Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Αλ. Τσίπρας από την Καλαμάτα: / Αλ. Τσίπρας από την Καλαμάτα: Ένα πλειοψηφικό και νικηφόρο ρεύμα βγαίνει στο προσκήνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας από την Καλαμάτα: / Αλ. Τσίπρας από την Καλαμάτα: Ένα πλειοψηφικό και νικηφόρο ρεύμα βγαίνει στο προσκήνιο

"Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω" ήταν το σύνθημα που έστειλε χθες από την Καλαμάτα ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τους χιλιάδες πολίτες που γέμισαν το κλειστό γυμναστήριο, δίνοντας δυναμικό "παρών" στην πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

"Το πλειοψηφικό και νικηφόρο αυτό ρεύμα δίνει απαντήσεις σε όσους νομίζουν ότι η δύναμη του ψέματος και της προπαγάνδας είναι πιο ισχυρή από τη δύναμη ενός λαού που διψά για ένα καλύτερο αύριο. Και η απάντηση στους πολιτικούς καιροσκόπους όλες αυτές τις μέρες, από την πρώτη συγκέντρωση της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Γαλάτσι μέχρι τη σημερινή εδώ στην Καλαμάτα είναι μία: Τώρα μιλάει ο λαός" είπε ξεκινώντας την ομιλία του.

Σε μια συγκέντρωση με παλμό και τον κόσμο να διακόπτει συχνά την ομιλία με συνθήματα και χειροκροτήματα, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε τη δυναμική που αποκτά σε όλη την Ελλάδα η Προοδευτική Συμμαχία. Μίλησε για τη χρεοκοπημένη χώρα που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, με 4 εκατομμύρια πολίτες κάτω από τα όρια της φτώχειας, με 1,5 εκατομμύριο ανέργους, με 65 δισ. μέτρα λιτότητας, με άδεια ταμεία. "Αυτή τη χώρα άφησαν πίσω τους οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, που είχαν έτοιμο το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης και σε κάθε στροφή της διαπραγμάτευσης έπαιρναν προκλητικά το μέρος των πιστωτών" επισήμανε.

Πετύχαμε

Παρατήρησε δε πως είναι οι ίδιοι που έρχονται σήμερα ως "επίδοξοι σωτήρες" και μιλούν για πολιτική αλλαγή. "Ενώ και οι πέτρες γνωρίζουν ότι το σύνθημά τους δεν είναι αλλαγή αλλά παλινόρθωση" τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι αυτό που επιθυμούν είναι η επιστροφή τους, "για να ξαναγυρίσουν και την Ελλάδα πίσω στον εφιάλτη των Μνημονίων". Αφού ανέφερε το έργο της κυβέρνησης και την ιστορική στιγμή του Αυγούστου του 2018 με την έξοδο από τα Μνημόνια και την αρχή της οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: "Η Ελλάδα τού σήμερα δεν είναι η Ελλάδα της χρεοκοπίας. Η Ελλάδα τού σήμερα δεν είναι πια η Ελλάδα των Μνημονίων. Η Ελλάδα τού σήμερα δεν είναι πια η Ελλάδα του ΔΝΤ. Τον Σεπτέμβριο του 2015 δεσμευτήκαμε στον ελληνικό λαό: Θα βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Και το πετύχαμε".

Καταστροφολόγοι

Απέδωσε μάλιστα αυτή την εξέλιξη στον αγώνα των πολιτών. "Είναι συλλογικό κατόρθωμα και συλλογικό κτήμα του ελληνικού λαού" είπε, σχολιάζοντας όμως ότι γι' αυτό το κατόρθωμα "δεν πάλεψαν όλοι σκληρά για να γίνει πράξη. Δεν έβαλαν όλοι πλάτη". "Κάποιοι πάλεψαν σκληρά για να αποτραπεί" υπογράμμισε στρέφοντας τα βέλη του προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Ο Κ. Μητσοτάκης πάλεψε σκληρά για να μην έρθει η πραγματική αλλαγή του Αυγούστου του 2018, για να μην έρθει η μέρα που η Ελλάδα θα βρισκόταν εκτός Μνημονίων" υπογράμμισε.

"Ο κ. Μητσοτάκης και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός που τον περιβάλλει, σε κάθε στροφή, προπαγάνδιζαν την καταστροφή" είπε και πρόσθεσε πως τέσσερα ολόκληρα χρόνια δεν έκαναν άλλη δουλειά "παρά να προπαγανδίζουν την καταστροφή και την αποτυχία της κυβέρνησης", παρατηρώντας ότι "αγχώνονται", επειδή βλέπουν τις προβλέψεις τους να διαψεύδονται.

Μαρινάκης σε χρέη αρχηγού της Ν.Δ.

Βέβαια, δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστη τη χθεσινή αρχηγική συνέντευξη του Βαγγέλη Μαρινάκη. "Άκουσα και τον στενό οικογενειακό φίλο και χρηματοδότη του κ. Μητσοτάκη, τον πολλάκις υπόδικο και διωκόμενο κ. Μαρινάκη, να αναλαμβάνει χρέη αρχηγού για λογαριασμό της Ν.Δ." σημείωσε, "συλλαβίζοντας από το ραδιόφωνο δήθεν συνταρακτικές αποκαλύψεις, υψηλής αξιοπιστίας, τόσο υψηλής όσο και οι στημένοι ποδοσφαιρικοί αγώνες για τους οποίους διώκεται σε βαθμό κακουργήματος".

"Και είδα και τη Ν.Δ. να σπεύδει να υιοθετήσει τη γραμμή του φυσικού αρχηγού της. Γιατί τέτοιος πόνος; Γιατί τέτοιο άγχος; Γιατί τόση απελπισία;" συμπλήρωσε και έδωσε την απάντηση: "Γιατί τα κόλπα, οι δουλειές κάτω από το τραπέζι, οι μίζες και όλα όσα γονάτισαν τον τόπο έρχονται στο φως. Γιατί δεν υπάρχει πια το μακρύ χέρι της εξουσίας να τα κρύψει κάτω από το τραπέζι. Γιατί δεν υπάρχει κανένας πλέον να πει στη Δικαιοσύνη πώς να κάνει τη δουλειά της. Με μας όλα αυτά τέλος".

"Γι' αυτό τους βλέπετε τους εκπροσώπους του παλιού καθεστώτος", επισήμανε, "να ωρύονται σε καθημερινή βάση. Να βρίζουν και να απειλούν θεούς και δαίμονες. Και γιατί τους πιάνει απελπισία όσο σκέφτονται ότι στις εκλογές δεν ψηφίζουν ούτε οι κατασκευαστές δημοσκοπήσεων ούτε οι κατασκευαστές ειδήσεων". Εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στις εκλογές ψηφίζουν οι πολλοί. "Και θα τους οδηγήσουν οριστικά στη θέση που τους αξίζει. Στο περιθώριο. Και πολλούς από αυτούς στο ακροατήριο της Δικαιοσύνης. Και επειδή αυτό το γνωρίζουν καλά, γίνονται ακόμη πιο χυδαίοι και πιο επιθετικοί".

Δεν παραγράφεται η χρεοκοπία του τόπου

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις ορισμένων από τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο Novartis, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι πλέον δεν λένε πως είναι αθώοι αλλά πως ό,τι κι αν έγινε έχει παραγραφεί. "Γιατί η μίζα, λένε, είναι μέρος των καθηκόντων ενός υπουργού. Αυτή ακριβώς η πολιτική αναισθησία και ο κυνισμός είναι ο πυρήνας της ηθικής του παλιού καθεστώτος στη χώρα" τόνισε.

Πρόσθεσε ωστόσο πως τίποτα και κανένας δεν ξεχνιέται. "Δεν παραγράφεται η χρεοκοπία του τόπου. Δεν παραγράφεται η κατάρρευση των ταμείων. Δεν παραγράφεται η διάλυση των νοσοκομείων και των σχολείων. Δεν παραγράφεται η πολιτική ευθύνη όλων αυτών που έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας".

Προοδευτικός δρόμος

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για το σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη εν όψει των εκλογών, στον απόηχο της κρίσης και των συνεπειών της για τους ευρωπαϊκούς λαούς. "Ο ένας δρόμος είναι αυτός της παλινόρθωσης της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, ο άλλος ο προοδευτικός δρόμος" τόνισε.

"Είναι σαφές ότι στο συντηρητικό στρατόπεδο στην Ευρώπη κουμάντο πλέον κάνει η Ακροδεξιά. Οι οπαδοί της ακραίας λιτότητας πλέον σφιχταγκαλιάζονται με τους μισαλλόδοξους. Η περιστολή εργασιακών δικαιωμάτων με την περιστολή ατομικών ελευθεριών. Η κατάργηση του οκτάωρου, το κυνήγι των αδυνάμων, τα ρατσιστικά στερεότυπα, είναι πλέον όχι συμπλήρωμα αλλά κεντρική στρατηγική των ελίτ στην Ευρώπη" είπε ο πρωθυπουργός παρατηρώντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι "από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της συμπόρευσης με την Ακροδεξιά και με τον Βέμπερ που συμβολίζει αυτό το σχέδιο".

Χαρακτήρισε τον Μ. Βέμπερ "έναν γνήσιο ανθέλληνα πολιτικό, υποστηρικτή του Grexit, που ήθελε να τιμωρήσει τους Έλληνες γιατί σήκωσαν κεφάλι και είναι σήμερα ο πιο στενός φίλος του κ. Μητσοτάκη και θέλει να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν". Επισήμανε ωστόσο ότι η Ευρώπη του Βέμπερ και των ακροδεξιών δεν είναι μονόδρομος. "Υπάρχει η Ευρώπη της αλληλεγγύης, της συνευθύνης, η Ευρώπη των κοινωνικών δικαιωμάτων, της ισότητας, η Ευρώπη που αναλαμβάνει δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και των ατομικών ελευθεριών. Η προοδευτική Ευρώπη, που γεννιέται μέσα από τη συμπόρευση όλων εκείνων που δεν αποδέχονται την επιστροφή στις μαύρες μέρες των εθνικών ανταγωνισμών και του διχασμού" υπογράμμισε θέτοντας τα διλήμματα των ευρωεκλογών.

Ελλάδα των πολλών ή των ελίτ

Στην Ελλάδα, επισήμανε, το πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι η πλέον ξεκάθαρη αποτύπωση του πιο σκληρού και εκδικητικού νεοφιλελευθερισμού. Τόνισε μάλιστα ότι οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν τις απολύσεις ή τη στελέχωση του κοινωνικού κράτους. Τη φοροασυλία του πλούτου ή την ελάφρυνση των βαρών για τους πολλούς. Το ασφαλιστικό Πινοσέτ ή ένα δίκαιο και βιώσιμο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Την κατάρρευση των μισθών και την εργασιακή απορρύθμιση ή την αύξηση των μισθών και την προστασία της εργασίας. Τα δωράκια στην ολιγαρχία ή το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα. "Δηλαδή την Ελλάδα των ελίτ ή την Ελλάδα των πολλών".

Για γέλια και για κλάματα

Σχολιάζοντας τις επικοινωνιακές "γκάφες" του αρχηγού της Ν.Δ., ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι αποτελεί απόδειξη πως ο Κ. Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος φτιαγμένος από τα τζάκια, ταγμένος για τα τζάκια και την ολιγαρχία. "Να γελάσει ή να κλάψει κανείς με τα τραγελαφικά επεισόδια του επικοινωνιακου επιτελείου του αρχηγού της αντιπολιτευσης, που θέλουν να τον παρουσιάσουν ως 'δικό μας άνθρωπο', που μπορεί να βρίσκεται άνετα δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς" είπε και πρόσθεσε πως "δεν είναι μόνο επικοινωνία, χρειάζεται να καταλαβαίνεις, χρειάζεται ουσία".

Μίλησε συγκεκριμένα για τις γκάφες του Κ. Μητσοτάκη στις συναντήσεις με ντελιβεράδες και τον άστεγο πωλητή της "Σχεδίας", ενώ χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη «γκάφα» τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με καλλιτέχνες, τους οποίους έκανε με το ζόρι «προεκλογικό σποτ», όπως είπε.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΨΗΦΟ

Φοβούνται τη νέα γενιά, που πλήρωσε την κρίση και ξέρει

"Οι δεκαεπτάρηδες που ψηφίζουν για πρώτη φορά στις 26 Μαΐου οι δεκαοκτάρηδες, οι εικοσάρηδες, αυτές τις μέρες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν ένα όπλο στα χέρια τους. Ας μην το παραδώσουν αυτό το όπλο στους αντίπαλους" υπογράμμισε στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη νέα γενιά. "Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες του 21ου αιώνα. Η συλλογική δύναμη της πατρίδας μας. Αυτοί έχουν στα χέρια τους όλες τις απαντήσεις για το μέλλον" τόνισε.

"Ακούω διάφορους να απαξιώνουν τη νέα γενιά, να τη χαρακτηρίζουν απαθή ή αδιάφορη" είπε. "Άλλοι την υποτιμούν", συνέχισε, "όπως ο κ. Μητσοτάκης που καταψήφισε την πρότασή μας για την ψήφο στα 17, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα κάνουν μόνον ολοκληρωτικά καθεστώτα". "Ξέρετε γιατί το κάνουν αυτό;" διερωτήθηκε. "Γιατί απαξιώνουν τη νέα γενιά; Γιατί τη φοβούνται κατά βάθος. Γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι η γενιά που πλήρωσε την κρίση που δημιούργησε το σάπιο καθεστώς της παλιάς Ελλάδας είναι απέναντι τους".

"Φοβούνται τη δύναμη που έχει η νέα γενιά" επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας εξηγώντας ότι αυτή η γενιά έχει γνώση, άποψη, παραστάσεις και εμπειρίες που καμία άλλη γενιά δεν είχε σε αυτές τις ηλικίες. "Αυτή τη γενιά τη χρειαζόμαστε για τη νέα εποχή. Δεν τη χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν τη χρειάζεται ο Τσίπρας. Τη χρειάζεται η Ελλάδα, τη χρειάζεται η Ευρώπη" είπε και κάλεσε να έχουμε εμπιστοσύνη στο κριτήριό της, στις αποφάσεις της, στη δύναμη των ανθρώπων που επιμένουν να ονειρεύονται, στους αγώνες, τις διεκδικήσεις και τις κατακτήσεις της νέας γενιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL