Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η Αυγή κυκλοφορεί με Λένιν

Τουλάχιστον τρεις γενιές αριστερών διάβασαν τα βιβλιαράκια της σειράς «Μαρξιστική Σκέψη» των εκδόσεων Θεμέλιο. Η πρώτη τους κυκλοφορία ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Αποσύρθηκαν από τις βιβλιοθήκες στη χούντα. Και επανήλθαν δυναμικά στη μεταπολίτευση.

Τα έργα αυτά κυκλοφόρησαν και από άλλες εκδόσεις. Όμως η συγκεκριμένη σειρά, στο συγκεκριμένο σχήμα, ήταν εντελώς διαφορετικό πράγμα. Ήταν πρακτική, καλαίσθητη, φιλική στον αναγνώστη και μπορούσε να μεταφερθεί στην τσέπη του αμπέχωνου ώστε να διαβάζεται στο λεωφορείο.

Από αυτή τη σειρά αγαπήθηκαν πολύ η «Καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους» του Ένγκελς, ή «18η Μπρυμαίρ» του Μαρξ, το «Τι να κάνουμε» του Λένιν. Ο «Αριστερισμός» ήταν επίσης δυνατό χαρτί της σειράς. Άσχετα αν οι συνθήκες της μεταπολίτευσης δεν προσφέρονταν για σκληρά ιδεολογικά μέτωπα στον αριστερισμό.

Επιλέξαμε να δώσουμε με τη σημερινή "Αυγή" ένα βιβλίο από αυτή τη σειρά για πολλούς λόγους. Πρώτα απ' όλα για λόγους ιστορικούς και συναισθηματικούς. Δεύτερον επειδή πιστεύουμε ότι οι κλασικοί του μαρξισμού είναι καλό να ξαναδιαβαστούν. Γιατί ο μεθοδικός τρόπος με τον οποίο προσέγγισαν τα πολιτικά και θεωρητικά προβλήματα της εποχής τους επηρέασε τη σκέψη εκατομμυρίων ανθρώπων. Υπήρχε ένας τρίτος λόγος, αλλά τον καταλάβαμε αργότερα, όταν διαπιστώσαμε πόσο ενδιαφέρον προκάλεσε στη νεότερη γενιά αναγνωστών της "Αυγής", η κυκλοφορία ενός βιβλίου του Λένιν με την εφημερίδα. Ο κλασικός μαρξισμός παραμένει στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας.

Και γι' αυτό καλό είναι να μην τον ξεχνάμε στα ντουλάπια μας. Η "Αυγή" ευχαριστεί θερμά τις εκδόσεις «Θεμέλιο» και προσωπικά τον Θόδωρο Μαλικιώση και τις κόρες του Δέσποινα και Άννα. Και, πάντα με την ευγενική και συντροφική τους στήριξη και την άδειά τους, φλερτάρει με την ιδέα να συνεχίσει και με άλλα βιβλία της σειράς αυτής, αν το σημερινό εγχείρημα αποδειχτεί επιτυχημένο.

"Α"

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις