ευτύχημα ότι πολλοί θησαυροί που περιείχε επιβίωσαν. Αυτό που πρέπει να αναγεννηθεί είναι οι ιδέες που εξακολουθεί να συμβολίζει στην καρδιά κάθε ανθρώπου. Και γι' αυτό ποτέ δεν πρέπει να πάψουμε να χτυπάμε τις καμπάνες της συλλογικής συνείδησης.

* Η Μαρία Αρβανίτη - Σωτηροπούλου είναι γιατρός, πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL