Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Θετική εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας / Στην Ολομέλεια οι άρσεις ασυλίας Λοβέρδου και Σαλμά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θετική εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας / Στην Ολομέλεια οι άρσεις ασυλίας Λοβέρδου και Σαλμά

Γενικευμένη συζήτηση για τη διαφθορά αναμένεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την απόφαση για την άρση ασυλίας του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου σχετικά με το σκάνδαλο Novartis και του βουλευτή της Ν.Δ. Μάριου Σαλμά σχετικά με τις υπερτιμολογημένες αρθροσκοπήσεις που πλήρωσε ο ΕΟΠΥΥ.

Χθες η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση ασυλίας και των δύο βουλευτών, όπως ζήτησαν και οι ίδιοι. Υπέρ της άρσης ψήφισαν όλα τα κόμματα εκτός από την Ένωση Κεντρώων, η οποία ψήφισε "παρών".

Θετική είναι η εισήγηση της Επιτροπής και για την άρση ασυλίας του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ. Αριστείδη Φωκά, στον οποίο έχει υποβληθεί μήνυση από πολίτη. Έτσι σήμερα η ψηφοφορία θα αφορά τρεις βουλευτές.

Γνωμοδότηση για τους βουλευτές - υπουργούς

Αρνητική ήταν η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας για τις μηνύσεις που είχαν κάνει ο εκδότης των "Παραπολιτικών" Γιάννης Κουρτάκης κατά του Πάνου Καμμένου και ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά του Παύλου Πολάκη.

Σύμφωνα και με ανακοίνωση του προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας Τάσου Κουράκη, οι συγκεκριμένες περιπτώσεις αφορούσαν βουλευτές που είχαν υπουργική ιδιότητα, όμως οι υποθέσεις τους δεν έχουν υπαχθεί προηγουμένως στη διαδικασία του άρθρου 86 του συντάγματος.

Για τις περιπτώσεις βουλευτών με υπουργική ιδιότητα υπάρχει γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής από τις 28 Νοεμβρίου 2016 που προτείνει να ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 86 του Συντάγματος.

Απάντηση Πολάκη

Ο Π. Καμμένος κατέθεσε υπόμνημα ζητώντας η δικογραφία να εξεταστεί βάσει του άρθρου 86. Ο Π. Πολάκης παρευρέθηκε στη συνεδρίαση τονίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι είναι "φθηνός αντιπερισπασμός" του Άδ. Γεωργιάδη ενόψει των εξελίξεων στα σκάνδαλα στα οποία φέρεται να εμπλέκεται ο πρ. υπουργός της Ν.Δ. "Έπιασα τον κλέφτη και μου κάνει και μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση" είπε χαρακτηριστικά λίγο αργότερα ο Π. Πολάκης μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ένταση υπήρξε στην Επιτροπή όταν, σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ο Π. Πολάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μετά τον Α. Λοβέρδο θα υπάρξει κλήση σε κατάθεση και για τον Άδ. Γεωργιάδη. Οι βουλευτές της Ν.Δ. Γιώργος Γεωργαντάς και του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Παπαθεοδώρου ρώτησαν αν αυτή η εκτίμηση προκύπτει από συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας με την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

"Όχι τώρα. Πριν από δυο χρόνια που της πήγα τους φακέλους. Αλλά, από τα στοιχεία που πήγα και όλα όσα ακούστηκαν στην Εξεταστική, η υπόθεση Γεωργιάδη θα πάρει τον ίδιο δρόμο με του Λοβερδου. Άλλωστε υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την Εισαγγελία Διαφθοράς ότι η υπόθεσή του βρίσκεται σε έρευνα. Άρα τι σημαίνει;

Ότι βρέθηκαν κάποια στοιχεία και το ψάχνουν περαιτέρω" φέρεται να απάντησε ο Π. Πολάκης και να πρόσθεσε εμφατικά: "Άλλωστε, με τόσες μηνύσεις και τόσες υποθέσεις που έχω στη Δικαιοσύνη, έχω πάρει μεταπτυχιακό στη νομική".

Παραπληροφόρηση

Στην Επιτροπή Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρήθηκαν ότι εξαιρούνται από τον έλεγχο οι Π. Καμμένος και Π. Πολάκης. "Δημοσιεύματα ότι δήθεν οι σχετικές υποθέσεις συγκαλύπτονται μέσω της παραπομπής στο άρθρο 86 του συντάγματος είναι ανακριβή.

Οφείλονται προφανώς σε παραπληροφόρηση, αφού με τη δεδομένη εξέλιξη η δυνατότητα δίωξης μένει ανοιχτή" υπογράμμισε ο Τ. Κουράκης, αναφερόμενος προφανώς στη δυνατότητα να ζητηθεί για τους υπουργούς σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL