Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Αν. Ξανθός: Μειώσαμε 40 εκ. την επιβάρυνση των πολιτών για το φάρμακο - Ατυχής η δήλωση Πολάκη (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αν. Ξανθός: Μειώσαμε 40 εκ. την επιβάρυνση των πολιτών για το φάρμακο - Ατυχής η δήλωση Πολάκη (Video)

Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι βρέθηκε ένα κομμάτι της κοινωνίας κυρίως οι ανασφάλιστοι πολίτες που έφτασαν να είναι 2.5 με 3 εκ. (τώρα είναι γύρω στα 2 εκ.) έφτασαν να είναι αποκλεισμένοι, έχασαν την ασφαλιστική τους κάλυψη και κατά συνέπεια τη δυνατότητα να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους. Υπήρχε μια μεγάλη ζώνη υγειονομικής φτώχειας.

"Σήμερα, οι ανασφάλιστοι άνθρωποι άρα όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακα. 539.000 ανασφάλιστοι πολίτες έχουν συνταγογραφήσει τα φάρμακά τους αξίας 65 εκ. ευρώ, μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2019, αυτό μέχρι το 2016 δεν υπήρχε" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας.

Μειώσαμε 40 εκ. ευρώ την επιβάρυνση των πολιτών για το φάρμακο

Ειδικότερα εξήγησε ότι "το κεκτημένο σήμερα είναι ότι είναι εξασφαλισμένη η πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακα για τους πολίτες" προσθέτοντας ότι: "Καταφέραμε να μειώσουμε περίπου 40 εκ. ευρώ την επιβάρυνση των πολιτών για το φάρμακο. Δώσαμε ένα θετικό οικονομικό κίνητρο στον πολίτη με τα γενόσημα. Έχουμε θωρακίσει το σύστημα για τα φάρμακα που ήταν διάτρητο και για αυτό υπήρχε το «πάρτι».

Πλέον, "για κάθε νέο φάρμακο που έρχεται στη χώρα προηγείται αξιολόγηση της κλινικής του αξίας και διαπραγμάτευση για την εταιρεία που το φέρνει σε μια πιο προσιτή τιμή." Με το νέο σύστημα, είπε ο κ. Ξανθός οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν λιγότερα για φάρμακα ενώ όπως είπε η κυβέρνηση θα εγγυηθεί την πρόσβαση και στα ακριβά φάρμακα.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «μέσα στην κρίση έχουμε 125 νέες δημόσιες δομές με πάνω από 1.100 άτομα προσωπικό, με πάνω από 1 εκ. δωρεάν υπηρεσίες και έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό 2 εκ. πολίτες». Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο όπου θα ξέρει ο πολίτης ότι έχει έναν γιατρό.

«Ατυχής και αχρείαστη» η δήλωση Πολάκη

«Ατυχής» χαρακτήρισε o υπουργός Υγείας, την δήλωση του κ. Πολάκη προσθέτοντας ότι κυρίως ήταν «μια αχρείαστη δήλωση που έδωσε τη δυνατότητα σε μια περίοδο που φαινόταν η Ν.Δ. να είναι στρυμωγμένη επικοινωνιακά για κρίσιμα θέματα της κοινωνικής της ατζέντας της έδωσε τη δυνατότητα να αντεπιτεθεί, να δημιουργήσει έναν πολιτικό θόρυβο και να αλλάξει λίγο το πολιτικό κλίμα".

Όπως εξήγησε το κρίσιμο δίλημμα είναι "πως ενισχύονται οι πολιτικές ισότητας και ένταξης σε ένα κοινωνικό κράτος, που πρέπει να γίνει με σωστό τρόπο. Ωστόσο ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι είναι ενθαρρυντικό διότι πλέον άτομα με αναπηρία συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική ζωή.

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL