Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Πρόσωπα / Ο παπα - Μανιός και ο επιτάφιος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόσωπα / Ο παπα - Μανιός και ο επιτάφιος

Της Κάκης Μπαλή

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, κι αφού οι Άγγλοι είχαν καταλάβει την Κύπρο από τους Οθωμανούς, άρχισε σταδιακά να επιτρέπεται σε ελληνοκυπριακές οικογένειες να κατοικήσουν μέσα στα τείχη της Αμμοχώστου. Εγκαταστάθηκαν πέντε, μετά δέκα, μετά πενήντα οικογένειες και κάποια στιγμή ξεθάρρεψαν και αποφάσισαν να αποκτήσουν τη δική τους ορθόδοξη εκκλησία.

Ερείπια εκκλησιών, ορθόδοξων και καθολικών, υπήρχαν πολλά στην Αμμόχωστο, κάποια καλύτερα διατηρημένα, κι ένα από αυτά ήταν η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που επί αιώνες τη χρησιμοποιούσαν σαν στάβλο. Οι ελληνοκυπριακές οικογένειες αγόρασαν την εκκλησία, τη συμμάζεψαν κι έφερναν μια - δυο φορές τον μήνα παπά έξω από τα τείχη να τη λειτουργήσει.

Με τα χρόνια η κοινότητα μεγάλωσε και χρειαζόταν τον δικό της παπά. Όχι μόνο για τη λειτουργία της Κυριακής, αλλά και για γάμους, βαφτίσια, κηδείες. Για τα Χριστούγεννα και τα Φώτα, για τους Χαιρετισμούς και την Ανάσταση. Αλλά παπά δεν έβρισκαν.

Λίγο καιρό μετά τη μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών, έφτασε στην Κύπρο απ’ τη Σμύρνη ο παπα - Μανιός, για να αρχίσει τη ζωή του από το μηδέν, όπως εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Με συνοπτικές διαδικασίες η κοινότητα τον έκανε παπά στον Άγιο Γεώργιο. Πέρασε το πρώτο Πάσχα, το δεύτερο, το τρίτο κι ο παπα - Μανιός αποφάσισε μια μεγάλη Παρασκευή να μην περιφέρει τον επιτάφιο σεμνά και μαζεμένα, στο χωράφι γύρω από την εκκλησία, αλλά να πάει με το ποίμνιο να συναντήσει τους άλλους επιταφίους έξω από τα τείχη της πόλης.

“Ούτε να το διανοηθείς” του έλεγαν οι προεστοί. “Πώς θα περάσουμε μέσα από την πλατεία, μπροστά από το τζαμί, και μάλιστα μέρα Παρασκευή;”. Θυμίζουμε ότι η Παρασκευή είναι η Κυριακή των μουσουλμάνων.

Η προσευχή

Αγύριστο κεφάλι ο παπα - Μανιός, επέμενε στην “κανονική” περιφορά κι έπεισε τους πιστούς να ακολουθήσουν. Βγαίνει, λοιπόν, ο επιτάφιος φορτωμένος στις πλάτες έξι ανδρών, μπροστά ο παπάς, πίσω το χριστεπώνυμο πλήθος κι αρχίζουν να ψέλνουν τα εγκώμια. Είχαν φτάσει στο “Αι γενεαί πάσαι” και ταυτόχρονα στην κεντρική πλατεία, όπου κάθονταν οι μουσουλμάνοι με τα καλά τους και κάπνιζαν στο καφενείο τον ναργιλέ τους. Ταραχή.

Ο παπα - Μανιός δίνει σήμα στους πιστούς να σωπάσουν, πέφτει στα γόνατα κι αρχίζει να προσεύχεται στα τούρκικα για την ειρήνη, την ευημερία και τη μακροημέρευση όλων των κατοίκων της Αμμοχώστου. Μια αυτοσχέδια προσευχή, με συγκινητικά λόγια.

Ένας - ένας σηκώνονται οι μουσουλμάνοι από τον καφενέ, βγάζουν το φέσι τους και στέκονται προσοχή. Εκφράζουν τον σεβασμό τους στον “άπιστο” ιερωμένο που θέλησε να μιλήσει και στις δικές τους ψυχές. Κι αποφασίζουν να συνοδεύσουν τον επιτάφιο μέχρι την πύλη, για να βγει με ασφάλεια η κουστωδία των πιστών από τα τείχη και να συνεχίσει την περιφορά επί χριστιανικού εδάφους. Μάλιστα, περίμεναν φρουροί στην πύλη τον επιτάφιο να επιστρέψει για να τον συνοδεύσουν με ασφάλεια μέχρι την εκκλησία.

Την ιστορία την άκουσα από τη Μαρίνα, μια Κύπρια αρχιτεκτόνισσα που μας ξενάγησε στα πολιτιστικά μνημεία εντός των τειχών της Αμμοχώστου και στα συρματοπλέγματα γύρω από τα Βαρώσια. Ήταν η μόνη ιστορία με happy end απ’ όσες άκουσα -ή ψυχανεμίστηκα- στην πόλη των φαντασμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL