Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Συμμετοχή στο 2ο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου της Πρωτοβουλίας του «Δρόμου του Μεταξιού» / Στο Πεκίνο σήμερα ο Αλ. Τσίπρας...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμμετοχή στο 2ο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου της Πρωτοβουλίας του «Δρόμου του Μεταξιού» / Στο Πεκίνο σήμερα ο Αλ. Τσίπρας...

Από την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Κίνα τον Μάιο του 2017 και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χ. Jinping

Στο Πεκίνο θα βρεθεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον Γιώργο Κατρούγκαλο καθώς η ελληνική αντιπροσωπεία θα δώσει το παρών στο δεύτερο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου της Πρωτοβουλίας του «Δρόμου του Μεταξιού», μερικές εβδομάδες μετά την επίσημη ένταξη της χώρας μας στην Πρωτοβουλία "17+1". Παράλληλα, θα έχει συναντήσεις με τον Κινέζο Πρόεδρο και τον Κινέζο πρωθυπουργό καθώς και με ανώτατο μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας

Το Φόρουμ είναι μια πρωτοβουλία της Κίνας με σκοπό την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας και της συνδεσιμότητας σε διηπειρωτική κλίμακα, για την ενίσχυση του εμπορίου, των επενδύσεων και των υποδομών μεταξύ της Κίνας και των υπόλοιπων συμμετεχουσών χωρών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ομιλία στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Φόρουμ, αύριο Παρασκευή αλλά και το Σάββατο στη Στρογγυλή Τράπεζα των ηγετών με θέμα την «Ενίσχυση της συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης».

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, σε συνέχεια και της προσχώρησης στην «Πρωτοβουλία 1+17», η συμμετοχή της Ελλάδας στην ανωτέρω Πρωτοβουλία ενισχύει τον ρόλο της ως κόμβου διασυνδεσιμότητας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Γ. Κατρούγκαλος: Γέφυρα η Ελλάδα

"Η Ελλάδα θέλει να εκμεταλλευτεί το στρατηγικό της πλεονέκτημα, ως γέφυρας μεταξύ της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης, και να συνδεθεί η κινεζική πρωτοβουλία με τα αντίστοιχα σχέδια συνδεσιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μετατραπεί η χώρα, μέσω έργων υποδομών που θα συνδέουν τον Πειραιά με την Κεντρική Ευρώπη, σε κέντρο μεταφορών και επιμελητειακής υποστήριξης, καθώς και σε πύλη εισόδου για τα κινεζικά προϊόντα στην Ευρώπη" ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua. Όπως τόνισε, ο ρόλος της Ελλάδας είναι να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης, στην οποία ανήκει, και της Κίνας, αναδεικνύοντας τα κοινά σημεία τους, που είναι η προσήλωση στην πολυμέρεια στις διεθνείς σχέσεις (multilateralism), στις ειρηνικές σχέσεις και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Κομβικό το λιμάνι του Πειραιά

Βέβαια, για την Ελλάδα, στρατηγικό παράδειγμα αλλά και ένδειξη του ρόλου που προσδίδει η Κίνα στην ελληνική συμμετοχή στην πρωτοβουλία, είναι η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Για την Αθήνα, η επένδυση της COSCO αναδεικνύεται ήδη ως κομβικό σημείο διασύνδεσης της Ευρώπης με την Ασία και κύριο διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης και ασιατικών χωρών. Με αυτό το εφαλτήριο, η ελληνοκινεζική συνεργασία επικεντρώνεται σε περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα, κατά την επόμενη περίοδο, ιδιαίτερα στην υψηλή τεχνολογία, στα logistics και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

"Οι επιπρόσθετες επενδύσεις της COSCO στην επέκταση των υποδομών του λιμανιού", σημείωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, "θα συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια των δύο χωρών για την περαιτέρω ενίσχυση του εμπορικού ρόλου του λιμανιού του Πειραιά".

Συναντήσεις στο ανώτατο επίπεδο

Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping, τον πρωθυπουργό Li Keqiang, καθώς και με τον Wang Yang, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και νούμερο 4 της ιεραρχίας του, όντας μεταξύ των πολύ λίγων ξένων ηγετών που θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο. Επίσης, θα υπογραφεί το νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας (2020-2022) μεταξύ υπουργείου Οικονομίας και Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, το οποίο επικεντρώνεται στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τη μεταποίηση, την έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και στον χρηματοδοτικό τομέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL