Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
«Νόμος και τάξη» και υποσχέσεις εκ του πονηρού...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Νόμος και τάξη» και υποσχέσεις εκ του πονηρού...

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ τις δημοτικές εκλογές και την ατζέντα της Ν.Δ., το θέμα του νόμου και της τάξης βρίσκεται στην επικαιρότητα, επικεντρωμένο ως επί το πλείστον στο «άβατο» των Εξαρχείων. Η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά υπόσχονται ότι με κυβέρνηση Ν.Δ. «νόμος και τάξη» θα βασιλεύουν στην πρωτεύουσα και γενικά στις πόλεις της χώρας. Λες και τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν όλα μετά το 2015 που οι πολίτες αποφάσισαν να αναθέσουν την πολιτική εξουσία στην Αριστερά. Ξέχασαν τι αντιμετώπισαν ως κυβέρνηση το 2008 με την υπόθεση Γρηγορόπουλου.

ΛΟΙΠΟΝ; Όλα τα χρόνια που κυβέρνησε η Ν.Δ. ποιο έργο έγινε και, κυρίως, ποια αποτελέσματα είχε; Υποκρισία για μια διεθνή πραγματικότητα, πηγή της οποίας είναι οι βάρβαρες ανισότητες των κοινωνιών και η ανθρώπινη φύση. ΠΏς υπόσχονται λοιπόν ότι θα εξαφανίσουν ένα σύμπτωμα χωρίς να αντιμετωπίσουν τις αιτίες που το προκαλεί και το φουντώνει;

ΑΠΛΑ παίζουν με το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών, ειδικά εκείνων που δεν κάνουν χρήση της ελευθερίας τους και είναι πρόθυμοι να την παραχωρήσουν πιστεύοντας ότι οι δυνάμεις του νόμου και της τάξης σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, αρκούν για να κάνουν το θαύμα.

ΕΝΑ θαύμα που δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν χώρες με παλαιότερο κοινοβουλευτικό σύστημα και ισχυρότερες δομές στις δυνάμεις πρόληψης και αντιμετώπισης του εγκλήματος και της παραβατικότητας. Πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και οι περισσότερες αμερικανικές μεγαλουπόλεις, το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι, η Ρώμη, οι Βρυξέλλες και πολλές άλλες έχουν δεκάδες άβατα, ειδικά τις ώρες της νύχτας.

ΚΑΙ ΟΤΑΝ εκκενώνουν μια περιοχή διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών, απλά τη μεταφέρουν κάπου αλλού, πιο σκοτεινά, να υπάρχει μεν, αλλά να μην τη βλέπουμε. Αυτό θεωρούν αποτελεσματικότητα!

ΣΤΟ ΘΕΜΑ αυτό έγιναν πολλές συχνές αναφορές στα Εξάρχεια και το Πολυτεχνείο. Πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Τα Εξάρχεια μπορούν, όπως είπε και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κ. Παπακώστα, να γίνουν κάτι σαν τη Μονμάρτη της Αθήνας. Και έως ένα βαθμό είναι και σήμερα, με δεκάδες στέκια πολιτισμού και ψυχαγωγίας, εξαιρετικά μπαρ και εστιατόρια.

Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ από τις αποθήκες ναρκωτικών είναι εφικτή, αλλά ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις ότι θα μειωθεί αποφασιστικά η διακίνησή τους, όπως δεν μειώθηκε στη Νέα Υόρκη όταν ο δήμαρχος Τζουλιάνι καθάρισε το Μανχάταν φορτώνοντας τα βάρη στις περιοχές έξω από τη νησίδα.

ΣΕ Ο,ΤΙ αφορά το κεντρικό κτήριο του ΕΜΠ, το θέμα απαιτεί -κυρίως- ειλικρίνεια και τόλμη. Μέρος του κτηρίου είναι σήμερα παρασκευαστήριο και αποθήκη βομβών μολότοφ από εισβολείς που οι περισσότεροι δεν έχουν καμία σχέση με το ίδρυμα και απλά εκμεταλλεύονται την αναγκαιότητα του ασύλου. Μια αναγκαιότητα σεβαστή στις περισσότερες δημοκρατικές χώρες χωρίς την ανάγκη αυτό να ρυθμίζεται και νομοθετικά.

ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ περίπτωση το άσυλο καταπατείται και κανείς δυστυχώς δεν διατυπώνει ιδέες και τρόπους για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η ανυπαρξία φοιτητικής ομοσπονδίας και σοβαρών συλλόγων εδώ και 40 χρόνια, η δειλία των πρυτανικών αρχών για ένα ζήτημα που μπορεί να λυθεί απαιτώντας τη βοήθεια και τη συμμετοχή της κυβέρνησης τροφοδοτούν το θράσος των παραβατών.

ΟΣΟΙ διαφωνούν με την ορισμένου χρόνου βοήθεια της αστυνομίας για την προστασία του ασύλου ιδεών είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν προτάσεις που μπορούν να επιλύσουν αυτό το χρόνιο πρόβλημα. Και μέχρι στιγμής σοβαρή πρόταση δεν έχει υποβληθεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΟΥ χαρακτήρα ζήτημα υπάρχει και στην ΑΣΟΕΕ, όπου το κτήριο δεν ελέγχεται από τους νόμιμους ιδιοκτήτες του φοιτητές και πρυτανικές αρχές, έχοντας γίνει κέντρο παραεμπορίου, μέρος του οποίου εκτελείται μέσα από τα κάγκελα. Μάλιστα στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές οι φοιτητές του ιδρύματος αναγκάστηκαν να στήσουν τις κάλπες στο Ζάππειο για λόγους ασφαλείας!

ΘΑ ΠΕΙΣ ότι δεν περιορίζεται η παραβατικότητα των μεταναστών, που έστω με την ανοχή μας, εντάσσονται στην κοινωνία μη έχοντας ανάγκη να εκδηλώσουν βία για να επιβιώσουν; Να ένα ακόμα θέμα σοβαρού, χωρίς υποκρισίες, διαλόγου των φορέων και της κυβέρνησης.

ΜΕ ΛΙΓΑ λόγια «ο νόμος και η τάξη» που υπόσχεται ο Κυριάκος, όταν ο βίος έχει γίνει αβίωτος την παρατεταμένη περίοδο της χρεοκοπίας για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια οφθαλμαπάτη και δόλωμα για την αποδοχή του κρατικού αυταρχισμού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL