Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Απόφαση της Βουλής για διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών / Άμεσα ρηματική διακοίνωση για έναρξη διαπραγματεύσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απόφαση της Βουλής για διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών / Άμεσα ρηματική διακοίνωση για έναρξη διαπραγματεύσεων

Το σημαντικότερο και πιο αποφασιστικό βήμα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών έκανε χθες η Ελλάδα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής. Η Ελλάδα εισερχόμενη σε μια νέα περίοδο, χωρίς μνημονιακές εξαρτήσεις και πιέσεις, μπορεί πλέον να διεκδικήσει τα περίπου 278 δισ. των οφειλών από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και την ηθική δικαίωσή της.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση "σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας", με την οποία "θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από τη ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας".

Αναγκαστική εκτέλεση χωρίς υπογραφή υπουργού

Μάλιστα ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με μία αινιγματική αναφορά για την απάντηση της Γερμανίας, η οποία είναι μήνυμα προς το Βερολίνο. "Όποια και να είναι αυτή, αυτή τη φορά θα επανέλθουμε αξιοποιώντας όσα μέσα μας δίνει ο ευρωπαϊκός και διεθνής νομικός πολιτισμός" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους που επιχείρησαν να αποκρυπτογραφήσουν την αναφορά του πρωθυπουργού, η Ελλάδα ενδέχεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να αλλάξει το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ώστε να μην απαιτείται πλέον η υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης για αναγκαστικές εκτελέσεις σε περιουσία ξένης χώρας στις περιπτώσεις που οι εξεταζόμενες υποθέσεις αφορούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Εθνική στρατηγική

Ο πολιτικός στόχος της Αθήνας είναι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το Βερολίνο: "Να συμφωνήσουμε με τη Γερμανία να προσέλθουμε επιτέλους στο τραπέζι του διαλόγου. Ως ισότιμοι εταίροι, ως φίλοι και ως σύμμαχοι" είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Τη συγκρότηση εθνικής συλλογικής στρατηγικής υπογράμμισε η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου προσθέτοντας ότι "για πρώτη φορά από τη γερμανική πλευρά υπάρχει μια αυτόνομη κίνηση Γερμανών πολιτών, οι οποίοι είναι σημαντικές προσωπικότητες της γερμανικής πολιτικής, πνευματικής, καλλιτεχνικής ζωής και οι οποίοι μπαίνουν στο πλευρό της Ελλάδας".
"Οι επόμενες διπλωματικές ενέργειες είναι αυτές που θα κρίνουν συνολικά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος" υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου επισημαίνοντας ότι ο "τίτλος" θα έπρεπε να είναι: "Η ελληνική διεκδίκηση απέναντι στη ναζιστική ενοχή".

Μόνον έξι νεοδημοκράτες

Σημειώνεται ότι την ώρα της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια ήταν περισσότεροι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής από τους βουλευτές της Ν.Δ.! Απουσίαζε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ ο Αλ. Τσίπρας ήταν παρών, και από τη Ν.Δ. παρίσταντο μόλις έξι βουλευτές. Ενδεικτικό του κλίματος εντός της Ν.Δ. ήταν ότι ο Ν. Δένδιας πρότεινε ουσιαστικά τη συνεργασία όλων των κομμάτων για τις γερμανικές οφειλές, κάτι που δεν έκανε ο Κ. Μητσοτάκης… Το ψήφισμα εγκρίθηκε από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ, που είχε διαφορετικό σκεπτικό.

Παρουσία του Συμβουλίου Διεκδίκησης

Την πολύωρη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής παρακολούθησαν από την αρχή έως το τέλος τα μέλη του Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Αποζημιώσεων, εκπρόσωποι μαρτυρικών πόλεων, εκπρόσωποι της Ένωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής και εκπρόσωποι της Εθνικής Αντίστασης.

Πάντως σε μία ακόμη άκαιρη παρέμβασή της η βουλευτής της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη, ακούγοντας τον πρωθυπουργό να μιλά για τον καταλυτικό ρόλο του Μανώλη Γλέζου στην υπόθεση των γερμανικών οφειλών, ρώτησε φωναχτά γιατί ο Μ. Γλέζος δεν πήγε στη συνεδρίαση, προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις. Ήταν η δεύτερη φορά που έθεσε το ίδιο θέμα και χρειάστηκε να της επισημάνει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ότι, είναι κλινήρης.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν ακόμη πρώην βουλευτές, εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, ο πρέσβης και ο γραμματέας της ελληνικής πρεσβευτής στο Βερολίνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL